Erilaisten sovellusten avulla onnistumisen kokemuksia voivat saada nekin oppilaat, joilla ei ole erityistaitoja tai harrastuneisuutta musiikkiin.
Erilaisia sovelluksia käyttämällä voidaan lisätä oppilaiden luovuutta musiikintunneilla ja helpottaa opettajan työtä. Tätä mieltä on väitöskirjatutkija ja musiikkikasvatuksen yliopisto-opettaja Siiri Ahtola Itä-Suomen yliopistosta.
Musiikkiteknologiaa ja erilaisia sovelluksia voidaan käyttää apuna muun muassa instrumenttien harjoittelussa, säveltämisen ja improvisoinnin opettelussa sekä musiikin hahmottamisen tukena. Nämä kaikki kuuluvat opetussuunnitelmaan.
– Pelillistävien sovellusten kautta voidaan oppia esimerkiksi rytmistä ja melodioista. Jo pienten lasten kanssa päästään säveltämään teknologian avulla, Ahtola sanoo.
Sovelluksesta on apua esimerkiksi silloin, kun tunnin aiheena on ukulelen opettelu ja bändisoitto. Sovellus soittaa taustanauhan halutussa tempossa, näyttää laulun sanat ja milloin mikin sointu soitetaan.
– Tämä vapauttaa opettajien käsiä. Ei tarvitse samaan aikaan vaihtaa sivuja, olla taulun luona näyttämässä missä mennään sekä soittaa ja laulaa mukana. Opettaja pääsee ohjaamaan oppilaita lähempää ja tarkemmin.
Luovaan musisointiin tarkoitetut sovellukset auttavat saamaan onnistumisen kokemuksia myös oppilaille, joilla ei välttämättä ole erityistaitoja ja harrastuneisuutta musiikkiin.
– Toki opettajalta vaatii intoa motivoida luokkaa ja antaa tietyt raamit ja tehtävä. Opettajan täytyy myös luoda tilaan turvallinen ja positiivinen ilmapiiri, jossa jokainen kokee tulevansa kuulluksi. Sovelluksia on eritasoisia, kannattaa aloittaa yksinkertaisesta.

Sovellukset voisivat Ahtolan mukaan helpottaa tilannetta, jossa ryhmät ovat isoja ja oppijoita on monenlaisia. Sävellyttämistä voi toteuttaa ryhmäkoosta riippumatta. Luovat tehtävät toimivat erityisen hyvin pienryhmätyöskentelyssä.
– Ideaalitilanteessa oppilaita pystytään jakamaan eri tiloihin. Kaikille on työskentelyrauha.
Tutkimusnäyttöä on siitäkin, että musiikkiteknologia ja sovellukset tarjoavat toimivan työkalun adhd- ja autismin kirjon lasten opetukseen.
– Musiikki on lasten tunneilmaisun kannalta tärkeää. Luova musiikkikasvatus tarjoaa monenlaisia työtapoja esimerkiksi tunneilmaisun ja yhdessä tekemisen kehittämiseen.
Siiri Ahtolan mielestä parasta on, kun teknologialla onnistutaan helpottamaan musiikinopetusta. Luoviin tehtäviin päästään heittäytymään vähällä vaivalla, ilman monimutkaista säätämistä laitteiden kanssa.
– Yhteissoittokokemus voi viedä yhteiseen flow-tilaan. Teknologian avulla voidaan tallentaa soittoa.
Ahtola kertoo esimerkin, että upean äänimaiseman voi luoda virtuaali-instrumenteilla ja soittaa päälle fyysisillä soittimilla. Tai voidaan säveltää räppibiisi, johon käytetään valmiita runotekstejä ja sävelletään sovelluksen avulla elektroninen tausta.
Ahtola tietää, että teknologia voi pelottaa. Hän toivookin, että musiikinopettajat voisivat saada täydennyskoulutusta aiheesta nykyistä enemmän.
Tulevaa väitöskirjaansa varten Ahtola teki muun muassa osatutkimuksen, jossa oli mukana lähes 200 luokanopettajaopiskelijaa. He hyödynsivät sovelluksia oppitunneilla, joilla muun muassa sävellettiin.
– Sovelluksista oli paljon hyötyä niillekin, jotka eivät koe musiikkia omakseen. Moni luokanopettaja kokee edelleen, että musiikki on vaikea aine, jos ei itse soita tai laula. Sen pitäisi olla aine muiden joukossa.