Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomessa on 50–100 e-urheilijaa, jotka elättävät itsensä pelaamalla – "Maailmanmestarimme ovat tienanneet useita miljoonia euroja"

E-urheilun seuraajia on tällä hetkellä maailmalla arviolta 550–600 miljoonaa, kertoo Otto Takala Suomen elektronisen urheilun liitosta.

Suomalaiset elektronisen urheilun ammattilaiset ovat perinteisesti pärjänneet maailmalla hyvin. Heidän joukossaan on monia, joiden vuosipalkkiot huitelevat sadoissatuhansissa dollareissa.

E-urheilusta saadut palkat ja palkkiot vaihtelevat kuitenkin paljon. Ne riippuvat urheilijan tasosta, lajista ja urheilijan sopimuksesta.

– E-urheilijat tienaavat Suomessa yleensä sadoista euroista useisiin tuhansiin euroihin kuukaudessa. Maailman huipulla kansainvälisissä organisaatioissa kilpailevat suomalaiset saattavat tienata kymmeniätuhansia euroja kuukaudessa, kertoo Suomen elektronisen urheilun liiton SEUL:n hallituksen puheenjohtaja Otto Takala.

Takala arvelee, että Suomessa on 50–100 e-urheilulla itsensä elättävää urheilijaa. Määrä elää jatkuvasti.

E-urheilu ei ole automaattinen rahasampo, muistuttaa Sebastian Remes artikkelissaan, joka julkaistiin helmikuussa Vertaaensin.fi-sivustolla.

– Suuriin tienesteihin pääseminen vaatii paljon harjoittelua ja aivan terävimmälle huipulle murtautumista. Osa haluaa päästä huipulle tosissaan, kun taas toisille riittää satunnainen pelaaminen pienemmistä rahoista. Tällöin ei yllä huipputuloihin, mutta pelaaminen voi tuoda talouteen pientä lisätienestiä, hän kirjoittaa.

Verotuksellisesti e-urheilijoita kohdellaan samalla tavalla kuin perinteisiä urheilijoita, Remes muistuttaa. Pelaajat maksavat veroja palkasta, turnauspalkkioista sekä mainos- ja sponsorituloista.

Suomessa on maan pieneen kokoon nähden merkittävä määrä maailmalla menestyneitä urheilijoita.

– Suomessa on kolme Dota2-pelin maailmanmestaria, jotka ovat tienanneet mestaruuksista palkintorahoja useita miljoonia euroja, Otto Takala kertoo.

Kansainvälisellä huipputasolla suurin yksittäinen palkintopotti on nimenomaan Dota2-pelin mestaruusturnauksessa. Siellä palkintopotti on ollut parhaimmillaan yli 40 miljoonaa dollaria.

Kaikki kolme suomalaista maailmanmestaria kuuluvat myös kaikkien aikojen eniten tienanneiden e-urheilijoiden Top 10 -listalle.

Yksi heistä on Lasse "Matumbaman" Urpalainen, joka voitti Team Liquid -joukkueen kanssa Dota 2:n The International 7 -pääturnauksen vuonna 2017.

Kaksi muuta ovat Jesse "JerAx" Vainikka ja Topias "Topson" Taavitsainen, jotka voittivat Team OG -joukkueessa Dota 2:n The International 2018 ja The International 2019 -pääturnauksen.

– Vainikka ja Taavitsainen olivat Linnan juhlissa vuonna 2018, Takala kertoo.

E-urheilu on kulttuurina nuori, mutta siitä puhutaan yhtenä nopeimmin kasvavista urheilumuodoista.

Takalan mukaan e-urheilun eri lajit kiinnostavat eri-ikäisiä ihmisiä laajasti ympäri maailmaa. Sponsorit ovat erityisen kiinnostuneita 16–29-vuotiaiden tavoittamisesta.

– E-urheilun seuraajia on tällä hetkellä karkeasti arviolta 550–600 miljoonaa, Takala kertoo.

Suomalaisten urheilijoiden e-urheilusta ansaitsemia palkintorahoja voi seurata suuntaa antavasti Esports earningsin sivuston tilastoinnista: https://www.esportsearnings.com/countries/fi/players-top