Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Joulu kuristaa kurkkua monissa kodeissa – Iiro Kanerva, 33, ei hukuta lapsiaan kalliisin lahjoihin

Lue, mitä lukijat ajattelevat hintojen noususta ja lähestyvästä joulusta – "Ensin katsotaan sähkölasku ja sitten syödään pakastepitsaa jouluruoaksi."

Ahdistaa. Siinä usein toistuva sana, kun Teemasuomalainen kysyi lukijoiden ajatuksia inflaatiosta eli hintojen noususta sekä jouluun liittyvästä ylimääräisestä rahanmenosta.

Vastaajia oli kaikkiaan 352. Avoimia vastauksia, joissa tuntemuksiaan sai kertoa vapaasti, jätettiin yli 160.

Lähes joka kolmas sanoi olevansa tiukentuneesta taloudellisesta tilanteesta "hyvin ahdistunut". Toisaalta lähes 40 prosenttia vastaajista ilmoitti suhtautuvansa tilanteeseen rauhallisesti.

Moni viestitti, ettei joulua pysty tänä vuonna viettämään kuten ennen. Sitä, että joulusta usein maalataan idyllistä ja yltäkylläistä kuvaa, pidettiin ahdistusta lisäävänä asiana.

Moni vastaaja korosti, ettei ole huolissaan omasta puolestaan vaan itseään köyhempien puolesta.

Kolmen lapsen isä Iiro Kanerva, 33, leikittää kuopustaan Liviaa kauppakeskuksen leikkipisteellä. Perheeseen kuuluvat myös vaimo sekä 5- ja 4-vuotiaat pojat.

Livia-tytär täyttää tammikuussa kaksi vuotta. Samassa kuussa Kanervien edullinen sähkösopimus umpeutuu ja omakotitalossa asuva perhe siirtyy pörssisähkön käyttäjäksi.

– On opeteltava uusia rutiineja kuten pestävä pyykit yöllä ja poltettava enemmän puita takassa, kouvolalainen Kanerva pohtii.

Tästä huolimatta Kanervilla vietetään joulua kuten ennenkin.

– Meidän arvoihimme on aina kuulunut se, ettei lapsia hukuteta kalliisiin lahjoihin, eivätkä he vielä niitä osaa pyytääkään. Jouluna tärkeintä on yhteisöllisyys ja läheisyys, Kanerva sanoo.

Meidän arvoihimme on aina kuulunut se, ettei lapsia hukuteta kalliisiin lahjoihin.

Iiro Kanerva

Lastensuojelualalla työskentelevä ja sosionomiksi opiskeleva Kanerva on muutenkin päättänyt keskittyä ympärillään oleviin hyviin asioihin – sillä niitäkin on.

– Meillä on onneksi melko uusi talo, jossa on kaukolämpö. Kilpailutimme asuntolainan joitakin vuosia sitten, joten kuukausilyhennykset ovat nyt huomattavasti pienemmät, hän listaa myönteisiä puolia.

Elämää helpottaa sekin, että sosiaalialan töitä riittää niin paljon kuin jaksaa tehdä.

Isyysvapaalla oleva Kanerva uskoo, että perinteiset arvot suojaavat ihmistä, kun arki koettelee. Hän muistuttaa, että kaikesta huolimatta elämme hyvinvointivaltiossa.

Nettikyselyyn vastanneiden vastauksissa ajatus hyvinvointivaltiosta loisti kuitenkin poissaolollaan. Harvempi kuin joka kolmas ilmoitti Kanervien tapaan viettävänsä joulua niin kuin ennenkin.

Yli 60 prosenttia vastaajista ilmoitti, että yleinen hintojen nousu vaikuttaa selvästi joulunviettosuunnitelmiin. Lähes yhtä moni vastaajista sanoi käyttävänsä tänä vuonna vähemmän rahaa joululahjoihin kuin ennen.

Lähes puolet oli varannut joululahjoihin maksimissaan sata euroa, joka kolmas 100–300 euroa. Moni oli päättänyt ostaa lahjoja vain lapsille tai olla lahjaostoksilla muuten erityisen harkitseva.

Joululahjojen lisäksi säästöä yritetään raapia kasaan nipistämällä jouluruoista ja -juomista. Joka neljäs vastaaja ilmoitti säästävänsä sähköstä. 20 prosenttia ilmoitti, ettei yritä säästää mistään.

Hoivatien avopalveluiden erityisohjaaja, terapeutti Katariina Penttilä on työssään huomannut tiukan taloudellisen tilanteen mukanaan tuomat paineet.

– Perheelliset stressaavat, miten saavat lapsille joulun järjestettyä ja lahjat ostettua, hän vastaa sähköpostitse.

Monet kokevat lohdulliseksi myös sen, että asia koskettaa käytännössä kaikkia.

Katariina Penttilä

Moni hänen nuorista asiakkaistaan ei edes halua puhua lähestyvästä joulusta.

– Pelkkä ajatuskin ahdistaa, kun mihinkään ei ole varaa, Penttilä kuvailee.

Hän kannustaa stressaantuneita hoitamaan ensin pakolliset laskut ja laatimaan sitten tarkan budjetin, jonka mukaan elää. Penttilä suosittelee myös Takuusäätiön Penno-sovellusta, jonka avulla pystyy seuraamaan tuloja ja menoja tarkkaan.

Elleivät nämä toimet auta, Penttilä neuvoo asiakkaitaan pohtimaan aikaisempia vaikeita aikoja ja muistelemaan, miten niistä on selvitty.

– Monet kokevat lohdulliseksi myös sen, että asia koskettaa käytännössä kaikkia. Kohtalotovereita riittää.

Penttilä pitää viisaana Iiro Kanervan suosimaa tapaa keskittyä vaikeinta aikoina elämän myönteisiin asioihin.

– Haasteita ja hankaluuksia listatessa olisi myös tärkeää listata onnistumisia ja antaa itselleen kiitosta esimerkiksi asioista, joita on toisten eteen tehnyt, Penttilä sanoo.

Joulun yli voi päästä jouhevammin, jos listaa kaikki huolenaiheensa paperille ja laittaa paperin joksikin aikaa laatikkoon piiloon.

Itsensä kanssa voi sopia, että huolten ratkomista jatketaan vasta joulun jälkeen.