Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yhteistyössä rakennettu yhteisöllinen tila – täällä yksi seinä on lähes kokonaan näyttöruutua

Uusi monikäyttötila on avattu Pyhtäänlinnassa.

Uusi tila Pyhtäänlinnan alakerrassa Motellikujan puolella on monella tapaa yhteisöllinen tila. Sen käyttö tarjoaa monille toimijoille tilan, minkä lisäksi se on toteutettu usean toimijan yhteistyönä.

Projektia on johtanut kotkalainen Mikko Kortelainen Innocode Oy:stä. Tilaa hallitsee yhdeksästä 65 tuuman televisioruudusta koottu videoseinä.

– Ajatus oli tehdä immersiivinen seinä. Kaikki henkilöt, jotka siinä näkyy, ovat aidon kokoisia. Tulee sellainen mukanaolon fiilis. Kaksisuuntaisuus mahdollistaa huutelun myös esiintyjän suuntaan.

Nuorisovetoinen proggis, Kortelainen määritteli tilan valmistumista. Nuoria harjoittelijoita on Ekamista, XAMK:ista ja Pyhtäältä ollut rakentamassa seinää ja avajaisten sisältöä. Innocode ja Grazy Town ovat olleet tukemassa rakentamista.

– Tämä on yhteisöllinen screeni, jota voi käyttää moneen. Voi katsoa leffoja, jos ei muuta keksi tai pitää vaikka Euroviisustudiota.

Äänen laatuun on satsattu. Televisioruutujen lisäksi he ovat rakentaneet äänentoistojärjestelmän, missä tilaäänet kuuluu hyvin. Videokuvan laatu riippuu aina siitä, mistä ja mitä kautta kuva tulee. Sinänsä koko seinä on 12- ruutu, vaikka tällä hetkellä suurin välitettävä resoluutio on vain 8K. Huippu kotivastaanottimissa päästään 4K-tarkkuuteen. Pyhtäällä on resoluutiota tulevaisuuteenkin.

Kiertotalous oli tekijöiden mottona. Suuri näyttöseinä oli tarkoitus rakentaa kaikilta osin kierrätystarvikkeista.

– Siinä oli monia haasteita, esimerkiksi Jumalniemen jäteasema oli yksi paikka, mistä yritettiin hakea näyttöjä. Päädyttiin kuitenkin tällaisiin näyttöihin, jotka yhdellä tukkurilla oli varastossa. Ruudut olivat menossa kierrätykseen, mutta ostettiin ne edullisesti pois.

Kortelaisen mukaan haluttiin tehdä tavallisilla televisioilla, että saa näytettyä, miten halpalaitteesta voi tehdä laadukkaan näytön.

– Ei ihan yksinkertainen prosessi teknisesti. Noita laitteita joutuu vähän muuntelemaan ja muokkaamaan.

Ekamista Joona Holkko rakensi ensimmäisen näyttökoneen eli videokontrollerin, millä kuva jaetaan televisioille. Automaalaamo rakensi kehikon, mihin ruudut ja muu tekniikka kiinnitettiin.

– Ei ole käytetty mitään muita valmista kuin näytöt. Videokontrollereita saa kaupastakin, mutta tämä oli sellainen projekti, missä piti tehdä kaikki alusta asti itse, Kortelainen naurahti.

Kaiken tekemiseen on kulunut aikaa noin neljä kuukautta.

– Aikaa se vie, eikä ole ihan yksinkertaista. Saadaan kuitenkin pidettyä nuoret mukana ja on mielenkiintoisia hommia. Se oli pääideana.

Avajaisia edeltävänä perjantaina tekijät olivat kokoontuneet viimeiseen testiin. Kuopion konservatoriossa oli Kortelaisen ystävän nuorten orkesteri. He esittivät muutaman laulun ja Pyhtäällä testattiin kuvan ja äänen toistoa. Kaikki meni hyvin.

Pyhtääläisnuorten ohjaaja tiimi istuskeli sohvalla odottamassa myös miltä heidän suunnittelemansa videot näyttävät. Niiden tekemisen takia oli hankkiuduttu muun muassa aamu neljältä Valkmusan suolle kuvaamaan auringonnousua. Hyvältä näyttivät dronella kuvatut ilmakuvat. Samoin terveiset eri puolilta kuntaa.

Kuntalaisten olohuone, nuorisotilan jatke ja kunnan kokoushuone. Tilalla on monta funktiota, ei pelkästään viihtymistila.

Avajaisissa oli kakkua ja kahvia, katsottiin nuorten ohjaamat videot, bändi soitti Huutjärven koululla ja kunnanjohtajan tervehdys tuli Portugalista. Nimeä tilalla ei vielä ollut ennen avajaisia. Ehdotus oli Simonsaari. Pyhtäänlinnan muut kokoushuoneet ovat Kaunissaari ja Struka.

Innocode tulee jatkossakin antamaan teknistä tukea.

– Täällä pitää olla eri toimijat, jotka tekevät sisältöä. Kortelainen haastoi. Tämä on ollut hänen mukaansa omanlaatuinen aika hauska projekti.