Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Tämä oli nyt tässä!" – HSL hautasi tasahinnoittelun lopullisesti

Tasahinnoittelu on HSL:ssä nyt pysyvästi haudattu, sanoo HSL:n johtaja Mari Flink. Helsingin Seudun Liikenteen (HSL) hallituksen tiistainen päätös pitää lippujen hinnoittelussa ABCD-vyöhykemalli ennallaan sinetöi tasahinnoittelumallin asian. Flink sanoo, että asiaan ei enää palata.

Asiasta äänestettiin kokouksessa. Vyöhykemalli pysyi voimassa äänin 8–6.

– Tasahinnoittelumallin osalta tämä oli nyt tässä. Siihen ei enää palata. Meillä on ABCD-vyöhykemalli, se on hyvin suunniteltu ja sen kanssa on helppo mennä eteenpäin. Tämä ehdotettu uusi malli olisi ollut yksinkertaisempi, mutta vyöhykemallikin toimii ihan hyvin, Flink sanoo.

Markkinointijohtaja kiistää näkemyksen siitä, että muutoksen takana olisi ollut taloudellinen paine.

– Meillä on ollut käytössä neljän vyöhykkeen malli. Nyt tutkimme erilaisia malleja, eikä taustalla ollut mitään kassakriisiä, Flink korostaa.

Tasahinnoittelumallin osalta tämä oli tässä.

Mari Flink

Tasahinnoittelumallia varten tehtiin iso selvitystyö, jossa käytiin läpi muun muassa sitä millaisia lipputyyppejä asiakkaille olisi tullut. Flink arvioi, että valmistelutyöhön kului rahaa 150 000 euroa.

Muutoksia lippujen hintoihin ei ole kuitenkaan välittömästi tulossa.

– Tällä päätöksellä ei ole suoria vaikutuksia lipun hintoihin. Se on tietysti eri asia, mikä päätös tulee syksyllä, poliitikot käsittelevät asiaa silloin. Siihen vaikuttavat tietysti esimerkiksi energian hinta ja polttoaineen kustannukset, ja tämä kustannuskehitys on tässä maailman tilanteessa vaikeasti ennakoitavissa.

ABCD-vyöhykemallin pysyminen tarkoittaa sitä, että pääkaupunkiseudun suurten kaupunkien sisään jää hintaporras. Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla matkan hinta riippuu siitä, mistä kaupunginosasta kulkupeliin nousee.

Tasahintamallin kannattajat ovat kritisoineet ABCD-mallia siksi, että siinä matkustajalla on ollut valittavana 126 erilaista lippuvaihtoehtoa.

– Espoosta ja Vantaasta kuntapäättäjät ovat tuoneet esille sen, että olisi hyvä jos hintaporras kunnan sisältä katoaisi. Hintaporras jää nyt Espoon ja Vantaan sisäiseen liikenteen, samaten Helsingin sisäiseen liikenteeseen, Flink sanoo.

HSL:n selvitysten perusteella tasahinnoittelu olisi ollut paras vyöhykemalli Helsingin seudun liikenteeseen. Asiaa selvitettiin alkuvuodesta asiakas- ja sidosryhmäkyselyllä. Tasahinnoittelun katsottiin lisäävän eniten joukkoliikenteen käyttöä sekä vähentävän eniten autoilukilometrejä.

Selvityksen mukaan HSL:n asiakkaat tekisivät tasahinnoittelulla 829 000 matkaa nykyistä enemmän ja autoilisivat 27 miljoonaa kilometriä vähemmän.

HSL:n mukaan Helsingin kantakaupungissa asuvat pitävät tasahinnoittelua nykymallia huonompana. Muualla Helsingissä asuvat eivät näe merkittävää eroa nykyiseen.

8–6

HSL:n hallituksen äänestystulos, joka piti voimassa ABCD-vyöhykemallin.