Kirpputoreista on vuosien varrella tullut aiempaa laadukkaampia tavarataloja, joihin ei kannata dumpata kaikkea mahdollista tarpeettomaksi käynyttä tavaraa.
Esimerkiksi Suomen Punaisen Ristin Kontti-myymälät panostavat nimenomaan laatuun ja siihen, että esineet menevät kaupaksi.
– Jos vanhat astiat ovat rikkinäisiä, ei niitä haluta ostaa, vaikka ne olisivat halpoja. Poikkeuksena ovat ehkä esimerkiksi Arabian vintageastiat: jos vaikka Arabian maitokannussa on pieni särö, joku keräilijä voi sen silti haluta kokoelmaansa, kertoo ketjupäällikkö Tiina Laurila Kontti-ketjusta.
Laurila on toiminut Kontti-ketjussa päällikkönä seitsemän vuotta, joten kirpputoritrendit ovat tulleet hänelle hyvin tutuiksi.
– Vanhat tietosanakirjasarjat ovat sellaisia, joita ei meille kannata tarjota, sillä niille ei ole kysyntää, Laurila kertoo.
Myös useimmille suomalaisille tutut kirjasarjat voivat olla haastavia – esimerkiksi Kalle Päätalon sarjoja tuli lahjoituksena erittäin paljon, samalla niitä oli jo hyvin monessa kodissa.
– Mahdollisesti tilanne on jo rauhoittunut, mutta kysyntä ei kuitenkaan ole kovin suurta.
Hankalia esineitä ovat myös käytetyt, metallijalkaiset ja isot työpöydät sekä suurikokoiset kirjahyllyt.
– Ne vievät paljon tilaa ja pienimmissä Konteissa juuri siitä varastotilasta on pulaa. Kirjojen määrä kodeissa on vähentynyt, eikä kirjahyllyjä enää osteta olohuoneen keskipisteelsi – tai sitten haetaan pienempiä, mutta trendikkäitä tiikkipuisia kirjahyllyjä, Laurila kertoo.
Käytetyt patjat ovat nekin tuotteita, joista käytetyn tavaran myyjät eivät ilahdu.
– En usko, että kovin moni on ostamassa vanhaa patjaa – etenkään, jos siinä on epämääräisiä laikkuja. Kyse on puhtaasti hygieniasta.
Konttiin lahjoitettavien vaatteiden ja tekstiilien toivotaan olevan ehjiä ja puhtaita.
– Jos vaatteissa on reikiä tai ne ovat likaisia, silloin ne joudutaan heittämään kokonaan pois. Konteissa ei vaatteita tai esineitä voida korjata – jonkun ruuvin kiristäminen nyt voi toki olla mahdollista, Laurila kertoo.
Kaikki vaatteet höyrysilitetään Konteissa. Jos vaate on aitoa vintagea, siinä voidaan kenties hyväksyä enemmän kulumaa, mutta rikkinäisiä tai likaisia nekään eivät voi olla.
Moni keräilijä haaveilee kirpputorilöydöstä, jossa parin euron esine osoittautuukin tuhansien eurojen arvoiseksi. Näitä löytöjä tulee vastaan hyvin harvoin, mutta ne eivät mahdottomiakaan ole.
– Jos meille lahjoitetaan vaikkapa Paavo Tynellin suunnittelema klassikkovalaisin, toivomme tunnistavamme sen. Tuotteita tulee kuitenkin niin paljon, että aina toisinaan joku design-esine voi mennä myyntiin todella halvalla.
Kontin väki arvioi sähkölaitteiden kunnon Tukesin ohjeen mukaan. Varsinaista tarkastusta ei Konteissa voi kuitenkaan tehdä.
– Jos johdot ovat huonokuntoisia, mutta itse valaisin on kiinnostava ja myyntikuntoinen, voimme poistaa johdot. Silloin ostaja voi laittaa sähkölaitteen käyttökuntoon, Laurila kertoo.
Menekkiä Kontin tavaroille on, sillä esimerkiksi viime vuonna Konttien kautta peräti 4,1 miljoonaa tavaraa sai itselleen uuden kodin.
Fida-ketjun viestintäasiantuntija Helena Utti vahvistaa, että myöskään heidän kirpputoreillaan eivät esimerkiksi massiiviset kirjahyllyt käy kaupaksi.
– Samoin entisaikaan suosituille tv-tasoille ei ole nyt ostajia. Vaatteiden pitää tietenkin olla ehjiä ja puhtaita, Utti kertoo.
Vaatemuoti vaihtelee – ja tämä näkyy myös Fidan liikkeissä. Esimerkiksi naisten ylisuuret jakut ovat olleet asusteita, joiden menekki vaihtelee trendien mukaan.
Asiakkaita Fidan liikkeissä kuitenkin riittää, sillä viime vuonna ketjun myymälöissä myytiin yli kaksi miljoonaa tuotetta.
Secondhand-ketjuksi profiloituvasta Relove-ketjusta ei puolestaan haluta määritellä sitä, mitkä vaatteet eivät mene kaupaksi.
– Reloven kuratoitu valikoima keskittyy laadukkaisiin tuotteisiin ja premium-brändeihin. Klassikkovaatteet, sesonginmukaiset ja ajankohtaiset vaatteet ovat aina suosittuja, samoin vaatteet, joissa on neutraaleja värejä, luonnehtii Reloven secondhand-toimen johtaja Jenna Andelin.
Andelinin mukaan myös esimerkiksi kirkkaat jakkupuvut sekä neuleet, denim ja ympäri vuoden toimivat mekot ovat juuri nyt haluttuja tuotteita.
Relovella on pääkaupunkiseudulla yhteensä neljä toimipistettä ja lisäksi verkkokauppa. Relove on Miss Suomeksi vuonna 2007 valitun Noora Hautakankaan perustama ketju, joka keskittyy myymään kierrätyskelpoisia ja trendikkäitä miesten- ja naistenvaatteita.