Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kesäheinä avautuu monipuolisena puutarhan asiantuntijana

Kyminlinnan puutarhamyymälä palaa pyhtääläiseen omistukseen.

Pyhtääläinen, koko seudulla kymmenen vuoden aikana tutuksi tullut Hovipihat on elinkeinonharjoittaja Leena Hovin viheralan yritys. Syksyllä alkanut kaupankäynti vei hänet Kyminlinnaan. Lokakuussa perustettiin Taimimyymälä Kesäheinä Oy, tuttavallisemmin Kesäheinä.

Myöhemmin Kesäheinä ostaa Hovipihan liiketoiminnan ja kokonaisuuden sydän on Kyminlinnassa. Jalat tosin tukevasti Pyhtään Länsikylässä, mikä on yrityksen kotipaikka.

Auringonpaisteessa keväthanget hupenevat. Kyminlinnassa lumisen pihan poikki pääsee puutarhamyymälään. Siellä on pientä remonttia ja kasvojen kohotusta. Ulkoseinään on laitettu uusi kyltti: Kesäheinä.

Mikä sai hankkimaan kiinteän tukikohdan?

– Minuahan innosti jo silloin, kun Jukka (Söderholm) lopetti. Perhesyistä se ei onnistunut. Kun Tintti (Siik) halusi lopettaa tässä, olin heti kiinnostunut.

Oletko saanut kannattavuuden matematiikan paremmin laskettua?

– Tämä vaatii aika paljon sitä viherhomman tekemistä myymälän kylkeen. Pelkkä myymälän sesonki on aika lyhyt. Ajatuksena on saada se lyhyt hiljaisempikin aika täytettyä. Heinäkuu ja syksy ovat haastavaa aikaa.

Hovi innostuu kehumaan, miten syksy on ihan loistava aika tehdä kaikkea puutarhassa.

– Kun kelit on kehnommat, ihmiset eivät vaan mielellään mene ulkotöihin. Tosin viime vuonna ei syyskuussa tainnut sataa yhtenäkään päivänä. Ihan loistavaa aikaa tehdä.

Syksyyn on kehitteillä kursseja. Myymälään mahtuu pieniä ryhmiä tai kouluttamaan mennä vaikka yrityksiin.

Sen verran sulosointuisia koko henkilökunta.

– Kaikennäköisiä, kukkia, istutuksia ja myös toiveita, mitä ihmiset haluaisivat. Myös työporukoille tyhy-päiviä, kranssin tekoa ja sellaista.

Yrittäjyyden haaste on monelle yksinyrittäjälle sen ensimmäisen työntekijän palkkaus. Onko Hovilla kokemusta olla työnantajana?

– On ollut työntekijöitä lyhyitä pätkiä työssä. Ei tällaista vakituista työntekijää. Nyt tulee kerrallaan kaksi.

Koetko haastetta uudessa roolissa?

– Nyt on hyvä tilanne, kun molemmat on ennestään tuttuja. Uusien ihmisten kanssa voi olla se, miten toimii kanssakäyminen. En usko, että siinä tulee ongelmia. Onhan se tietysti jännittävää, että he ovat kanssa siinä uskossa, että tästä elantonsa saa. Niin kuin minäkin.

Työntekijöiden lisäksi talven jälkeen tarvitaan reilusti myytävää. Tilaukset tehdään jo aikaisin edellisenä syksynä, vaikuttaako tämä ajankohta tuotehankintoihin?

– Ei vaikuta, tätä alettiin valmistella jo syksyllä. Myymälä kuuluu edelleen Viherrinki-ketjuun, vain nimi ja yrittäjä vaihtuu.

Hovi kehuu, miten yrittäjä Söderholm on ollut tukemassa ja neuvomassa yrityksen käynnistämisessä.

– Periaatteessa kaikki pihakasvit mitä on aina ollutkin, on jatkossakin. Olen yrittänyt ottaa vähän isompaa taimikokoa, että olisi ympärillä olevista myymälöistä erottuvaa tarjontaa.

Muitakin suunnitelmia on pihojen rakentamiseen, mutta niistä myöhemmin lisää.

– Tietysti kaikki kausikukkaset, kevät- ja kesäkukat, pidetään perusleikkokukat ja viherkasveja. Asiakkaat saa tilattua ja noudettua täältä jatkossakin.

Kesäheinä avaa ovensa 27. maaliskuuta. Silloin tarjonta on sisätiloissa. Huhtikuun puolessa välissä tulee pihakasvit pihalle ja sen jälkeen on suunnitteilla isommat avajaiset, kun voi tehdä jotain avajaistarjouksiakin.

Mitä muuta on tarjolla kuin kasveja?

– Nyt on tulossa uudenlaisia ruukkuja Ruotsin puolelta. Niitä tulee sillai ihan kivasti. Koreja on ollut aina. Nyt tulee annossiemenet ja vähän tällaisia vesiviljelysysteemejä. Yrtti- ja salaattiviljelyä, missä ei ole multaa vaan kasvavat vedessä. Kokeilemisen arvoinen juttu.

Kesäheinä, mistä nimi tuli?

– Siitä laulusta, siitä se jäi.

Laulaako henkilökunta sitä tänne tullessa?

– Varmasti joo. Luulen että ovat sen verran sulosointuisia koko henkilökunta.

Voi asiakkaatkin laulaa, syntyy loistavia puutarhaduoja: Neiti kesäheinä, sua kaipaan niin.