Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pyhtäänlehti 30 vuotta sitten

Pyhtäänlehdessä kirjoitettiin 22. maaliskuuta 1993 Annan töppösistä, kunnan edustuksista, Nurkkiksesta ja luvattomasta liikennöinnistä.

Annan töppöset lämmittävät Australiassa asti. Anna Huhtimo on kutonut 1 600 paria töppösiä. Rahaa niistä on tullut yhteensä 20 markkaa.

Kangasmäellä omassa talossa eläkepäiviä viettävä Anna Huhtimo on pitänyt tarkkaa ”töppöskirjanpitoa”. Vihkoon on kirjattu järjestysnumero ja saaja. Nimenomaan saaja – myytäväksi Anna ei töppösiään kudo.

– Kerran yksi kotkalainen lähetti kirjeessä 20 markkaa, Anna sanoo. Äänessä on selvästi harmistunut sävy.

Tuhannen parin raja ylittyi vuonna 1983 Haastatteluhetkellä lähti talosta töppöspari 1597.

Edustajat nimettiin. Kunnanhallitus on nimennyt kunnan edustajaksi Kymenlaakson Syöpäyhdistyksen kokouksiin Eila Brucen. Venäjän kansojen ystävyysseuran Etelä-Suomen piirijärjestön kokouksissa kuntaa edustaa Kalevi Westman.

Nurkkis pelaa nuoren ehdoilla. Siltakylän seurakuntakeskuksessa kolmisen vuotta toiminut nuorisokahvila tarjoaa vaihtoehdon lauantai-illan viettoon. Vetäjiä kaivataan kipeästi lisää.

Maaliskuisena lauantai-iltana Nurkkiksen täyttää iloinen puheensorina. Tunnelma on rento, trivial pursuitit ja kimblet ovat ahkerassa käytössä. Keittiöstä tunkee sieraimiin kahvin ja itse leivotun pullan tuoksu.

Kahvion tuotto käytetään yhdessä, viime kesänä tehtiin matka Äksön-messuille.

Luvaton liikennöinti kovertaa yrittäjän leipää.

Ammattimainen lastin kuljettaminen edellyttää liikennelupaa. Tuon luvan saamiseksi taas täytyy käydä yli 8 000 markan kurssi ja antaa 70 000 markan pankkitakaus 10 vuodeksi. Lisäksi vakuutusyhtiöt laskuttavat liikenneluvallisesta autosta korkeampia vakuutusmaksuja kuin luvattomalta, vain oman tavaran kuljettamiseen käytetyltä autolta.

Tuollaisten summien jälkeen on selvää etteivät luvallinen ja luvaton liikennöinti voi olla kustannusten suhteen samalla viivalla.

Luvattoman liikennöinnin tuntee nahoissaan 26-vuotias länsikyläläinen Timo Joas. Satoja tuhansia markkoja kalustoon sijoittanut mies sanoo sääntöjä kierrettävän, etenkin nyt kun leipä kuljetusalalla on todella tiukassa.

– Kyllä liikenneluvalla ajaminen on kuitenkin reilumpaa. Siinä ei ole mitään hämärää ja tietää aina, että on puhtaat jauhot pussissa.