Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskuntavaalit | Kansanedustajaehdokas Riikka Turunen on toista kertaa pyrkimässä eduskuntaan – ”Menestyvä Kymenlaakso on koko Suomen etu”

Kansanedustajaehdokas Riikka Turunen, kuka olet?

– Riikka Turunen, röntgenhoitaja (AMK), Keskustan ehdokas.

Miksi pyrit eduskuntaan?

– Kymenlaakso menestyy, se on koko Suomen etu, että Kymenlaaksossa pysymme jaloillamme. Että täällä voimme hyvin, voimme koko Suomea auttaa. Kymenlaakso menestyy työtä tekemällä ja toisista välittämällä.

Voiko yksittäinen kansanedustaja vaikuttaa?

– Sanoisin, että yksittäinen ihminen voi vaikuttaa. Onko hän sitten kansanedustaja tai joku muu, niin voi vaikuttaa. Yhteisten tavoitteiden kautta voi vaikuttaa, jos pystyy sitoutumaan niihin.

Puoluekuri, kyllä vai ei?

– Yhteisen tavoitteiden kautta näen, että jos jokainen tekee omavaltaisia päätöksiä, on vaikea saada isoja asioita maaliin. Jos se asetetaan näin, sanon kyllä puoluekurille.

Mikä on turhin laki?

– En ehkä sanoisi, mikä on turhin, mutta on paljon turhauttavia lakeja. Esimerkiksi saavatko vanhemmat nähdä alaikäisen terveystietoja. Terveystietojen rajauksissa on paljon kömpelyyksiä.

Mikä laki pitäisi säätää?

– Luulen, että meillä on hyvin paljon tässä digitaalisessa maailmassa aukkoja. Siitä, mitä meidän lapset ja nuoret saavat digitaalisessa maailmassa käyttöönsä. Kyberturvallisuudessa voi olla aukkoja, mitä emme ole vielä tunnistaneet. Pelisääntöjä tarvitaan.

Veroja lisää vai vähemmän?

– Työn verotusta en lähtisi lisäämään, enkä yrittäjien verotusta. Toisaalta terveysperusteisia veroja, esimerkiksi alkoholi- ja tupakkavero. Sellaisia veroja, mitkä ohjaisivat ihmisiä kohti terveellisempiä elintapoja tai millä katettaisiin heidän yhteiskunnalle tuottamaa palveluntarvetta. Sellaisia voin hyväksyä. Ja dieselvero pois, käyttömaksuilla ei ole perustetta.

Mistä palveluista voi leikata?

– Hyvinvointialueella joudutaan miettimään tosi tarkkaan, mihin raha voidaan käyttää. 50 miljoonaa pitäisi säästää ensi vuonna. Se tarkoittaa, että meidän pitää joitain palveluja tarkastella, palelutarjontaa. Joudumme katsomaan kaikki valtion julkiset palvelut.

Miten voit edistää pyhtääläistä yrittäjyyttä kansanedustajana?

– Luulen, että pystyn edistämään pitämällä yhteyttä yrittäjiin. Keskustelu ja kuuntelu on keskeistä. Yrittäjien verkostojen lisääminen.

Kuinka monta luottamustoimea kansanedustajalla voi olla samaan aikaan?

– Kansanedustajana toimiminen on aika mittava projekti, silloin siihen tulee keskittyä täysmääräisesti. Moni haluaa olla kunnissa valtuutettuina, mutta uskon, että siinä tulee ajankäytöllinenkin haaste. Kansanedustajuus on vahvin mandaatti siinä kohdassa, mutta muut omien voimavarojen mukaan.

Mitä muuta haluat sanoa?

– Olkoon kansanedustaja tai kuka tahansa, terveys on prioriteetti numero yksi meillä kaikilla. Se on varmaan koronan aikana opittu. Kun on terveyttä, sitten on toivoa ja tulevaisuutta. Jos se menetetään, menetetään kaikki muukin.

– Perusarki kohdilleen, osallisuuden kokemus syntyy siitä, että meillä on hyvä arki.