Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskuntavaalit | Pyhtäältä on ehdolla neljä ehdokasta eduskuntaan – pistimme heidät tenttiin

Ensimmäisenä on esittelyssä kaksi Vapauden liiton ehdokasta. Taina Marttinen on sitoutumattomana ja maatalousyrittäjä Sakari Peltola sitoutuneena ehdokkaana.

Puolue on toukokuussa 2022 rekisteröity kansalliskonservatiivinen puolue.

Puolueen sivuilla ilmoitetaan, että sen keskeisin arvo on vapaus sen monissa eri muodoissaan. Liikkumisen vapaus, sananvapaus, mielipiteenvapaus, omistamisen vapaus, elinkeinovapaus, uskonnon- tai uskonnottomuuden vapaus, vapaus poliittiseen toimintaan, vapaus päättää itsenäisesti kehostamme.

Kansanedustajaehdokas Taina Marttinen, kuka olet?

– Taina Marttinen, yrittäjä vuodesta 1988. Pyöritän ratsastuskoulua ja ”nuorisotaloa”. Vedän kotieläinten hoitokerhoja.

Miksi pyrit eduskuntaan?

– Tämän hetken hallitus vie meiltä itsenäisyyden, vie meidät sotaan tai ainakin sotatilaan. Nyt on jotain tehtävä.

Voiko yksittäinen kansanedustaja vaikuttaa?

– Voi, saamalla äänen kuuluviin ja pääsemällä mediaan. Uudet puolueet eivät pääse valtakunnan mediaan helposti.

Puoluekuri kyllä vai ei?

– Ei. Tietyt perusperiaatteet. Ei kannata mennä Vapauden liittoon, jos ei hyväksy sen ohjelmaa. Puolue on todella viisaita, ajattelevia ja juurisyitä miettiviä ihmisiä. Ei siellä ruveta pomottamaan, koska juuri se on ideana, että ihmiset osaavat itse ajatella ja tehdä.

Mikä on turhin laki?

– Lakejahan on miljoona. On siellä niitä viisaita ja turhia lakeja pilvin pimein. Vaikka laki olisi tarpeellinen, niin se saattaa olla niin huonosti valmisteltu, että se pilaa koko lain.

Mikä laki pitäisi säätää?

– Perustuslakia pitäisi ruveta noudattamaan ja pienesti rustata sitä tähän päivään.

Veroja lisää vai vähemmän?

– Veroja vähemmän, kuluja vähemmän. Työ pitää saada kannattavaksi. Omasta kokemuksesta sanon, että ”eihän mitään kannattaisi tehdä”. Työnteko pitää saada kannattavaksi sekä yrittäjälle että työntekijälle.

Mistä palveluista voi leikata?

– Peruspalveluista ei todellakaan pidä leikata. Suoraviivainen meininki, että valtion tehtävät määritellään ja ne tehdään hyvin. Sitten annetaan vapaus tehdä ihmisille ne muut asiat.

Miten voit edistää pyhtääläistä yrittäjyyttä kansanedustajana?

– Tekemällä yrittäjän elämää helpommaksi.

Kuinka monta luottamustoimea kansanedustajalla voi olla samaan aikaan?

– Vallan pitää ehdottomasti jakautua. Se on tässä maailmassa tällä hetkellä kurjin tilanne, kun valta keskittyy niin harvalle. Vallantahtoiset unohtaa arjen, se on se meidän ongelma. Olen kansanvallan puolella, siksi on hyvä, että meillä on monipuoluejärjestelmä.

Mitä muuta haluat sanoa?

Marttinen vastasi kehottamalla kaikkia menemään Vapauden liiton sivuille ja tutkimaan niitä. Siellä on hänen mukaansa kaikki mitä puolue on mieltä ja niille hyvät perustelut.

Kansanedustajaehdokas Sakari Peltola, kuka olet?

– Maatalousyrittäjä ja peltofilosofi Sakari Peltola, Vapauden liitto.

Miksi pyrit eduskuntaan?

– Maailma alkaa näyttää vähän oudolta. Edustuksellinen demokratia, että näiden edustajien pitäisi vastata kansan näkemyksiä. En usko, että meidän eduskunta vastaa väestön näkemyksiä monissa asioissa.

Voiko yksittäinen kansanedustaja vaikuttaa?

– Voi. Puhumalla totta, pyrkimällä puhumaan totuutta. Valtamediat jostain syystä osallistuvat nimittely- ja kiusaamisyhteiskuntaan. Ne välittää vaikkapa pienpuolueista tietoja, jotka eivät ole totta.

Puoluekuri kyllä vai ei?

– Meillä ei Vapauden liitossa ole varsinaista puoluekuria. Jos puolueessa ei pystytä keskustelemaan, se vieraannuttaa edustajia omasta ajattelusta ja hiljentää väittelyä puolueen sisällä. Se luo puolueita, joista tulee ideologisia kaikukammioita, joissa saa sanoa ainoastaan tiettyjä asioita.

Mikä on turhin laki?

– Tuntuu, että se on perustuslaki. En ole sitä mieltä, mutta sitä ei ole noudatettu. Turhia lakeja ovat sellaiset, joita ei noudateta. Se ei sisällä sitä, että laki sinänsä olisi huono. Ilmastorajoitelait noin yleisesti, on ne todella turhia.

Mikä laki pitäisi säätää?

– Tahallisen harhaanjohtamisen eli valehtelun kriminalisointia pitäisi tiukentaa. Siihen jonkinlaista lainsäädäntöä. Se koskisi nimenomaan eduskuntaa ja päättävissä asemassa olevia ihmisiä.

Veroja lisää vai vähemmän?

– Verottaminen on mielenkiintoinen kysymys. Jos kevennetään verotusta, ei se aina johdakaan siihen, että verot vähenisi. Tätä käytetään yleisesti populistisena vaalilupauksena ottamatta kantaa, mihin se vaikuttaa. Tähän ei voi vastata kyllä tai ei. Poliitikkojen pitäisi ottaa vähemmän kantaa asioihin, joita he eivät ymmärrä.

Mistä palveluista voi leikata?

– Terveyspalveluita pitäisi vapauttaa sellaisille kilpailuille, mitä ihmiset haluaa. Niin sanottujen vaihtoehtojen saatavuutta pitäisi vapauttaa. Funktionaalista lääketiedettä, missä mietitään terveysongelmien juurisyitä ja käytetään vitamiineja, mineraaleja ja erilaisia aminohappoja sekä myös erilaisia lääkkeitä, mikä yhdistelmä toimii parhaiten.

Miten voit edistää pyhtääläistä yrittäjyyttä kansanedustajana?

– Ainakin voin pyrkiä tuomaan maatalouteen liittyviä epäkohtia esiin ja sitä kautta tuomaan maatalousyrittäjyyttä esiin. Kansanedustajana olen kuitenkin koko kansanedustaja, enkä sillä lailla. No, kyllä mä Pyhtään sijaintia voin tuoda esiin tässä Helsinki on tuossa vieressä.

Kuinka monta luottamustoimea kansanedustajalla voi olla samaan aikaan?

– En minä tiedä, riittävästi. Ennemmin vähemmän kuin enemmän.

Mitä muuta haluat sanoa?

– Meillä on ensimmäistä kertaa Suomen vaalihistoriassa neljän puolueen vaaliliitto. Vaaliliitto on Vapauden liiton, Kristallipuolueen, Suomen kansa ensin sekä syntyvän Vallankumouspuolueen kanssa.

– Meillä on kunta- ja kaupunkivaltuutettuja 18 kappaletta, aluevaltuutettuja seitsemän kappaletta ja maakuntavaltuutettuja kaksi kappaletta. Tämä on varteenotettava vaihtoehto. Tämä on mahdollisuus saada muuttumaan tämän maan suuntaa.