Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

30 vuotta sitten | Pyhtäänlehdessä kirjoitettiin 25.1.1993 pelastuspalvelun iskuvalmiudesta, naisnäkökulmasta valtuustossa ja Lionsien rahan pesimisestä

Pelastuspalvelu valmiina iskuun. Rahapula korostaa Vapaaehtoisen Pelastuspalvelun merkitystä. Siltakylässä jaettiin etsintäkoulutusta.

80-vuotias vanhus ei palannut päivälenkiltään kotiin. Talo sijaitsee harvaan asutulla alueella, lenkkipolku kulkee lähellä laajaa suoaluetta.

Kuviteltu, mutta täysin mahdollinen tilanne vaikkapa Pyhtäällä. Tieto tulee myös palopäällikkö Pentti Arpulalle. Mitä hän tekee. Lähteekö mies palotarkastajan kanssa kahteen pekkaan etsimään vanhusta?

Pahimmillaan niinkin voisi olla. Onneksi Kotka-Pyhtää-alueella toimii Vapaaehtoinen Pelastuspalvelu – 33 järjestöstä koottu 700 hengen koulutettu joukko, joka on osoittanut taitonsa tositilanteissa jo useita kertoja.

Lääninhallitukset hehkuttavat palopäälliköiden niskoja. Pyhtää ja Ruotsinpyhtää ovat tehneet menestyksellä palotoimen yhteistyötä jo muutaman vuoden ajan. Pyhtään palokunnat ovat vastanneet Haaviston ja Vastilan kylistä tuleviin hälytyksiin. Lisäksi Ruotsinpyhtää ostaa palopäällikköpäivystykset ja jo viime kesästä lähtien muut palopäällikköpalvelut Pyhtäältä.

Naisnäkökulmaa valtuusto työhön. Ennen Eila Brucea puheenjohtajan nuija on ollut viimeksi naisella 25 vuotta sitten. Keskustan Eero Iivari luotsaa kunnanhallitusta.

Viime kunnallisvaalien ääniharava Eila Bruce (sd) valittiin valtuuston puheenjohtajaksi tälle vuodelle.

Tuore valtuuston puheenjohtaja lupasi, että työskentelyssä naisnäkökulma tulee näkymään.

– Naisnäkökulma tarkoittaa mm. sitä, että lamasta huolimatta peruspalvelut säilytetään ja heikompiosaisista pidetään huolta, Bruce lausui.

Raha ei tee pesää Leijonille. Sotien veteraanit ja partiolaiset saivat tukea 20-vuotisjuhlaa viettäneeltä Pyhtään Lions-klubilta.

Pyhtään Lions-klubin syntysanat lausuttiin 20 vuotta sitten seuratalo Hemmetin tukevien hirsiseinien suojissa. Sama talo oli myös näyttämönä, kun klubi juhlisti 20-vuotista taivaltaan toissa lauantaina.

– Keräämme rahaa niin paljon kuin irti saamme. Mutta me jaamme kaiken ulos. Raha ei tee meille pesää, luonnehti Pyhtään klubin presidentti Oiva Rosenblad maailman suurimman palvelujärjestön toiminta-ajatusta.

Tälle kaudelle klubi on kerännyt laman kurimuksesta huolimatta 20 000 markkaa, josta valtaosa jaettiin vuosijuhlassa.