Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Luulitko, että nuoret haluavat vapauttaa alkoholin myynnin? – Tuore tutkimus: Saatat yllättyä suuresti

Suurin osa nuorista aikuisista ei kaipaa laajempaa ja vapaampaa alkoholin myyntiä. Useampi kuin kaksi kolmasosaa nuorista on sitä mieltä, että jos alkoholia olisi enemmän ja helpommin saatavilla, siitä aiheutuvat ongelmat lisääntyisivät.

Tämä selviää Ehkäisevä päihdetyö ry:n (Ehyt) teettämästä kyselytutkimuksesta. Ehyt kertoo tutkimuksen tuloksista tiedotteessaan.

Runsas puolet nuorista vastaajista uskoo myynnin vapauttamisen myös lisäävän alkoholin kulutusta. Seitsemän kymmenestä vastaajasta pitää nykyisiä alkoholin myyntiaikoja ja -paikkoja riittävinä.

– Kyselyn tulokset voivat olla yllättäviä niille, jotka uskovat nuorten kaipaavan erityisesti nykyistä vapaampaa alkoholipolitiikkaa, kertoo Ehyt ry:n osastopäällikkö Ilmo Jokinen.

Tutkimuksen mukaan nuoret kertovat muita ikäryhmiä useammin käyttävänsä alkoholia vain muiden seurassa. Huolestuttavaa kuitenkin on se, että jopa neljä kymmenestä nuoresta on juonut alkoholia sosiaalisissa tilanteissa, vaikka ei olisi halunnut.

Sosiaalisten suhteiden lisäksi myös sosiaalinen media, mainokset ja tuotepakkaukset vaikuttavat nuorten alkoholinkäyttöön selvästi muita ikäluokkia enemmän.

Noin kolme neljäsosaa nuorista kokee, että ihmisten terveydestä huolehtimisen pitäisi vaikuttaa päätöksentekoon nykyistä enemmän. Lähes yhtä moni katsoo, että tutkitulla tiedolla ja asiantuntijoilla pitäisi olla suurempi merkitys päätöksenteossa.   

Kyselyn toteutti Kantar Public Ehyt ry:n toimeksiannosta. Tutkimuksen kohderyhmän muodostivat 18 vuotta täyttäneet. Kyselyyn vastasi 1 138 henkilöä 26.8.–6.9.2022 välisenä aikana.