Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pyhtään kunnan tiloissa ylin lämpötila saa olla +21 astetta, katuvalojen toiminta-aikaa lyhennettiin

Tekninen lautakunta teki viime vuonna kuuden kohdan energiansäästölistan, mutta kunnanhallitus karsi siitä merkittävimmät säätökohteet pois.

Energiansäästölistalla oli mukana huonelämpötilojen lasku asteella tai kahdella, kiinteistöjen sisä- ja ulkovalaistuksen vähentäminen mahdollisuuksien mukaan, katu/tievalaistuksen ja kevyenliikenteen väylien valaistuksen vähentäminen valojen sammuttamisella osittain tai kokonaan mahdollisuuksien mukaan, ilmanvaihdon rajoittaminen yöaikaan, työyksiköiden kannustaminen energiansäästöön sekä investoiminen tekoälyyn talotekniikan ohjauksessa.

Kunnanhallitus päätti, ettei huonelämpötilat saa ylittää +21°C.

Varasto- ja oleskelutilat pidetään korkeintaan +16-18°C. Sen sijaan kiinteistöjen ulkovalaistuksia ei vähennetä.

Budjetin puitteissa tulee investoida led-tekniikkaan lisäämällä muun muassa läsnäolotunnistusta ja päivävalohimmennystä.

Päättäjät halusivat myös muistuttaa käyttäjiä toimimaan energiatehokkaasti.

Katuvalojen yösammutusaikaa pidennettiin molemmista päistä puoli tuntia eli nyt valaistus on pois päältä klo 23.00-05.30 välisenä aikana. Toiminta-aikaa lyhennettiin säätämällä hämäräkytkimien syttymisraja 15 lux. Näin toiminta-aikaa saadaan lyhyemmäksi 0,5-1 tuntia pimeimpänä vuode aikana.

Katuvalot on säädetty kunnanhallituksen päätöksen mukaisesti.

Merkittävimmän säästön olisi tuonut ilmanvaihdon rajoittaminen, mutta sen kunnanhallitus kumosi.

Esitys oli ilmanvaihdon jaksotus ”Julkisten palvelurakennusten ilmanvaihdon käytön yleisohjeen” mukaisesti.

– Tekoälyyn perustuva tekniikka haistelee hiilidioksidia. Jos sitä on paljon, niin se säätää ilmanvaihtoa kovemmalle. Taas jos sitä ei ole, kuten yöaikaan, ilmanvaihto on pois päältä. Nyt se olisi tehty manuaalisesti, mutta päättäjät eivät sitä halunneet, totesi tekninen johtaja Janne Kaulio.

Kunnanhallituksessa Kari Huovila esitti ja Raul Lehto kannatti, että ilmanvaihdon rajoittaminen poistettiin listalta. Hallitus hyväksyi asian yksimielisesti.

– Siitä on yleinen ohje, mutta poliitikot ovat viisaampia.

Viimeisenä energiansäätölistalla oli työyksiköiden kannustaminen energiansäästöön. Miten tätä on toteutettu?

– Lähinnä esimiespalavereissa, se on jäänyt kiinteistöjen käyttäjien asiaksi.

Sähkön hinta on kiinnitetty ja sitä kautta on vakaa. Kaukolämpö pysyy kaksi vuotta samana, kun kaukolämpölaitoksen myynnin yhteydessä sovittiin hinta kiinteäksi.

– Ilmanvaihdon sulkemisella yöksi olisi saatu ihan konkreettisia säästöjäkin yöksi. Nyt säästöä tulee ehkä pari tuhatta euroa vuodessa, Kaulio totesi.