Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Energiapihi iltapäivä tulossa Pyhtäälle lauantaina 21.1.

Lauantaina 21. tammikuuta klo 13-16 Aeronautica Areenalla on Energiapihi iltapäivä. Järjestäjät ovat kulttuuri- ja matkailusihteeri sekä hyvinvointikoordinaattori. Asuminen on vapaa-aikaa ja keskeistä hyvinvoinnissa.

Äkkiseltään Energiapihi-iltapäivä kuuluisi nimensä mukaan teknisen toimen toimialaan, mutta nyt kunnan uudessa roolissa sen on ottanutkin järjestääkseen hyvinvointipuoli.

Kulttuuri- ja matkailusihteeri Pauliina Sakki ja hyvinvointikoordinaattori Tytti Eriksson ovat lauantaisen iltapäivän pääjärjestäjinä. Mistä tilaisuudessa on kyse?

– Se lähti siitä, kun aiemmin ennustettiin talvelle isoja ongelmia sähkönkulutuksessa, Sakki kertoi.

– Alettiin miettiä jonkinlaista neuvonta/infotilaisuutta asian ympärille.

Ajankohdaksi valikoitui lauantai-iltapäivä, kun tilaisuuden kestoksi määriteltiin kolme tuntia. Hänen mukaansa iltatilaisuutena se olisi mennyt liian myöhäiseksi.

Kenelle Energiapihi-iltapäivä on tarkoitettu?

– Se on avoin tilaisuus, sinne saa tulla kuka tahansa asiasta kiinnostunut.

Ilmoituksessa on luvattu luennoitsijoita. Heistä Sakki tiesi tekninenjohtaja Janne Kaulion, joka tulee kertomaan, miten kunta on huomioinut energiansäästöä.

Motivalta on tulossa edustaja kertomaan energiatuista, mitä mahdollista saada.

Yhtenä luennoitsijana tilaisuuteen on tulossa Kiviniemen kartanon isäntä Hannu Rinne. Hänen aiheenaan on miten vanhemman talon saa pidettyä lämpimänä. Miten Kiviniemen kartano on onnistunut pienentämään energian kulutusta?

– Täydellisen tarkkaa tilastointia ei ole. Eri huoneilla on kovin erilaiset lämpötilat. Kaikki sisäovet on kiinni. Suurimpien tilojen, salin ja ruokasalin lämpötila on 13 °C , ne ovat vain läpikuluhuoneita.

Hirsirunkoisessa kartanossa on puu-pelletti-keskuslämmitys.

– Työhuoneissa on lämmitys 20°C ja tulisijalla nostetaan vielä pari astetta, kun on työskentelemässä.

Makuuhuoneessa on muutenkin 17°C.

Kuinka hyvin hirsirakenteinen 200 neliömetrin kokoinen kartano toimii esimerkkinä pyhtääläisille omakotitaloille?

– Lisäeristäminen muun remontin yhteydessä on tosi fiksua. Me eristimme remontin yhteydessä ala- ja yläpohjan todella hyvin. Alapohjan tulee olla mahdollisimman tiivis, ettei tuuli pääse puhaltamaan mistään. Se pätee kaikkiin rakennuksiin. Maavaraisissa alapohjissa se ei ole niin tarkkaa.

Miksi kulttuuri- ja hyvinvointitoimi järjestävät iltapäivän?

– Ollaan lähdetty yhä enemmän yleiseen hyvinvointiin ja yleiseen selviytymiseen. Ajatus on sitä, mitä pienessä kunnassa ”jos sie autat minua tässä, niin mie autan sinua tuossa”, Pauliina Sakki sanoi.

Hän korosti, miten työnkuvat Pyhtään kunnassa ovat laidasta laitaan.

Energiapihi iltapäivä lauantaina 21. tammikuuta klo 13-16 Aeronautica Areenalla.