Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tämän verran maksaa olut suomalaisissa kiekkokaupungeissa: näin paljon lätkäfani saa maksaa – kallein 0,4 litraa löytyy täältä

Vertailulistan ääripäät löytyvät maantieteellisesti toisiaan läheltä: Hämeenlinnasta ja Tampereelta.

Nyt se on selvitetty: mikäli haluat suomalaisella kiekkopaikkakunnalla liigamatsin kylkiäisiksi oluen, se maksaa tyypillisesti kahdeksan euroa.

Varianssiakin hinnassa on: Hämeenlinnassa olut maksaa 7,00 euroa ja esimerkiksi Tampereella Nokia-areenalla 8,40 euroa. Nokia-areenalla pelaavat molemmat tamperelaisjoukkueet. Molemmissa tapauksissa puhutaan 0,4 litran oluesta.

Porissa puolen litran oluen saa kahdeksalla eurolla, samaten Kuopiossa – Turussa puoli litraa maksaa 9,50 euroa, Helsingin jäähallissa 9,40 euroa. Usealla liigapaikkakunnalla 0,4 litran olut maksaa tasan 8,00 euroa.

Alkoholin verotuksesta on puhuttu Suomessa viime vuosina paljon, ja tuotteiden hintatasosta käydään säännöllisesti keskustelua esimerkiksi Twitterin Matsisapuskat-nimisessä ryhmässä. Sieltä on pääteltävissä, että Suomen hintataso on varsin korkea verrattuna Baltian maihin, mutta taas vastaavasti kohtuullinen verrattuna Pohjois-Amerikkaan. Yhdysvalloissa tai Kanadassa jääkiekkomatsin yhteydessä voi joutua maksamaan oluesta ja pikkusyötävästä noin 20 euroa, olkoonkin että olut on usein lähemmäs litran kokoinen.

Keskustelu on hieman saattanut harmittaakin Nokia-areenan ravintolapalveluiden operatiivista johtajaa Miko Helanderia. Oluella voi olla vähän hintaa, mutta niin ovat puitteetkin erityislaatuiset, Helander näkee.

15 euroa maksava oluttuoppi miellettäisiin kalliiksi ja tulisi varmasti näkymään katsojien ostokäyttäytymisessä.

Anne-Maria Parkkinen, Helsingin jäähallin ravintolatoimenpäällikkö

– Uskon, että jokainen asiakas ymmärtää yhteyden hinnoittelun sekä ravintolan sijainnin, puitteiden ja palvelun laadun välillä. Karrikoituna kyläkaupan yhteydessä olevan keskikaljabaarissa asiakas ei ole valmis maksamaan samaa hintaa kuin huippuravintolassa tai Euroopan hienoimmalla areenalla. Mahdollisesti asiakas vertaa meidän sekä lähellä olevien ravintoloiden hintoja, mutta myös puitteet sekä palvelun saatavuus tapahtuman aikana vaikuttavat ostopäätökseen. Pyrimme hinnoittelemaan tuotteemme niin, että asiakkaat eivät koe meitä liian kalliiksi, mutta tottakai samalla asiakas saa myös huippuluokan palvelua, Helander kuvailee.

Mainitussa Matsisapuskat-nimisessä ryhmässä on usein keskusteltu HIFK:n hintatasosta. Puolen litran olut maksaa Nordenskjöldin jäähallissa 9,40 euroa, mutta 0,4 litran olut edustaa taas hallien mediaanitasoa: se maksaa kahdeksan euroa tuoppi.

– Tänä vuonna olemme tarkistaneet juomien osalta hintoja vuoden alussa, eikä niihin ole tulossa tämän vuoden puolella korotuksia. Hinnoittelun pohjana käytämme aina sisäänostohinnan lisäksi verohallinnon ravintoedun linjauksia ja Matkailu- ja ravintoalan selvityksiä, kertoo Helsingin jäähallin ravintolatoimenpäällikkö Anne-Maria Parkkinen.

Pääkaupunkiseudun hintataso on herättänyt viime vuosina muutenkin keskustelua. Esimerkiksi asuntojen hintoja on päivitelty siellä täällä. Parkkinen arvioi, että hintataso tuskin juuri nousee enää tapahtumatuotteiden osalta.

– Oman kokemukseni mukaan tapahtumatuotteiden hinnoittelussa pääkaupunkiseudulla hintakatto tulee varmasti vastaan noin kymmenessä eurossa, riippuen hieman olosuhteista ja tapahtumastakin. Mielestäni jääkiekko-ottelussa vaikkapa 15 euroa maksava oluttuoppi miellettäisiin kalliiksi ja tulisi varmasti näkymään katsojien ostokäyttäytymisessä Nordiksella, Parkkinen sanoo.

Porin Ässien taustalta löytyvän HC Ässät Pori -osakeyhtiön liiketoimintajohtaja Niklas Ikonen sanoo, että alkoholin hinnoitteluun käytetään jopa erittäin paljon aikaa. Yksi merkittävä tekijä hintatason määrittelyssä on se, paljonko olut ja lonkero muilla paikkakunnilla maksaa. Porissa 0,5 litran oluen saa kahdeksalla eurolla.

– Huomioimme esimerkiksi alalla olevia muiden toimijoiden hintoja, yleistä markkinatilannetta sekä dataa omien asiakkaiden ostokäyttäytymisestä. Tavoitteena on löytää juurikin oikea hintapiste tuotteille, Ikonen sanoo.

Porissa on tunnetusti oluesta pitkät perinteet, ja Ikonen on havainnut, että asiakkaiden valmius maksaa alkoholista vaihtelee. Se tekee hinnoittelusta tietysti myös haasteellista.

– Puhutaan rajahyödystä: asiakkaiden valmius maksaa oluesta vaihtelee yllättävän paljon. Selkeimmät vaikuttavat tekijät ovat tapahtumapäivä, ottelun tulos sekä tietysti asiakassegmentti. Asiakkaat ovat nykyään hyvinkin hintatietoisia ja hinnat ovat helposti saatavilla. Kipuraja näiden tietojen valossa on 10–12 euroa, jonka jälkeen volyymit laskevat, Ikonen kuvailee.

– Tietenkin ravintolatoiminnan pitää olla kannattavaa, ja hintojen kehitys kulkee ostohintojen, palkkojen ja muiden kulujen suuntaan. Varsinaista kipurajaa on vaikea määritellä – uskon, että meidän hinnat mukailevat yleistä linjaa, jatkaa TPS:n liiketoimintajohtaja Heidi Aho.

9,50

Puolen litran hanaoluen hinta Helsingin jäähallissa.