Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ukrainalaisnuorille hygieniapasseja – yhdessä askarreltiin joulukoristeita

Nuoret ukrainalaiset ovat rakentamassa tulevaisuuttaan Kotkan ja Haminan seudulla.

Iloinen, nauravainen ryhmä saapui Pyhtään Kulttuuritalolle tapaamaan käsityöläinen Jaana Klamia. Hänen kanssaan tehtiin jouluisia koristeita.

Tapaaminen sujui niin kädentaitojen kuin kielenopiskelunkin merkeissä.

Leader Sepra oli kutsunut Pyhtäänlehden paikalle, koska ryhmälle jaettiin samana iltana myös todistukset suoritetusta hygieniapassikoulutuksesta.

Kaksi kurssilaista oli jo saanut töitä, kun heillä on tuo dokumentti.

Haastateltavana olivat Oleksandra Kholostenko Odessasta ja Oleksandr Mykhailov Mariupolista.

Kholostenkon isä oli jo ennen sotaa työskennellyt Suomessa pari vuotta, siksi nuori nainen tiesi maan nimeltä Suomi. Matka pohjoiseen oli pitkä ja kulki monen maan halki. Hän on ollut Suomessa jo yhdeksän kuukautta.

Oleksandr tuli tyttöystävänsä kanssa Venäjän kautta Suomeen, koska heillä ei ollut asiapapereita tulla Länsi-Euroopan kautta. He ovat olleet Suomessa kuusi kuukautta ja äärimmäisen tyytyväisiä olemiseensa.

Molemmat ovat opiskelemassa Ekamissa suomen kieltä. Sen rinnalla Leader Sepra järjesti hygieniapassikoulutuksen.

– Tämä antaa nuorille paremmat mahdollisuudet hakea työpaikkoja. Tiedossa on jo ainakin kahden nuoren työllistymisen jatkuminen tämän ansiosta, kertoi hankekoordinaattori Heidi Hansén.

Hän korosti, miten nuorilla on kova halu työllistyä, mutta Suomen laki vaatii suoritetun hygieniapassin, jos työ jatkuu yli kolme kuukautta keittiössä, kahvilassa tai ravintolassa. Monessa muussakin paikassa passia tarvitaan nykyään.

Miksi juuri Leader Sepra halusi järjestää tämän korttikoulutuksen?

– Tiedossa on, että maaseuduilta meidän omat nuoret muuttavat kaupunkeihin. Olisiko tämä yksi keino pitää meidän maaseutu elävänä?

Onko, Oleksandra ja Oleksandr, ollut hyötyä hygieniapassikoulutuksesta?

– On ollut todella hyvä koulutus, Oleksandra antoi tunnustusta.

Oletteko hakeutumassa jollekin ruoka-alalle töihin? Molemmat pudistivat päätä.

– Ei ainakaan toistaiseksi.

Oleksandra on opiskellut Ukrainassa arkkitehtuuria ja haluaisi opiskella sitä lisää Suomessa. Oleksandr on työskennellyt metalli konepajateollisuudessa. Hän haluaisi sen alan töitä ja asettua asumaan tyttöystävänsä kanssa.

Nuorten haastattelu on luettavissa seuraavassa Pyhtäänlehdessä 28.12.