Vanhan konepajan rakennukset ovat tulleet vuosien varrella tutuiksi kaikille vanhaa 7-tietä ajaneille.
Mokran suoran päässä seisova rakennus heräilee jälleen eloon. Vanhan Metallikonepajan mainoksessa olevan punaisen täplän alla on valo. Sen yrittäjä Jyri Poutanen on sytyttänyt palamaan, kun kerran virta kulki edelleen. Tuo vanha valo symboloi sitä sydämen paloa, mikä on yrittäjän suvulla sykkinyt samalla paikalla jo 1930-luvulta lähtien.
Alkuun konepaja toimi Heinlahdessa nykyisen veneveistämön kiinteistössä Valimo ja konepaja V. Kiiski -nimellä. 1930-luvun lopussa toiminta siirtyi valtatien varteen, mihin nousi paikalla valetuista valkoisista tiilistä Metallikonepaja Oy:n rakennus.
Siellä valmistettiin venttiilejä, vesijohtojen osia ja tilausvalua, kaikkea mitä oli tarvis.
– Muistan, kun Alkon Rajamäen viinatehdasta rakennettiin 1950-luvulla, täällä tehtiin venttiilejä sinne, kertoi konepajan rakennusten uuden nousun taustamies Pekka Kiiski.
Hän on Poutasen eno. Vanhasta kiinnostunut. Vastikään hän lahjoitti vanhan lentokoneen Pyhtään lentokentälle ja Mussalossa on hänellä on upea, yksityinen pirtumuseo.
Konepaja lopetti toimintansa vuonna 2006.
– Kiinteistö oli pitkään heitteillä, vain kakarat rikkoivat ikkunoita.
Pyhtään Pajamäki Oy:tä pyörittää yrittäjänä Jyri Poutanen. Syntyjään pyhtääläinen, Kiiskin sukua. Opiskelut veivät hänet Vaasaan sähkötekniikkaa oppimaan. Hän ehti kiertää eri puolilla Suomea myyntitöissä vuosien ajan. Ennen paluumuuttoa Pyhtäälle hän asui perheineen 15 vuotta Porvoossa.
– Koronan aikana tultiin mökkeilemään tänne ja sitten muutettiinkin takaisin, mies kertoi.
Pekka Kiiski ehdotti konepajan tilojen kunnostamista ja vuokraamista. Hän ei ollut mukana konepajan toiminnassa, kuten sisarensa. Nyt hän kuitenkin mahdollisti uuden toiminnan rahoittamalla sen.
Pyhtään Pajamäki Oy perustettiin vuonna 2020 ja alkoi kiinteistön siivoaminen.
– Nyt on vuokralaisia ja omaan myös kädentaitoja, että osaan itsekin kunnostaa paikkoja, Poutanen kertoi.
Jännittääkö yrittäjyys?
– Nyt on sen verran vuokralaisia, että se kattaa kulut. Jos pitäisi saneerata lisää, pitää saada uusia vuokralaisia. Vapaata tilaa on, jos joku on kiinnostunut.
Puhelinnumero löytyy suuresta tienvarsimainoksesta konepajan edustalta.
Ainoa uusi on nykyisenä konttorirakennuksessa toimivat hirsirakennus pihalle tultaessa. Siinä Poutanen tekee itse töitä.
– Nykyiset on kaikki kylmiä varastoja. Valaistusta on uusittu, sähköjä on uusittu, seiniä ja lattioita on valettu. Ne on tehty lähinnä vuokralaisten toiveita kuulemalla.
Isot pihan hallit on vuokrattu Poutasen isoimmalle työnantajalle, joka tuo maahan ja myy laitureiden osia. Piharakennus, entinen konttori, on kunnostettu Kohti työtä ry:n toimitilaksi ja asunnoksi. Kellarissa on myös kaikkien kiinteistön vuokralaisten sosiaalitilat.
– Rakennuksessa tehtiin uudet vesijohdot, sähköt ja kaikki pinnat uusittiin.
Lähimpänä tietä on yhden laiturintekijän työtilat, yksi tila on varastona yksityishenkilöllä. Pari tilaa on siistitty odottamaan uusia vuokralaisia.
Kierros Pajamäellä esitteli siistejä tiloja, jotka oli vuokrattu. Valkoisena hohtavat työtilat 30-100 m2 välillä oli valmiina uusille vuokralaisille. Toiseen siipeen Poutanen oli kantanut konepajan vanhoja koneita, työkaluja, stansseja, keernoja ja painoja. Hän pohti, miten tiloihin voisi jättää osan myös jonkinlaiseksi museoksi.