Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pyhtäänlehti 30 vuotta sitten

Pyhtäänlehdessä kirjoitettiin 7. joulukuuta 1992 vyön kiristyksestä, tavaran muuttumisesta rahaksi ja elinlääkärin eläkepäivistä.

Vyö kiristyy 106 miljoonaan markkaan. Ensi vuoden budjettiehdotus vie kunnan väeltä lomarahat tai kolmen viikon pakkolomat. Kulttuurin ja liikunnan palveluita siirtyy järjestöjen harteille. Perhepäivähoidosta katoaa 10 paikkaa.

– Sana vyönkiristys on tuttu budjettien esittelyn yhteydessä. Tämä on kuitenkin todellinen vyönkiristysbudjetti, sanaili kunnanjohtaja Pentti Toivanen esitellessään 106 miljoonaan markkaan päättyvää ensi vuoden talousarvioesitystä.

Tämän vuoden budjettiin verrattuna kasvua on ilman läpikulkueriä vain puolisen prosenttia. Käyttömenot putoavat 2,3 prosenttia ja ne ovat esityksessä 88,3 miljoonaa markkaa.

Liikuntasihteerin ja kulttuurisihteerin osa-aikaistaminen vuodeksi ei voine olla vaikuttamatta palvelujen tarjontaan. Järjestöjä patistellaankin yhä enemmän talkootyöhön.

Myös muiden kunnan palkollisten niskaan budjettiesitys kaataa kylmää vettä: vaihtoehtoina on lomarahojen poisto tai kolmen viikon pakkolomat.

Lalli muuttaa tavaran rahaksi.

Irtaimen tavaran realisointihallit ovat nousseet laman puristuksessa suosioon. Yhä useampi haluaa päästä eroon tarpeettomaksi käyneestä tavarasta. Toisaalta usein on järkevämpää ostaa uuden sijasta vähän käytetty esine.

Pyhtääläisten tuntema ravintoloitsija Denipitya M. Ramyalal, tuttavallisemmin pelkkä Lalli, perusti realisointiyrityksen Purolan tienhaarassa sijaitsevaan Ollaksen halliin.

– Tänne voi kuka tahansa tuoda esineitä myytäväksi. Olen myös itse haalinut uusia tavaroita mm. konkurssipesistä ja loppuunmyynneistä, Lalli sanoo täpötäyden hallin keskellä.

Tavaravalikoima on melkoinen: mikroautoista ja tietokoneista uusiin farkkuihin ja videokasetteihin, kaikkea löytyy.

Eläinlääkäri Ulle von Pfaler eläkepäiville. Hermostua ei saa – ei vaikka koira pyydetään lopettamaan keskellä yötä.

– Kyllähän se malttia vaatii, kun puhelin soi keskellä yötä ja juovuksissa oleva ihminen ilmoittaa, että ”nyt se koira sitten täytyy tappaa.” Usein tahtoo sellaisilta soittajilta laskukin jäädä maksamatta.

– Kyllä tässä työssä vaaditaan ennen kaikkea malttia. Lemmikkieläinten kohdalla joutuu usein hoitamaan yhtä paljon omistajaa kuin lemmikkiäkin, sanailee 34 vuotta kunnassa eläinlääkärinä toiminut Ulle von Pfaler.