Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Seudulla menee hyvin sodan varjosta huolimatta – haasteena kehittää laajasti uusia työpaikkoja

Seudun vaikuttajat kokoontuivat ajankohtaisten asioiden äärelle.

Seutufoorumin teemana oli tänä vuonna Kotka-Haminan seudun talous- ja energianäkymät. Tilaisuudessa esiteltiin Lappeenrannan-Lahden teknillisen yliopiston raportti: ”Itä-Kaakko vetylaakso” ja kuultiin selvitysmies, kenraaliluutnantti (res.) Arto Rädyn katsaus energia- ja turvallisuuspolitiikan kytkennöistä.

Mikä on Seutufoorumin tarkoitus, tilaisuuden järjestäjä, kehittämisyhtiö Cursorin toimitusjohtaja David Lindström?

– Tuoda seudun keskeiset toimijat yhteen ja löytää heille yhteisiä ajankohtaisia aiheita, joista he voivat myös keskustella foorumin aikana, ettei olisi vain tiedon jakamista. Pitäisi olla aikaa myös dialogille.

Tulevaisuuden näkymät ovat Ukrainan sodan vuoksi muuttuneet, on Kotka-Haminan seudulla silti tarjota edelleen ratkaisuja Suomelle ja Euroopalle muun muassa energiavarastoinnissa ja puhtaan energian tuotannossa. Samalla kun olemme tarjoamassa ratkaisuja energian tuotannon ja varastoinnin uudistamiseen, tarvitsemme uusia ratkaisuja myös seudullisen energiaomavaraisuuden varmistamiseksi.

Pitäisi olla aikaa myös dialogille.

– Energiakriisi pakottaa Euroopan jouduttamaan vihreän siirtymän ratkaisuja energiantuotannossa, totesi selvitysmies Arto Räty puheenvuorossaan, jossa hän esitteli laajasti energia- ja turvallisuuspolitiikan kytkentöjä.

Kotka-Hamina seutu ja Loviisa kasvavat ja kehittyvät. Miksi – sidosryhmien näkemyksiä.

Pasi Holm ja Juho Tyynilä olivat tehneet sidosryhmien haastattelututkimuksen Kotka-Haminan seudun ja Loviisan kasvusta ja kehittymisestä. Sen tuloksia esitteli Seutufoorumissa tutkimusjohtaja Holm Taloustutkimus Oy:stä.

Cursorin teettämään kyselyyn oli vastannut 16 elinkeinoelämän vaikuttajaa. Sen muodostama kuva oli positiivinen ja vaikeudet voittaneen seudun kuvaus. Totaalisen erilainen kuin vuosittain julkistettava Elinkeinoelämän Keskusliiton barometri, joka maalaa Kotkan seudun maan alimpaan kastiin.

– Kymenlaakso on toiminut edelläkävijänä rakennemuutokseen sopeutumisessa ja uusien ratkaisujen löytämisessä.

Esitys oli lähihistorian kertausta ja palaute seudun elinvoimaisuudesta. Holm korosti jatkuvasta haasteesta.

– Alueet, joilla työpaikat eivät kehity hyvin, ei tapahdu muuttoa sisään. Työpaikkojen kehittyminen tarkoittaa niin asiantuntijoiden kuin heidän puolisoittensakin työpaikkoja.

–Työpaikkoja täytyy katsoa laajemmin myös eri koulutustaustojen omaaville henkilöille.

Puheenvuoroja seuranneessa paneelikeskustelussa muistutettiin Kymenlaakson olevan mahdollisuuksien maakunta, joka on rakennemuutoksen edelläkävijänä palautunut aiemmistakin kriisijaksoista uudistuneena. Ilman osaavaa työvoimaa ei seudulla kuitenkaan ole menestymisen mahdollisuuksia, joten työvoimatarpeiden ennakointiin ja oppilaitosten väliseen yhteistyöhön olisi jatkossa kiinnitettävä entistä laajemmin huomiota.