Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tuloveroprosentti vain 8,11% vuonna 2023

Pyhtään merkittävimmät investointikohteet ovat Keihässalmen vesihuolto, Kaunissaaren satama ja terveyskeskuksen risteyksen kiertoliittymä.

Hyvinvointialueiden käynnistämisestä johtuen valtio on ilmoittanut mikä osuus tuloveroprosentista leikkautuu pois. Pyhtäälle jää prosentiksi 8,11. Kunnanhallitus esitti tämän valtuustolle hyväksyttäväksi.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Toni Vanhalan mukaan hallitus keskusteli kunnan ensi vuoden budjetista hyvin pitkään ja perusteellisesti. Uudenlainen budjetti haluttiin käydä tarkkaan läpi.

Jatkossa kunnan merkittävimmät tulolähteet ovat tulovero sekä kiinteistövero, minkä osuus kasvaa budjetissa. Näihin ei esitetty korotuksia.

Miten kuvaat vuoden 2023 talousarviota?

– Realistinen ja varovaisen positiivinen. Tähdätään siihen, että tulos on vähän vajaa 900 000 euroa plussalla.

– Siitäkin huolimatta, että yleisessä talouskuvassa on paljon epävarmuuksia, kuntatalous näyttäisi ensi vuonna olevan ihan kohtuujamassa. Niin kuin tiedetään, kuntatalouteen nämä yleisen talouden trendit tulee vähän viiveellä.

Ensi vuoden budjetti on tavallaan siirtymäbudjetti, koska tulevaisuutta vuodesta 2024 eteenpäin ei tällä hetkellä osata suunnitella. Pyhtään naapurikunnissa on näytetty, miten näkymät heikkenevät seuraaville vuosille.

Etenkin hyvinvointialueuudistukseen liittyvät valtionosuudet selviävät vasta myöhemmin.

Pyhtään merkittävimmiksi investointikohteiksi Vanhala nosti Kaunissaaren sataman, Keihässalmen vesihuollon ja kiertoliittymän rakentamisen Siltakyläntien-Huutjärventien-Kiviniementien risteykseen.

– Merkittävä liikenneturvallisuusinvestointi on kiertoliittymän rakentaminen terveyskeskuksen risteykseen. Se on ollut liikenneturvallisuussuunnitelmassa pitkäaikainen hotspot. Se on todettu Pyhtään vaarallisimmaksi risteykseksi.

Kiertoliittymän rakentamiseen on varattu 130 000 euroa.

Kaunissaaren satamaan ollaan investoimassa lisää laituripaikkoja.

Yksittäisenä investointina suurin Keihässalmen-Purolan vesihuolto työmaa käynnistyy heti, kun Eero Lehden kanssa on tehty kaupat Keihässalmen alueesta.

– Siinä puhutaan käytännössä myös Purolan ja Munapirtin vesihuollosta. Kun putkea vedetään, on keskusteltu mahdollisuudesta viedä putki urakan yhteydessä Keihässalmen alta Munapirtin puolelle. Se avaa mahdollisuuksia vesiosuuskunnille. Yksittäisenä investointina se on tulevan vuoden suurin.