Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Saku Tervosen työnäytteenä nousi ensin oma talo – sen jälkeen on urakkaa Pyhtäällä riittänyt

Eri puolilla Pyhtäätä näkee harmaan Transporterin, minkä kyljissä komeilee logo ST Building Services. ST tarkoittaa itse yrittäjää, Saku Tervosta.

Nuori isä ja puoliso asettui vaimon toivomuksesta Oulun seudulta Pyhtäälle. Liiton alku oli vauhdikas, mutta niin on ollut rakentajan työtahti yrityksen perustamisen jälkeenkin.

Vaimo Veronika Tervonen muutti 2000-luvun alussa äitinsä kanssa muutaman vuoden ikäisenä Ukrainasta Pyhtäälle. Lapsuudessa ja vuosien aikana teini-ikään asti hän rakastui Pyhtääseen. Sitten äiti päätti muuttaa miehen mukana pohjoiseen. Tytär ei olisi sitä halunnut.

Veronikan ja Sakun tapaaminen oli varsin arkinen.

– Kohtasimme Pulkkilan Otto-automaatilla. Sakun perhe ei hyväksynyt seurusteluamme, koska hän oli tuolloin 19 ja minä vasta 15, kertoi nuori vaimo.

Hän haki yläasteen jälkeen kosmetologikouluun, he pakkasivat auton peräkärryineen ja suuntasivat Pyhtäälle. Tuolloin ei ollut vielä tietoa, onko koulu mahdollisesti Helsingissä, Porvoossa tai Kouvolassa.

– Sanoin Sakulle heti tavatessamme, että muutan takaisin Pyhtäälle. Pulkkilassa ei ole mitään tulevaisuutta. Sieltä on sata kilometriä joka suuntaan. Asioimassa käytiin Oulussa.

Vanhemmat ja sosiaalihuolto olivat nuorenparin perässä, mutta niin he muuttivat Pyhtäälle. Lapsi oli tulossa ja presidentin poikkeusluvalla he menivät naimisiin Veronikan ollessa 17-vuotias.

Tämä on fyysistä työtä, ei tarvitse erikseen salilla käydä.

Saku Tervonen aloitti työt pumpputehtaalla Kotkassa ja iltaisin hän alkoi rakentaa isänsä kanssa heille taloa. Oli edullisempaa tehdä uusi kuin ostaa rintamamiestalo. Talon valmistuttua tuntui, ettei ole riittävästi tekemistä.

– Sanoin, että rupean tekemään mummuille kukkalaatikoita, mutta en ole yhtäkään tehnyt.

Sen sijaan alkoi tulla kaikenlaisia remontteja, terassinrakentamisia, isoja ikkuna- ja oviremontteja, pari kattoremonttia, katon maalaamisia sekä näyttävä alihankintaurakka. Tervonen rakensi yhden miehen tehokkuudella Heinlahteen lintutornin.

Yrityksen ST Building Services -toiminimen hän rekisteröi kesäkuussa 2021. Silti töitä on takana jo kymmenittäin.

Rakennusalan yrittäjistä on Pyhtäällä pulaa. Sakullakin on vain yksi urakka ollut Kotkassa, muuten saa pysyä omassa kunnassa.

Rakentamisessa Tervosta kiinnostaa kaikki uusi ja sellainen, mikä tulee eteen ensimmäisen kerran.

– 1 000 m2 seinänmaalaamista on jo tylsempää, tosin talvella tein lumenpudotuksia ja se on ihan kivaa, fyysistä tekemistä.

Tähän asti haastavin projekti on ollut ilman muuta lintutornin rakentaminen.

– Tämä on fyysistä työtä, ei tarvitse erikseen salilla käydä. Tämä on myös tarkkaa työtä ja haluan tehdä hyvää jälkeä, ettei tarvitse kahteen kertaan tehdä. Tosin aina ei ole puitteet sellaiset, että tulisi loistavaa jälkeä, on tyydyttävä hyvään.

Hän tunnusti, että joskus on ollut aamulla kädet turvoksissa edellisen päivän koneiden tärinästä.

Miten sitten huolehdit hyvinvoinnistasi?

– Syömällä hyvin ja oikein. Lounaspaikoissa tulee käytyä ja jos syö rasvaista pizzaa, niin ei jaksa iltapäivällä tehdä täydellä teholla.

Aina positiivinen yrittäjä on tyytyväinen pyhtääläinen.

– Olen positiivisesti yllättynyt ja kiitollinen, että töitä on niin paljon kuin jaksaa tehdä. Pyhtää on yrittäjäystävällinen kunta. On varaa ja halutaan kehittää kuntaa ottaen yrittäjät huomioon.

Tervonen kehuu, miten nopeasti Pyhtäällä on voinut rakentaa yrittäjien verkoston, missä on niin isoja kuin pieniäkin yrityksiä mukana. Aina on saanut tukea ja neuvoa, jos on tullut ongelmia vastaan.

Rakennusalalla on alihankkijoitakin ollut, mutta työntekijää hän ei viime kesäksi löytänyt. Ehkä ensi kesäksi.

Keikkaa on joka tapauksessa varattu kalenterissa paukkupakkasille saakka. Jos ei tule pakkasia, niin sitten ne jatkuvat samaan putkeen kevääseen.