Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kengät pois ja pyöräillen kouluun – Huutjärven koululle tuli vieraita Portugalista

Huutjärven koululla on kulttuurinvaihto -hanke portugalilaisen Lousadan kaupungin koulun kanssa.

Aurinkoinen ilma ja kaunis ruska vastaanotti vieraita Portugalista Huutjärven koululle.

Pohjois-Portugalista, suuren Porton satamakaupungin läheltä, 13 km koilliseen löytyy Lousadan kaupunki. Siellä on Huutjärven koulun kokoinen 500 oppilaan koulu, missä on 10-18-vuotiaita oppilaita. Lousadan ja Huutjärven välillä on tämän lukuvuoden ajan Erasmus-hanke.

Euroopan unionin Erasmus+ -ohjelma tarjoaa nuorille, opiskelijoille ja aikuisille mahdollisuuden kansainvälistymiseen.

Ohjelma tarjoaa oppilaitoksille ja organisaatioille mahdollisuuden tehdä yhteistyötä kansainvälisten kumppanien kanssa. Huutjärven koulu haki rahoitusta kestävän kehityksen, retkeilyn ja lähiluonnon vaalimisen teemoja sisältävälle Erasmus-hankkeelle. Kun rahoituspäätös oli saatu, ohjelman kautta löytyi myös kumppaniksi koulu Portugalista.

Biologian ja maantiedon opettaja Tarja Koivumäki on vetänyt retkeilyyn perustuvaa luontokerhoa Huutjärven koululla.

– Kestävään kehitykseen kuuluu myös kulttuuri. Toisten kulttuurien oppiminen ja ymmärtäminen kuuluu myös tähän.

Huutjärveltä on kerran opettajat käyneet Portugalissa. Nyt sieltä oli joukko oppilaita ja opettajia vierailulla Suomessa ja meiltä menee vielä toukokuussa ryhmä Portugaliin.

Lisäksi oppilaat kohtaavat videoyhteyden avulla, missä esitellään omaa maata ja kerrotaan tuloksia tehtävistä. Miten näin erilaisista maista voidaan saada kokemuksia?

– He antavat aina haasteen, esimerkiksi viettäkää yö ulkona. Mitä tarvitsee ottaa mukaan? Me olemme antaneet heille päiväretkihaasteen ja meitä on nyt haastettu ottamaan huoltajat mukaan retkelle, Koivumäki kertoi.

Pitääkö suomalaisten tietää jotain Portugalin luonnosta, että osaa antaa tehtäviä?

– Tehtävät ovat enemmän toiminnallisia. Joulun alla oppilaat tulevat kertomaan joulun vietosta omissa maissaan.

Toiminnallista on ollut myös portugalilaisten vierailu Suomessa. Viime viikolla opettajia vietiin lähimetsään tutustumaan marjoihin ja sieniin. Ennen lähtöä koko ryhmä kävi Helsingissä Luonnontieteellisessä museossa, missä sai vielä laajemman kuvan.

Kulttuurien eroavaisuus näkyi koulunkäynnissä. Yllättävää oli, että oppilaat menivät välitunneille liikkumaan. Portugalissa oppilaat ovat nenä kiinni mobiililaitteissaan.

– Myös se hämmästytti oppilaita, että luokkaan mennessä otetaan kengät pois, kertoi opettaja Eduardo Carvalho.

– Meillä ollaan aina kengät jalassa. Toisaalta meillä on talvella niin kylmä, että saappaat pitää jalassa.

Lausadan koulua on viime vuosina remontoitu, mutta silti siellä on kylmä. Valtion rahoilla korjattiin koulua ja asennettiin ilmastointi sekä jäähdytys. Sen sijaan raha ei riittänyt keskuslämmitykseen. Talvella on kylmää noin 0 asteessa, joten kaikkien on pidettävä takit päällä ja saappaat jalassa.

Entä majoittuminen perheissä? Oppilaiden mukaan hyvin samankaltaista kuin kotonakin, ystävällisiä ja vieraanvaraisia perheitä.

– Ruoka oli erilaista, mutta hyvää, totesi Filipe Magalhães.

Millaista ruokaa saitte?

– Meillä oli keittoa, missä oli naudanlihaa, perunoita ja porkkanoita, kertoi Rodrigo Teixeira, joka oli saanut mitä ilmeisimmin lihakeittoa päivälliseksi.

– Minä söin laatikkoa, missä oli makaroneja ja naudanlihaa, kertoi Jéssica Pinto, jolle oli maistunut makaronilaatikko.

Opettajat olivat saaneet nauttia maitopohjaisen lohisopan.

Portugalin keittiö on siinä suhteessa samankaltaista suomalaisen kanssa. Tuoreet raaka-aineet valmistetaan yksinkertaisesti grillaamalla tai höyryttämällä. Mausteina riittää oliiviöljy, yritit ja ripaus suolaa. Toki merenherkut ovat runsaammin ruokapöydissä.

Mikä muu oli erilaista koulupäivässä Pyhtäällä?

– Pääsin polkupyörällä kouluun. Saimme pyöräillä kouluun. En voisi koskaan tehdä sitä kotona, kun siellä on niin vuoristoista ja korkeita mäkiä.

– Luulin pyöräilyä rankemmaksi, mutta se olikin aika kevyttä, kertoi Beatriz Teixeira.

He kertoivat, ettei Lausadan koulun pihalla oli yleensä korkeintaan yksi pyörä ja yksi potkulauta.

Portugalin taloudesta 75,4 prosenttia tulee palvelualoilta. Maatalous kärsii kuivuudesta, huonosta maaperästä ja vanhanaikaisista tuotantomenetelmistä. Maatilat ovat keskimäärin 14,1 hehtaarin kokoisia. Tärkeimmät viljelykasvit ovat vehnä, ohra, maissi, riisi, peruna, oliivit, tomaatti ja viinirypäleet.

Maa on erityisesti nopeakasvuisen eukalyptuksen kasvattaja. Portugali on maailman johtava korkin tuottaja.

Mikä on suurin hyöty ja kiinnostus tällaisessa hankkeessa oppilaiden kannalta?

– On hyvä nähdä muita kulttuureja, osaamista ja englannin kieli kehittyy, kertoi Rodrigo.

Entäpä koulun jälkeen, mitä aiotte alkaa opiskella?

– Haluan tulla lääkäriksi, sanoi Beatriz.

Lääketiede ja kemia nousi suosikkeina esiin. Lisäksi psykologia ja matkailuala kiinnosti. Opettajat kertoivat, miten heidän parhaat oppilaansa yleensä hakeutuvat kansainvälisiin kouluihin aloja, missä on hyvä toimeentulo.