Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kahvila-ravintola Rose ja Siltis Pub joutuvat lopettamaan liian korkean sähkön hinnan vuoksi

Sähköyhtiö Karhu Voiman konkurssi koettelee pk-yrityksiä Pyhtäällä.

Viime viikolla sulki ovensa Kahvila-ravintola Rose Pyhtäänlinnassa ja Siltis Pub tien toisella puolella. Molemmat ilmoittavat syyksi sähkön kallistumisen.

Uudet sähkötarjoukset ovat liian kalliita yritystoiminnalle. Tunnettua on, ettei ravintola-alalla ole nykyisin suuria katteita pandemian jälkeen.

Viime viikon perjantaina Rosen yrittäjä Sara Kurko valmisteli vielä normaalin lounasbuffetin leivitetty leike pääruokana. Hänen mukaansa hävikkiä ei juurikaan jää, kun hän on laskenut pitkin viikkoa, mitä kannattaa tilata varastoon.

Uudet sähkötarjoukset olisivat nostaneet sähkön hinnan nelinkertaiseksi tai vaihtoehtoisesti olisi pitänyt siirtyä pörssisähköön. Siihen sisältyy pienelle yritykselle kuitenkin liikaa riskejä. Ravintolassa ei voi ajastaa koneita toimimaan edullisen sähkön aikana, koska kylmäkoneet pitää olla päällä 24/7.

– Hyppään nyt kyydistä, ennen kuin laiva uppoaa kokonaan. Yrittäjyys ei ole sellaista, että viitsii itsensä polttaa loppuun, Kurko kertoi päätöksestään.

Asiakkaita ei vain riitä, vaikka lounasta Rosessa myytiin ihan riittävästi. Ilta-asiakkaat puuttuivat etenkin kesäkauden jälkeen. Kurkon mukaan pyhtääläiset ovat hitaita heräämään. Nyt, kun hän on ilmoittanut lopettavansa, moni on todennut, ettei vielä ehtinyt käymään. Yrittäjällä ei ole kuitenkaan aikaa odottaa, etenkään kun kustannukset nousevat liian nopeasti.

Hyppään nyt kyydistä, ennen kuin laiva uppoaa kokonaan.

Sara Kurko

– Ryhdyn freelanceriksi, kierrän siellä, missä tarvitaan kokkia. Varmaan aika nopeasti löytyy töitä, ettei tarvitse työttömäksi ryhtyä. Se ei ole mun hommaa.

Pyhtäänlinnan ravintolatilat omistaa kehittämisyhtiö Cursor. Rose on toinen ravintola, joka on yrittänyt tiloissa. Ensimmäisen toiminnan kaatoi käytännössä korona. Cursorissa on jo alettu etsiä uutta vuokralaista ja kaikki yhteydenotot toivotetaan tervetulleiksi.

Onko muilla vuokralaisilla ollut ongelmia sähkön takia, kiinteistöpäällikkö Annemari Rantala?

– Ei onneksi, toivottavasti ei tulekaan. Kyllähän se (sähköyhtiön konkurssi) vaikuttaa paikkakunnalla. Ehkä ei ole vielä realisoitunut, riippuu mistä sopimuksia saa.

Onko pandemia tai sota näkynyt muuten tilavuokrauksiin?

– Ei ole näkynyt meillä, vaikka kyllä me herkkänä seurataan. Meillä on poikkeuksellisen hyvä käyttöaste. Korona ei ole näkynyt. Kaikissa omistamissamme tiloissa täyttöaste on 92 prosenttia. Toimistotiloissa peräti 98 prosenttia, joka on todella korkea.

Kirkonkylällä toimiva Aeronautica Arena oli myös yksi Karhu Voiman noin 3 000 yritysasiakkaasta. Karhu Voiman asiakkaista vain noin 15 prosenttia oli yritysasiakkaita. Kaikki joutuvat nyt joka tapauksessa etsimään uuden sähkömyyjän.

Aeronautica Arena on löytänyt uuden sähköntoimittajan, mutta silti energiakustannus suunnilleen tuplaantuu aikaisemmasta.

– Sähkökustannus alkaa olla henkilöstökulujen tasolla, totesi toimitusjohtaja Aapo Korjula.

Henkilökuntamäärään tällä ei ole vaikutusta, muttei ilman henkilökuntaakaan voi palveluja pyörittää. Hintojen tarkistuksia ei ole vielä päätetty.

– Me ollaan myyty aika paljon paketteja jo ennakkoon. Siinä mielessä tämä on harmillinen koko sähköasia.

Yrityksen asiakkaista iso osa on yrityksiä, jotka tulevat pääkaupunkiseudulta, Lahdesta ja Kouvolasta sekä Kotkan seudulta.

– Meillä voisi toki olla päivittäiskävijöitä enemmän, mutta yritysmyynti ja catering-palvelut on merkittävä osa myynnistä.