Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pyhtäänlehti 30 vuotta sitten

28.9.1992 kirjoitettiin sosiaalitoimen kiireestä, kunnanjohtajahausta ja pianonvirittäjän osaamisesta.

Sosiaalitoimiston ovi käy tiuhaan. Kymmenet pyhtääläisperheet ovat kompastuneet työpaikan menetyksen jälkeen asuntolainoihin. Sosiaalitoimiston keinot asuntovelkaisen auttamiseen ovat usein vähäiset.

Lama tuntuu kaikkialla, mutta kovimmillaan sen vaikutukset näkyvät sosiaalitoimistossa. Toimeentulotukeen kuluu tänä vuonna Pyhtäällä 800 000 markkaa – kaksi kertaa enemmän kuin viime vuonna. Parhaiten asiakasmäärien kasvua kuvaa toimeentulotukipäätösten kasvu: viime vuonna syyskuun loppuun 215 päätöstä, nyt 340.

Yhä useampi asiakas on sellainen, joita ei itsenäisen Suomen historiassa ole sosiaalitoimistossa ennen nähty: tavallisia, työpaikan menettämiseen saakka hyvin pärjänneitä ja asiansa hoitaneita perheitä, yrittäjiä, maanviljelijöitä.

Kaksi hakemusta kunnanjohtajaksi. Vuoden vaihteessa vapautuvaan kunnanjohtajan virkaan oli torstaihin mennessä tullut kaksi hakemusta. Viran hakuaika menee umpeen 2. lokakuuta.

Kymenlaakson maakuntaliiton toiminnanjohtaja Kimmo Behm on tiettävästi tuntenut kiinnostusta virkaa kohtaan.

Esiin on noussut myös joitain pyhtääläisiä nimiä. Yksi heistä on elinkeinoasiamies Jussi Lehtinen. Hänen osakkeitaan nostaa kuvio, jossa osa elinkeinoasiamiespalveluista ostettaisiin jatkossa Kotkan Portilta. Mikäli Lehtinen siirtyisi kunnanjohtajaksi, voitaisiin elinkeinoasiamiehen virka mahdollisesti lakkauttaa.

Lehtinen ei ole laittanut virkaan hakupapereita. Hän toppuuttelee innokkaimpia, mutta ei jyrkästi kieltäydykään.

– Mikäli halua minun valitsemiseeni ilmenee, en välttämättä kieltäydy.

Pianonvirittäjä Kaija Asikainen – Ammatin pohjana perusmusikaalisuus.

Pianonvirittäjät eivät välttämättä ole virtuoosimaisia pianisteja, eivätkä maailmankuulut pianonsoittajat välttämättä hyviä pianonvirittäjiä. Molempiin ammatteihin voi opiskella ja kartuttaa taitoa vuosien työllä sekä kokemuksella, kunhan tekijän pohjana on perusmusikaalisuus. Tätä mieltä on huutjärveläinen Kaija Asikainen, joka on yksi noin 300 suomalaisesta pianonvirittäjästä.

Paranee vanhetessaan. Sivullisen mielestä Kaijan työ saattaa olla yksitoikkoista, ärsyttävääkin pianon pimputtelua tuntitolkulla. Mutta Kaijan mukaan tähän työhön pätee sama totuus kuin rakkauteenkin, joka vanhetessaan syvenee tai viiniin, joka vanhetessaan paranee.

– Vuosi vuodelta voi havaita kehittyneensä työssään, se on jo kiitosta. Konkreettisesti saa kiitosta, kun tilaaja kerta toisensa jälkeen uudistaa virityssopimuksen.