Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Metsänpeitto Pyhtäällä on osa maakunnan yhteisötaidetta

Yhteisötaiteen tekemiseen on osallistuneet monet eri-ikäiset tekijät neuloen, virkaten ja vanuttaen.

Metsänpeitto-yhteisötaideteokset ovat neulegraffiteja, jotka ovat nähtävillä eri puolilla Kymenlaaksoa.

Pyhtäällä Kulttuuritalon edessä puuta kiertää monenlaisia käsityöläisten tarinoita sisältävä teos.

Tänä syksynä on Kouvolassa, Kotkassa, Haminassa, Pyhtäällä, Virolahdella ja Miehikkälässä neulegraffiteista tehtyjä yhteisötaideteoksia.

Metsänpeitto – yhteisötaidetta neuloen ja virkaten -tempaukseen on osallistunut paljon eri-ikäisiä tekijöitä ja yhteisöjä Kymenlaakson alueelta. Taideteokset julkistettiin elokuun lopulla ja pidetään esillä lokakuun loppuun saakka.

Tässä on virkattua, huovutettua ja neulottua.

Jaana Klami

Graffitit ovat yleensä julkisten rakennusten seinään tai muuhun seinään tehtyjä tekstejä tai kuvia. Graffitit syntyivät 1970-luvulla urbaanina taideliikkeenä. Usein ne tehdään ilman lupaa.

Neulegraffitit on julkiselle paikalle kiinnitettyjä neuleita. Ne voivat olla teoksia, mutta myös hyötyesineitä, kuten lapaset tai villasukat. Neulegraffitit lähtivät liikkeelle Yhdysvalloista ja yleistyivät Suomessa vuonna 2008.

– Tässä on virkattua, huovutettua ja neulottua, esitteli Jaana Klami eri tekijöiden käsien kautta syntynyttä teosta Pyhtään Kulttuuritalon edustalla. – Yhteisen aiheena oli syksyinen metsä ja maakunnan kokonaisuuden ajatus metsäteollisuus 150 vuotta.

Hän ihasteli tekijöiltä tulleita yksityiskohtia, kuten onkiva peikko, orava käpyineen ja keiju.

– Olen huovuttanut pohjat, mihin ompelin eri tekijöiden teoksia. Linnut olivat omista vanhoista töistäni, koska ne ovat muuttolintuja ja muuttivat nyt tähän teokseen.

Metsänpeiton paikaksi Pyhtäällä valikoitui Kulttuuritalon edustalla oleva jalava. Suuren kolmihaaraisen puun väliin kiinnitettiin kolme teosta, jotka heiluvat osin vapaasti tuulessa lokakuun loppuun saakka.

– Kulttuuritalo valikoitui paikaksi, kun täällä on ollut kulttuuria koko kesän takapihalla ja nyt myös etupihalle saatiin kulttuuria syksyyn, kertoi kulttuurisihteeri Pauliina Sakki paikan valintaa. Huutjärven rannan puut ovat vielä liian nuoria kantaakseen näin näyttäviä tekstiilitöitä.

Yhteisötaideteosten toteutuksen taustalla ovat Kouvolan, Kotkan, Haminan, Pyhtään, Virolahden ja Miehikkälän kuntien kulttuuripalvelut, Kotkan ja Haminan museopalvelut, Kymsoten ikääntyneiden palvelut, Kotkan Kumppanuustalo Viikari sekä Kymenlaakson hyvinvointia kulttuurista -verkosto / Taustavoima ry.