Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pyhtäänlehti 30 vuotta sitten

Pyhtäänlehdessä kirjoitettiin 14. syyskuuta 1992 Alkon johtajien kadehinnan kohteesta, Viron kielen opetuksen alkamisesta, Pyhtää-viikon yleisöennätyksestä ja Helin Portista.

Kaunissaaren museota kadehtivat Alkon herratkin. Kaunissaaren museo ei pullistele mahtavilla puitteilla. Pieni, kaunis rantavaja kätkee kuitenkin sisäänsä mahtavan määrän tavaraa ja tietoutta saaren elämästä aina varhaiselta keskiajalta lähtien. Mikäli turisti saa vielä oppaakseen museon isännän Veli-Pekka Rekosen, on luvassa todella antoisa sukellus historian kiehtoviin syövereihin.

Esineiden joukosta löytyy todellisia harvinaisuuksia, joista mantereenkin suuret museotkin olisivat ylpeitä.

– Tässä on niin harvinainen pöytäviinapullo, ettei sellaista löydy edes Alkon museosta. Ja tuo lauta kaiverruskuvioineen on peräisin keskiajalta. Näissä ikivanhoissa verkoissa on kiinnitysrenkaat tehty lehmän sarvista.

Kun saarelaiset alkoivat puuhata omaa koulua, ei Pyhtää ollut asiasta kiinnostunut. Saaren väki kirjoitti suoraan Venäjän keisarille, joka lahjoitti 500 ruplaa ja kellon.

Viron kieli ja taiteen perusopetus alkavat Valkon kansalaisopistossa.

Valkon kansalaisopiston tuore ohjelmavihko tarjoaa taas valoa pimeneviin iltoihin. Tuttujen kurssien lisäksi tarjolla on joukko uutuuksia. Kaivattu viron kielen 52 tunnin kurssi alkaa Heli Antikaisen vetämänä.

Viron kielen lisäksi voi opiskella englannin, espanjan ja saksan kieliä.

– Kurssien taso päätetään vasta aloittaessa, joten kaikki mahtuvat varmasti mukaan, kieliryhmiä vetävä Tarja Pajukanta toivottaa.

Pyhtää-viikolla lähes 3 000 kävijää. Ensi vuoden teemana paikallinen perinnetietous.

– Tämänkertainen Pyhtää-viikko osoitti, ettei lama ole lamauttanut taidetta ja kansankulttuuria ainakaan Pyhtäällä, kulttuurisihteeri Anita Luokkanen sanoo.

Pyhtää-viikon 25 tilaisuutta keräsivät 2 850 kävijää. Viime vuonna yleisöä oli 3 050, mutta näistä 1 000 oli kouluissa ja laitoksissa vietettyjen musiikkihetkien yleisöä. Viikko on siten vain kasvattanut suosiotaan.

Matkailuasiat Helin Portille? Kotkan-Haminan seudun kunnat on siirtämässä matkailuasioiden hoidon Kotkan Portti Oy:lle. Nimensä Helin Portti Oy:ksi muuttava kehitysyhtiö alkaa todennäköisesti hoidella myös kuntien elinkeinoasioita.

Mikäli yhtiö pystyy esittämään hyväksyttävän suunnitelman matkailupalveluiden hoidosta, on kunta valmis neuvottelemaan perussijoituksen lisäksi 50-60 000 markan vuotuisesta panoksesta.