Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaatii kovaa työtä saada aikaan Satumaan elämys näyttämölle

Nyt harjoitellaan tosissaan ja tarkasti, vaikka isolle osalle se on harrastus.

Harjoituksiin Svedebon talolle saapuu koko työryhmä ohjaaja Jyrki Koskimiehen ja puku- ja lavastussuunnittelija Reijo Paukun johdolla, näyttelijät, muusikot, lavastajat tuottaja ja kuiskaaja. Näytelmä on vielä täysin kesken, kun ensi-iltaan on aikaa kolmisen viikkoa. Näyttämö alkaa hahmottua, puvut on melkein valmiita, musiikki on harjoiteltu, mutta elementit ovat erillään.

– Nyt ollaan kaikkein kriittisimmässä tilanteessa, meillä on monta elementtiä, jotka pitää saada yhteen. Se on kaikkein vaikein ja raskain homma tällä hetkellä, kertoi Koskimies ennen harjoituksen alkua.

Näyttämöharjoitukset esiintyjien kanssa on harjoiteltu melko valmiiksi, jotain voi muuttua, kun musiikin, bändin ja kuvien yhteensovittamisen myötä hiotaan liikkeitä.

– Ihmiset haluavat saada esityksen kuntoon.

Näyttämöllä on mukana jälleen kerran ammattilaisia, erittäin pitkän linjan harrastajia ja aivan ensikertalaisia.

Tämä antaa varmasti ihmisille elämyksiä.

Keijo "Unto" Puustinen

– Joka kesä meillä on ollut mukana nuoria, jotka eivät ole koskaan tehneet mitään. Heille se on harrastus, missä annetaan mahdollisuus, miten uskallan avata suuni ja uskallan olla tuollaisessa hahmossa läsnä. Sitä kypsyy ja kehittyy, uskaltaa sosiaalisesti avata suunsa näyttämön ulkopuolellakin.

Satumaa on tangomusikaali säveltäjä Unto Monosen elämästä. Näytelmä etenee kronologisesti hänen elämänsä pienestä pojasta kuolemaan saakka.

Keskiössä ovat Unton naiset, jotka tukevat ja pitävät Untoa jopa pinnalla. Naiset äiti, vaimo ja rakastajattaret ovat tärkeimmissä rooleissa tukemassa tarinaa musiikin kanssa.

Unto Monosen roolin näyttelee Keijo Puustinen. Kotkalaistunut imatralainen työskentelee arjessa hoiva-avustajana ja henkilökohtaisena avustajana. Silti taustalla on pitkä ura ja harrastajateatterissa Imatran ja Joutsenon seudulla sekä vierailuja ammattiteatterissa. Millaista tunnelma ja tekeminen on Pyhtäällä?

– Onhan täällä paljon tehty. Kaikki ovat minulle uusia ihmisiä, mutta on täällä tekemisen meininki, Puustinen tunnusti.

Hän tunnistaa samanlaisen yhdessä tekemisen myös aiemmista harrastajateattereista. Entä millainen on Unton rooli?

– Siinä on vielä työtä. On menty hyvin hajanaisesti kohtauksia, vaikka kyllä rooli on selkeä. Ei ole helpoimmasta päästä rooli, tässä uidaan hyvin syvissäkin vesissä ja tunneskaala on melkoinen.

Miksi tätä näytelmää kannattaa tulla katsomaan?

– Onhan tämä kertomus Unto Monosen elämästä ja on hienoja lauluja. Iso tarina, kyllä tämä antaa varmasti ihmisille elämyksiä.

Satumaan ensi-ilta on 26. elokuuta 2022. Esitykset tiistaisin, perjantaisin ja sunnuntaisin 25. syyskuuta saakka.