Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Makuualustaan kirjoitetaan muistoja leireiltä – partiolaisten Kajo-leiri keräsi 13 500 osallistujaa.

Kerran kuudessa vuodessa järjestettävien suomalaisten yhteisponnistusten maine on kiirinyt maailmalle asti – leirillä on osallistujia yli 20 maasta.

Pyhtään partiolippukunta Korpisusista mukana olivat muun muassa huutjärveläiset Venla Maaranen, Elsa Pasanen, Elmeri Arvilommi ja Lotta Pelmala.

– On ollut aika siistii, kun on niin paljon ihmisiä, vähän erilainen leiri, kertoi jo 11 vuotta leireillyt ja partiossa mukana ollut Lotta.

Leirialueella porukka asui leirilippukunta Virtauksessa. Se oli reilun neljänneshehtaarin kokoinen alue.

– Meidän porukka on nukkunut riippumatoissa, Venla kertoi.

– Aika moni nukkuu kavereiden kanssa tai yksin teltassa. Alueesta saatiin ihan kivannäköinen, kun sen molemmissa päissä on katokset hengailuun.

Hengailua auttaa mukana tuodut kaiuttimet musiikin kuunteluun Spotifystä, kitara, kortit, lautapelit ja Aku Ankat. Lisäksi ylellisyytenä kahvinkeitin.

Leirin infrastruktuuri on massiivinen, kuten vesi- ja sähköverkko, sadat katokset ja valtava päälava sekä ohjelmat eri ohjelmalaaksoissa. Siellä pääsi kokeilemaan ninjarataa, kisaamaan tositeevee-teemalla tai tutustumaan erilaisiin ekosysteemeihin.

– Me oltiin pomppulinnassa yhdessä, käytiin sokkeloissa, uimassa ja saunomassa. Iltaisin on järjestetty juhlia, kertoi Elsa.

Leiri ei ollut pelkkää huvittelua, vaan viikon aikana sai myös pestin eli työtehtäviä. Pyhtääläiset olivat keittiöllä auttamassa ruoan jaossa. Millaista ruoka on ollut?

– Ihan hyvää, kun on laittanut itse mausteita, majoneesia ja tabascoa. Jos sitä maustamatonta vertaisi johonkin, niin se olisi kuin joku Kotkan koulun ruokaa, totesi Venla.

Kaupungin kokoinen suurleiri kohosi Evon metsiin tuhansien vapaaehtoisten voimin ja tarjosi leiriläisille kaikki arjen palvelut. Osa leirin osallistujista hyödyntää omaa ammattitaitoaan esimerkiksi pyörittämällä leirin sairaalaa ja palokuntaa.

Muistoiksi leiriltä jää mielikuvien lisäksi iso määrä valokuvia, joita on kiva katsella myöhemmin. Lotalla on lisäksi pitkään mukana kulkenut tallennin.

– Mulla on makuualusta, mihin kirjoitetaan muistoja eri leireiltä.

Heidän noin sadan hengen leirilippukunnassa on nuoria eri puolilta, kuten Lapista ja Kanadasta. Heihin on tutustunut ja yhteydet jatkuvat sosiaalisen median kautta leirin jälkeenkin. Ennen kuin taas kavereita näkee uudelleen tulevilla leireillä.

– Partio on oikeasti tosi yhteisöllinen harrastus. Täällä pääsee olemaan niiden kavereiden kanssa, joita ei normaalisti arjessa näkisi, kiteytti Venla.

– Ja kenen kanssa tahansa voi puhua.