Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pikkupojat on sankareita, jos ne pääsee pakoon – Pertsa ja Kilu II -elokuvaa käytiin kuvaamassa Pyhtään lentokentällä

Kentälle oli laskeutunut vanha Aero DC-3. Sen kyljissä oli kuitenkin lisäyksenä pienemmällä elokuvan sankareiden kirjoittama lisänimi Adventure II – Kotkan lento – Eagle flight.

Pyhtäällä kuvattiin koneeseen nousuja ja muutamia sisäkuvia.

Paikalla olivat ohjaaja Taavi Vartian lisäksi keskushenkilöt Pertsa – Pauli Kesälä, Kilu – Leon Ruokola ja Pirkko – Sara Vänskä.

– En halua tehdä tässä vaiheessa juonipaljastuksia, mutta elokuva tapahtuu osittain Suomessa ja mennään myös kauas korkealla, Vartia kertoi.

Elokuvaa on kuvattu keväällä Lapissa, samoin Pyhtään lisäksi studiolla Nurmijärvellä ja pääkuvausjakso siirtää tuotannon ulkomaille. Kuvaukset saadaan päätökseen 11. heinäkuuta mennessä.

– Kyseessä on kontrastinen maailmankuva, missä lähdetään kylmyyden keskeltä ja päädytään lämpimiin olosuhteisiin. Kotkassa ei kuvata niin paljon kuin edellistä, mutta elokuva on entistä kotkalaisempi. Sanoisin, että tästä tulee Kotkan kaikkien aikojen matkailumainos.

Trilogian ensimmäisessä Pertsa ja Kilu -elokuvassa pääosia näyttelivät kotkalaiset Oskari Mustikkaniemi ja Olavi Kiiski. Pojat oli kiinnitetty elokuvaan jo vuonna 2018, kun seuraavana vuonna piti kuvata. Kuvaukset käynnistyivätkin vasta 2020 ja pojat ovat kasvaneet ulos rooleistaan.

Kotkan kaikkien aikojen matkailumainos.

– He ovat jo teinipoikia, mutta Pertsa ja Kilu ovat pikkupoikia. Pikkupojat on sankareita, jos ne pääsee pakoon. Teinit eivät ole sankareita, jos ne lähtee pakoon.

Vartia kertoo koekuvanneensa entiset näyttelijät useampaan kertaan, ennen kuin oli tehtävä vaikea päätös heidän osaltaan.

Tamperelaisella Leonilla,10, ja pääkaupungista tulevalla Paulilla, 12, on kokemusta näyttelijöinä kameran kanssa. Puvustus ja meikit ovat luoneet heistä hyvin samankaltaiset hahmot kuin ykkösen sankaritkin.

– Hienoa olisi ollut jatkaa Oskarin ja Olavin kanssa, mutta samalla lailla on hienoa tehdä Paulin ja Leonin kanssa.

Vartia korosti omaa rooliaan ohjajana, ettei vahingossa vie näyttelijäntyötä samaan suuntaan, mitä se on ollut, koska uusilla tekijöillä on erilaiset luonteet ja karaktäärit.

Elokuvan hyytävää pahista, vankikarkuri Annabella Pehkoa näyttelee Alina Tomnikov. Ykkösestä tutuissa rooleissa Pertsan ja Kilun vanhempina sekä poliisina ovat Anu Sinisalo, Turkka Mastomäki, Elsa Saisio, Ville Myllyrinne ja Hannes Suominen.

Elokuvan käsikirjoitus on Vartian ja Niina Linnovaaran yhteistä käsialaa. Ollaanko edelleen kiinni Väinö Riikkilän maailmassa?

– Samassa määrin kuin ykkönenkin. Tämä tuo hyvin vahvasti sitä ajattelumaailmaa ja ihanteita mitä alkuperäisissä kirjoissa on – ystävyys, rohkeus, merenkulku, kaveria ei jätetä, seikkailu, kekseliäisyys, kujeet, mutta samalla oikeudenmukaisuus.

Ohjaaja korosti, ettei elokuvaan voi suoraan tuoda 1950-luvun kirjojen maailmaa. Niissä on vahvasti moraalinen, poliittinen ja luokkaeroja korostava aate.

Kirjoissa korostui myös, miten vanhempia tulee kunnioittaa, vaikka niitä voi vähän yrittää jujuttaakin.

– Elokuvan tasapainoilu syntyy siitä, että kunnioitetaan kirjailijaa, mutta tehdään tämän päivän katsojille.

Nykytekniikka mahdollistaa kertomaan sellaisia tarinoita, missä tuotannolliset esteet olisi aikaisemmin tulleet vastaan.

Mikä saa ohjaaja Taavi Vartian sydämessä kipinän syttymään aina uudelleen?

– Se maailma, mikä on nuorten kirjoissa, on vapaampi maailma. Ei joudu miettimään, onko joku uskottavaa. On elokuvan tekemisen aatelia, kun saa heittäytyä vapaasti pohtimatta liikaa, mikä on totta ja mikä ei.

– Ehkä poikamainen, vähän naivistisen ajattelutavan iänikuinen maailma, mikä ei ole aikaan, kulttuuriin tai paikkaan sidottu. Sitä elokuvan tekeminen on vapaimmillaan ja parhaimmillaan. Voit heittää oman mielikuvituksesi vapaaksi, mutta samalla tuoda arvoja ja teemoja, jotka itsellesi on tärkeitä. Koen etuoikeutetuksi itseni ja meidät tekijät.