Humanisti tarttuu vasaraan Oravalassa – rakennusperinneyhdistys Iisakki järjestää perinnerakentamispäivän

Kymenlaakson rakennusperinneyhdistys Iisakki järjestää Valkealassa kesäpäivätapahtuman jo kuudennen kerran. Mukana on uusia näytteilleasettajia ja tuttuun tapaan päivän aikana on kolme korkeatasoista luentoa.

Konservaattori Niko Palonen on kolunnut satoja rakennuksia halutessaan auttaa ihmisiä. Hän tietää, mikä niissä on pielessä – ja kuinka ne saadaan kuntoon. Palonen on uutta ja vanhaa yhdistävä perinnerakentaja, joka ratkoo työkseen vanhojen talojen ongelmia.

Vanha pihapiiri tyylin mukaan eli Maisema-arkkitehti ja eläkkeellä oleva maatalon emäntä Eeva Ilonojan aiheena on historiallisen pihapiirin säilyttäminen hyvällä suunnittelulla.

Vanhan rakennuksen pihapiirin tulee olla yhtä aikaa viihtyisä, toimiva ja kaunis.

Perinnerakentamisen asiantuntija Hannu Rinne toteaa vanhan talon useimpien ongelmien syynä olevan vesi, joka saa puunkin haisemaan. Talo pysyy rakenteellisesti kunnossa ja raikkaana, kun rakenteet ovat hengittävät, asunnossa on ilmanvaihto ja vintillä sekä ryömintätilassa tuuletus.

Rinne on humanisti, joka tarttui vasaraan. Hän on kunnostanut pian kaksikymmentä vuotta omaa vanhaa taloaan, Kiviniemen kartanoa Pyhtäällä.

Päivän päättää opastettu kiertokävely kartanon puistoon, missä tutustutaan pähkinäpensaisiin, satavuotiaisiin tammiin ja upeisiin lehtikuusiin. Samalla tutkitaan vanhaa puutarhan rakennetta ja vanhoja viljelykasveja.

Luentojen lisäksi alueella on alan yrittäjien näyttelyosastoja, kasvinvaihtotori ja kahvila.

Perinnerakentamispäivä lauantaina 28. toukokuuta kello 11–15 Oravalan kartanolla, Tammipuisto 60, 45940 Oravala. Tapahtuma on maksullinen.

Etusivulla nyt

Luetuimmat