Kotka nousi kolmanneksi koko maan yrittäjäystävällisyyttä vertailtaessa – Pyhtää sai Kymenlaaksossa parhaimman arvosanan elinkeinopolitiikastaan

Kuntien tulevan roolin tulee, soten poistuttua, keskittyä niin Kymenlaaksossa kuin koko maassa yleisestä elinvoimaista huolehtimisesta.

Joka toinen vuosi tehtävä Suomen Yrittäjien Kuntabarometri antaa yrittäjien arvion oman kuntansa elinkeinopolitiikasta ja yrittäjäystävällisyydessä. Tänä vuonna Cursor teki voimakkaan kampanjan, että yrittäjät saadaan vastaamaan kyselyyn.

Vastausmäärät nousivatkin huomattavasti. Pyhtäällä vastaajia oli 84, vuonna 2020 oli vastaajia 28. Vastaavat luvut Kotkassa 166 (67) ja Haminassa 79 (31).

Virolahden ja Miehikkälän vastaajamäärät jäivät alle minimin 12, joten niiden yritysmyönteisyyttä ei voitu arvioida, eivätkä ne siksi ole mukana tuloksissa.

Kuntien elinkeinopolitiikasta yleisesti Kymenlaakso (2,99) jäi hieman alle keskiarvon (3,08). Etelä-Pohjanmaa loisti omassa luokassaan (3,36).

Kymenlaaksossa parhaimman arvosanan sai Pyhtää (3,39), toisena Kotka (3,15), Hamina (3,13) ja Kouvola (2,58). Elinkeinopolitiikka sai Pyhtäällä kautta linjan paremmat arvosanat kuin Kymenlaaksossa tai muualla Suomessa keskimäärin.

Kotka nousi aallonpohjasta koko maan kolmanneksi kokoluokassaan

Alle 10 000 asukkaan kunnista Varsinais-Suomen Marttila nousi kärkeen, tosin vastaajia oli vain 26. Toisena Konnevesi, vastaajia 13 ja kolmantena Kärsämäki, vastaajia 18. Pyhtään sijoitus oli 39. Tässä sarjassa oli 140 kuntaa.

10 000–50 000 asukkaan kunnista Kärjessä oli Lieto, Kempele ja Ilmajoki. Haminan sijoitus oli 36. Kaikkiaan tässä sarjassa oli 74 kuntaa.

Yli 50 000 asukkaan kunnista Seinäjoki nousi jälleen ykköseksi (3,62) 160 vastaajan keskuudesta, toisena Kuopio (3,28) 93 vastaajalla ja kolmanneksi Kotka (3,15). Sarjassa oli kaikkiaan 21 kuntaa.

Taustalla on paljon merkittävää yhteistyötä eri tahojen kanssa.

– Tuntuu tosi hyvältä, nousu oli merkittävä. Se, että ollaan kolmen parhaan joukossa isoista kaupungeista, tuntuu hyvältä, totesi voiton jälkeen kaupunginjohtaja Esa Sirviö.

– Taustalla on paljon merkittävää yhteistyötä eri tahojen kanssa.

Mitä merkitystä sillä on merkitystä kaupungin kannalta?

– On sillä merkitystä. Tällainen kyselytutkimus kertoo jotain ilmapiiristä ja se on siinä mielessä merkityksellinen.

Yhteistyö yrittäjien kanssa on etenkin koronan aikana tiivistynyt. Kehitysjohtaja Terhi Lindholm, tuleva Pyhtään kunnanjohtaja, on ollut tiiviissä yhteistyössä yrittäjien kanssa. Onko tämä heijastumaa siitä yhteistyöstä?

– Itse uskoisin, että se on heijastuma siitä työstä ja kaikesta ilman koronaakin tehdystä yhteistyöstä, mitä on koettu tiivistää yrittäjäkentän kanssa.

Pyhtäällä kunnan päätöksenteon yrityslähtöisyys sai arvion 3,42 ja Kotkassa 2,94. Maakunnan heikoin tulos oli Kouvolalla 2,50.

Kehitettävää Pyhtäällä on kunnan hankintojen jakamisesta sopiviin osiin, että pk-yrityksetkin voisivat osallistua kilpailutuksiin.

Yrittäjien vastauksissa nousi myös liikenneyhteydet, jotka eivät tue yritysten toimintaa tai saavutettavuutta.

Yrityspalveluista aloittavan yrittäjän palvelut ja omistajanvaihdospalvelut on arvioitu Kymenlaaksossa koko maan keskitasoa paremmiksi.

Rahoitus- ja investointineuvonta on tasan maan keskiarvon kanssa, mutta muissa yrityspalveluissa on sitten kehitettävää muuhun maahan nähden.

Kuntabarometrissä kysyttiin myös pitäisikö naapurikuntasi liittyä yhteen oman kuntasi kanssa. Pyhtäällä ei-vastauksia oli 85%.

Kymenlaaksossa ei-vastausten määrä oli 62% ja koko maassa juuri yli enemmistön eli 55%.

Kotkassa taas 49% kannatti kuntaliitosta naapurikunnan kanssa.

Kaikkiaan Suomessa Kuntabarometriin vastasi 9 564 yrittäjää.

Kuntabarometriin vastasi 502 yrittäjää Kymenlaaksossa. Heistä 66% kuului Yrittäjäjärjestöön. 81% ei ollut minkäänlaisena luottamushenkilönä paikallis- tai aluejärjestössä. Näin vastaajat edustivat varsin puhtaasti ja puolueettomasti yrittäjien näkökulmia.

Kymenlaakson vastausmäärä oli kahdeksanneksi suurin koko Suomessa. Aktiivisimpia olivat satakuntalaiset 973 vastauksellaan ja varsinaissuomalaiset 962 vastauksellaan. Helsingissä vastaajia oli vain 232.

Etusivulla nyt

Luetuimmat