Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ensimmäistä kertaa esillä olevia töitä Vellamossa

Ihanuuksien ihmemaa -näyttelyssä on maisemia Ateneumin kokoelmista lokakuun loppuun.

Kesyttämätöntä luontoa ja ihmisen muovaamaa kulttuurimaisemaa on koottu näyttelyksi Kotkan Merikeskus Vellamoon. Teokset on tunnettujen suomalaistaiteilijoiden tekemiä ja kuuluvat Ateneumin taidekokoelmiin.

Näyttelyssä on esillä 36 taiteilijan 66 teosta, muun muassa Akseli Gallen-Kallelan, Fanny Churbergin, Hugo Simbergin, Pekka Halosen, Venny Soldan-Brofeldtin ja Magnus von Wrightin teoksia.

– Ihanuuksien ihmemaa -näyttely esittelee suomalaistaiteilijoiden tapaa kuvata kotimaansa maisemia ja ilmaista niiden herättämiä tunnetiloja, kertoi Ateneumin intendentti Timo Huusko.

Ajallisesti näyttely ulottuu 1800-luvun puolivälistä 1940-luvulle. Maalaukset on ripustettu kahteen saliin, joista toisessa on esillä jokseenkin koskematonta luonnonmaisemaa ja toisessa kulttuuriympäristöä, johon ihmisen työ on jättänyt jälkensä.

Maisema syntyy vasta, kun ihminen on ensin hahmottanut sen luontokokemuksen kautta.

Maisema on tullut Suomessa arvokkaaksi taiteen kuvaamisen kohteeksi osin sen takia, että haluttiin luoda tietoisuutta maamme olevaisuudesta ja synnyttää isänmaanrakkautta.

– Voidaankin sanoa, että maisema syntyy vasta, kun ihminen on ensin hahmottanut sen luontokokemuksen kautta.

Taiteilijoita on aina kiinnostanut eri sääolosuhteiden, vuodenaikojen ja maiseman yksityiskohtien kuvaaminen värien ja valon vaihtelua tarkastelemalla ja kiinnostavalta tuntunut aihe rajaamalla. Näyttelyssä on esillä meteorologi Seija Paasosen Taiteilijoiden taivaat ohjelmassa ollut Väinö Kamppurin Sadeilma Mechelininkadulla (1934).

Kymenlaaksolaista maisemaa on Ferdinand von Wrightin maalaus Anjalankoski (1879). Siinä on koskimaisema vielä vapaana ennen kuin puuhiomo rakennettiin Anjalankoskelle.

Oskari Paatelan Maisema Suursaarelta (1925) on toinen näyttelyn teoksista, joka on ensimmäistä kertaa ripustettuna kansallisgallerian omistuksessa. Toinen teos on Gabriel Engbergin Jylyjäätä (1901).

Muut kytkökset Kymenlaaksoon ovat henkilöiden, ei heidän teostensa kuvien kautta. Pekka Halonen on maalannut Kotkan kirkon alttaritaulun ja Hugo Simberg on syntynyt Haminassa. Hän opiskeli Viipurissa ja vaikutti muun muassa Kouvolassa sekä pääkaupunkiseudulla.

Näyttelyn julistekuva on valittu Venny Soldan-Brofeldtin Saaristomaisema (1900) oli esillä aikanaan Pariisin maailmannäyttelyssä Suomen osastolla.

Ihanuuksien ihmemaa on avoinna Kymenlaakson museon näyttelynä Merikeskus Vellamossa, Kotkassa 30. lokakuuta saakka.

36

Näyttelyssä on esillä 36 taiteilijan 66 teosta.