Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Olli kokkasi kasien kanssa köksässä

Pyhtää on saanut tänä vuonna mainetta MTV:n kanavalla MastercChef-ohjelmassa, kun Olli on ollut mukana.

Kotikokkien TV-kisa MasterChef Suomi alkoi vuonna 2011 Nelosella, mutta kilpailija MTV on kaapannut sen. Nyt on menossa 7. tuotantokausi. Kausi huipentuu finaaliin kesäkuun alussa. Ohjelman voi katsoa aina samalla viikolla netistä, mutta finaalin näkee vasta, kun se on esitetty televisiossa.

Ruokahulluksi itsensä luokitteleva Olli Ahola-Luttila kertoi, miten viimeisten viiden vuoden aikana ruokaharrastus on lähtenyt hänellä lapasesta. Sen ajan ja pari aikaisempaa vuotta hän on asunut Huutjärvellä. Perheeseen kuuluva koulun oppilas ehdotti Ollin vierailua köksän tunnille.

Ollin rooli parin tunnin aikana on ideoida ja rohkaista. Lisäksi hän tulee näyttämään muutamia yksinkertaisia vinkkejä, miten saadaan näyttävyyttä annoksiin, kun ne nostetaan esille. Näitä ovat muun muassa marenki ja koralli tuile keksit.

– Tämä on vähän nyhjää tyhjästä, kotitalousopettaja Eija Blomqvist tokaisi. – Jos oppilaat saavat vaikka jauhelihaa, voit ehdotella mitä siitä saa. Tämä on meillä ihan perus ruoan laittoa. Valmisteluaikaa kaksoistunnilla on noin tunti, sitten pitää alkaa syömään.

Insinööri Olli Ahola-Luttila on itse alkanut kokkailut kotona, kun mummi teki aina jotain. Hän on ollut itse valinnaisella kotitaloustunneilla ja viimeiset 5-6 vuotta harrastanut kovemmin.

Ruoanlaitto on siinä mielessä parasta, että saa epäonnistua.

Olli Ahola-Luttila

Olli rohkaisee nuoria.

– Ruoanlaitto on siinä mielessä parasta, että saa epäonnistua. Välillä menee vihkoon ja välillä paremmin.

Hän toimii köksäntunnilla mentorina, antaa vinkkejä, miten voisi toimia uudella tavalla. Mitä raaka-aineista voisi laittaa yhteen, vaikka ei heti tulekaan mieleen.

– Tulen teidän pisteillenne pyörimään ja ideoimaan. Käyttäkää mahdollisimman luovia ideoita, te osaatte jo monenlaista. Uskaltakaa rikkoja rajoja.

Hän painottaa ruoanlaiton parasta puolta. Voi kokata, kutsua ystäviä ja perheenjäseniä yhteen ja lopuksi nauttia syömisestä.

Marenki oli tekeillä koko kokkauksen ajan. Yleiskoneessa vatkautui valkuaiset, sokeri ja tilkka etikkaa. Raaka-aineen valmistuttua, Olli laittoi parille pellille eri versioita marengista. Kun ne otettiin ulos uunista, oppilaat näkivät miten lopulta yksinkertaisesti syntyi herkullisia lisiä jälkiruokiin.

Toinen jälkiruokakoriste oli koralli tuile. Siihen tuli yksi osa öljyä, kaksi osaa vettä ja teelusikallinen vehnäjauhoja. Hyvä vatkaus ja kaato kuumalle paistinpannulle. Annetaan porista niin kauan, että vesi on haihtunut. Syntyy reikiä, kun vesi haihtuu. Jos ei halua väri, nostaa ennen tuilen paistumista ne pois. Hetken levähdys talouspaperin päällä imee rasvan.

Lopputulos on ohuita korallimaisia keksejä, jotka voi rikkoa ja reilun kokoiset palaset nostaa jälkiruokaan pystyyn näyttäväksi koristeeksi.

Oppilaiden ruoat valmistuivat ja oli maistelun hetki. Poikien ryhmä teki perineistä jauheliha-makaroni mättöä salaatin kanssa. Maukas pääruoka. Toinen poikien ryhmä valmisti chilikanaa bataattiranskalaisten kanssa. Maukas, riittävän paksu kastike ja maustetut bataatit maistuivat.

Tyttöjen ryhmä valmisti haasteellisimman lohen ja lisukkeeksi perunamuusin. Lohi sai hyvän kypsyyden ja perunamuusi valmistui kuohkeaksi vatkaimella, eikä tehosekoittimella.

Paikkakunnan esikuva arkisesta kokkailusta lisää toivottavasti nuorten innostusta ruokailuun ja sen valmistamiseen.