Kirjailijat Päivi Taussi ja Irja Sinivaara olivat vieraana Pyhtään kirjastossa

Kymmenkunta kiinnostunutta, kirjailijat Päivi Taussi ja Irja Sinivaara, illan koolle kutsunut kirjastonhoitaja Sanna Korkka ja haastattelijana kirjailija-toimittaja Ville Vanhala, siinä ainekset kiinnostavaan iltaan kirjallisuudesta.

Katrin kahdet kengät on Päivi Taussin uutuus, jossa hän kertoo isoäitinsä tarinan, pakomatkan Inkeristä Suomeen.

– Siinä on hieno kaksitasoinen rakenne, missä kommentoidaan kirjan tapahtumia ja toisaalta kirjan kirjoittamista, totesi Ville Vanhala.

Teosta markkinoidaan nostaen esiin erityisesti sen kaksitasoinen rakenne. Kirjassa lapsenlapsi kommentoi sata vuotta myöhemmin mummonsa tarinaa ja kyseenalaistaa kuvittelemansa. Monelle sukuaan tutkivalle tilanne on tuttu: alat kirjeiden ja arkistotietojen pohjalta rakentaa kohdehenkilösi persoonallisuutta uudelleen ja kuvitella hänelle tunteita, jopa repliikkejä.

Siinä on hieno kaksitasoinen rakenne.

Ville Vanhala

Useita teoksia julkaissut Irja Sinivaara on tehnyt tällä kerralla omakustanteen Meidän Maija, maailman matkaaja.

– Se on omakustanne, koska edelleen elossa oleva kirjan päähenkilö on halunnut lahjoittaa osan kirjan myyntituotoista Pyhtään lintuhoitolan hyväksi, kertoi Vanhala taustoista.

– Teoksesta paljastui varsin erikoinen persoona, joka matkusti erittäin paljon ympäri maailmaa. Se on elämäkerta, joka vie mukanaan.

Maija Hyyryläinen syntyy Kotkassa joulukuussa 1925. Suomi on selviytynyt kansakuntaa raastavasta sisällissodasta. Kotkassa rakennetaan kivitaloja ja kaduilla naputellaan nupukiviä. Lapsena Maija saa elämänaikaisia ystäviä, ja menettää rakkaita ihmisiä. Nuori Maija pukeutuu monien muiden tavoin Lotta-pukuun. Kotikadut särkyvät sodan pommituksissa. Rauhan aika ja usko paremmasta, usko Jumalaan, uteliaisuus kuljettavat Maijan kotikaduilta maailmaa matkaamaan, lähelle ja kauas.

Hyyryläinen toimi kielten opettajana useissa kotkalaisissa kouluissa. Ylimääräiset rahansa hän käytti matkustamiseen ja lähetystyö on hänelle sydämen asia. Uskonnosta tuli hänen elämäntyönsä. Sinivaaran kanssa he tutustuivat opettajina Kotkan Merenkulkuoppilaitoksessa.

Olisitko tarttunut keski-ikäisenä miehen näihin kirjoihin, ellet olisi ollut haastattelemassa tekijöitä?

– No, nyt tuli arka kysymys. Olisin ainakin Taussin kirjaan ja kyllä Sinivaarankin. Onhan he molemmat tuttuja.

Vanhala huomautti myös kirjojen runsaasta kuvituksesta. Niissäkin vilahtaa vanhaa Kotkaa.

Tutustumisen jälkeen on molemmat teokset kiinnostavia paikallishistorian valottajia.

Etusivulla nyt

Luetuimmat