Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pyhtääläisnaiselle kahdeksan kuukautta törkeästä petoksesta – lounaskahvilan osakkaan toiminta ajoi koko yrityksen konkurssiin

Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa syyte pyhtääläiselle naiselle oli törkeä petos. Aluesyyttäjä Ritva Salon ajamassa asiassa syytetty oli hakenut neljältä eri rahoituslaitokselta kaikkiaan 65 000 euron lainat käyttäen yhtiön nimeä, jossa hän oli osakkaana. Rahat oli kuitenkin maksettu syytetyn omalle tilille ja hän oli käyttänyt ne henkilökohtaiseen käyttöön, eikä ollut tarkoitus maksaa lainoja takaisin.

Syytteen mukaan syytetty oli hankkiakseen itselleen tai toiselle oikeudetonta taloudellista hyötyä, käyttäen yrityksen tietoja ja esiintyen sen edustajana sekä salaten maksukyvyttömyytensä tai haluttomuutensa. Naisella ei ollut tosiasiassa tarkoitusta tai kykyä maksaa lainoja takaisin.

Pyhtääläinen, suosittu lounaskahvila, jossa nainen oli osakkaana, meni konkurssiin ja konkurssipesä yhtyi syyttäjän rangaistusvaatimuksiin.

Syytetty oli hakenut neljältä eri rahoituslaitokselta 65 000 euron lainat.

Syytteessä ollut entinen yrittäjä tunnusti menetelleensä syytteenmukaisella tavalla. Hän kuitenkin kiisti, ettei hänellä ollut tarkoitus maksaa lainoja henkilökohtaisesti takaisin.

Oikeudessa myös konkurssipesä vaati syytetyltä nostettujen luottojen suuruista korvausta, koska niiden takia yhtiö oli joutunut hakeutumaan konkurssiin.

Nainen on jo aiemmin tuomittu korvausvelvolliseksi rahoitusyhtiöille, joista hän lainat nosti. Hän on antanut lainoista omavelkaisen takauksen. Nyt käsiteltiin lainojen osalta rikosoikeudellista vastuuta.

Oikeus totesi tekojen täyttävän törkeän petoksen tunnusmerkit. Hänet tuomittiin kahdeksan kuukauden vankeusrangaistukseen, joka ensikertalaiselle voitiin tuomita ehdollisena.

Käräjäoikeus katsoi, ettei syytetty ollut velvollinen korvaamaan jo rahoitusyhtiöille maksettavaksi tuomittuja varoja lisäksi myös konkurssipesälle.

Lisäksi hänelle tuomittiin korvausvelvollisuuksia luottosopimusten ja oikeudenkäyntikulujen osalta kaikkiaan 61 688,13 euroa korkoineen. Lisäksi korvausten perinnässä on otettava huomioon jo aiemmin syytetylle yksipuolisesti tuomion nojalla tuomitut maksusuoritukset.

Konkurssipesä on ainoana osapuolena määräajassa hyväksytysti ilmoittanut tyytymättömyytensä koko tuomioon.