Kuinka vanha on vanha?

Historia: Kunnan juhliessa 675 vuoden ikää, Pyhtäänlehti keskustelee eri ihmisten kanssa mikä on vanha.

Pyhtäänlehti nostaa kuukausittain esiin hieman eri näkökulmista kysymyksen kuinka vanha on vanha. Aihetta tullaan pohtimaan kirjallisuuden, kielen, arkkitehtuurin, musiikin, luonnon sekä tietenkin nuorten ja vanhojen ihmisten vinkkelistä.

Ensimmäisessä jutussa pohditaan aihetta kansatieteilijä Pekka Karlssonin kanssa. Hänen tieteenalansa tutkii ihmisyhteisön henkistä ja aineellista kulttuuria. Siksi hän on mitä parhain avaamaan pohdiskelun kuinka vanha on vanha.

Pyhtää 675 logo tulee näkymään tänä vuonna monessa yhteydessä. Mitä muita numeroita kuntaan liittyy?

Pyhtäällä on 5 119 asukasta (vuoden 2021 lopussa). Heistä yli 65-vuotiaita on 27,6 prosenttia. Asuinalueella syntyneitä nykyisistä asukkaista on 36,1 prosenttia.

Hypätään niin sanotusti suoraan syvään päätyyn Karlssonin kanssa. Miten määritellä vanha?

– Tämä oli todella syvä pääty. Jos vanhan vastakohta on uusi, niin uusi on nollaraja. Vanha täyttää määrättyjä kriteereitä, joilla verrata sitä muihin samanlaisiin ja todeta mikä on vanhempi.

Hän pohtii vanhaa ihmisen, maiseman tai esineen vinkkelistä. Kaikkeen sisältyy myös arvolataus. Mikään ei automaattisesti arvota, että vanha olisi käyttökelvoton.

– Vanhan määrittely edellyttää yhteyden, mistä ollaan puhumassa. Mitkä arvot voidaan liittää esimerkiksi tiettyyn esineeseen. Rahallinen arvo on oma asiansa.

Kun esine liitetään museoesineeksi, se ei enää ole uusi eikä vanha. Se jäädytetään siihen tilaan. Esineeseen liitetään niin paljon muuta informaatiota, esineen tarkoitus on kertoa koko siitä ajasta ja esineen käyttöajasta.

Kulttuuri on vanha, kun se voidaan nähdä kokonaisuutena.

Pekka KarlssonKansatieteilijä

Vanhaa maailmankuvaa peilaavia asioita voi olla työpaikan vanha kulttuuri, missä toimintamalleja puolletaan kulttuurin vanhuudella.

– Käyttöesineistä voidaan sanoa, että se on vanha, mutta kestävä. Keittiövaaka on kestänyt pitkään, mutta tietokoneet tai puhelimet vanhenevat nopeasti. Meidät on opetettu siihen, että niitä pitää vaihtaa.

Kodinkoneiden käyttötavat muuttavat arvoja ja ajankäyttöä.

– Nykyään ei ole ennen lauantaitansseja pakko käydä saunassa, kun tanssit voi katsoa eri medialla milloin haluaa. Pian ei ole tärkeää käydä enää saunassa.

Maailman vanhimman kuvan kerrotaan olevan noin 30 000 vuotta.

Nykyisin on siirrytty paperikuvista digitaalisiin. Voiko kuva olla vanha?

– Jälleen riippuu mistä näkökulmasta tarkastellaan. Jos kuvan aihe on vanhentunut, silloin kuva on vanha. Tai kuvan ottohetkestä on aikaa, se vanhenee. Kuvan tekeminen on aina päätös, sekin vanhenee.

Karlsson nostaa auton hyvänä esimerkkinä, mihin liitetään paljon arvoja. Periaatteessa auton tarkoitus on viedä paikasta A paikkaan B. Silti on paljon ihmisiä, jotka eivät halua ajaa liian vanhalla tai uudella autolla. Tämä liittyy enemmän elämän arvoihin kuin todelliseen ajatukseen siitä, kuinka vanha on vanha.

Nyt viisikymppisen Pekka Karlssonin nuoruudessa 68-vuotias oli vanha ja näytti vanhalta. 68 on ikä, joka on joissain tutkimuksissa tänä päivänä määritelty vanhuuden rajaksi.

Aikanaan 50-vuotisjuhlakin oli melko ikääntyneen juhla. Nykyään viisikymppinen näyttää nuoremmalta kuin 30 vuotta, saati 70 vuotta sitten.

– Jokainen voi kysyä itseltään onko nuori vai vanha? Sitten aletaan puhua selän kunnosta ja ketteryydestä. Yhteiskunta on se, joka on asettanut ikärajoja. Ensin kristinusko määritteli, että tiettyinä vuosin tapahtuu asioita, pääsee ripille, naimisiin ja niin edelleen. Sen jälkeen yhteiskunta on asettanut esimerkiksi täysi-ikäisyyden tai eläkeiän.

Omalla tavalla on myytti, milloin ihminen on ikääntynyt vaikkapa työntekoon. Yhteiskunnassa on keskusteltu kiivaastikin siitä, saako eläkeikää nostaa. On ammatteja, joissa voisi olla hyödyksi vanhemman ihmisen kokemus.

– Ikään liittyen tullaan arvoihin. Jos on erittäin kielteistä ikää kohti, niin onhan se rasismia. On helpompi turvata omaa maailmankuvaansa kuin muuttaa sitä.

Ruotsissa on paljon satoja vuosia vanhoja rakennuksia ja pitkiä sukuja. Milloin kulttuuri on vanhaa?

– Kulttuuri on mielestäni vanha, kun se voidaan nähdä kokonaisuutena ja merkittävästi eroaa nykykulttuurista. Vanha on yhdyskunnassa identiteettikysymys. Ollaan esimerkiksi ylpeitä vanhoista asuinsijoista.

Pyhtää on poltettu 1700-luvulla, joten meillä ei välttämättä samat suvutkaan ole pysyneet paikallaan. Karlsson huomautti vanhan säilyttämisen kiehtovuuden.

Kivet on vanhoja, mutta entistä maailmaa ei voi palauttaa niiden ympärille.

Pyhtää 675 on luku. Se on merkkivuosi tienoolle, nimelle Pyhtää.

Etusivulla nyt

Luetuimmat