Apostolien kyydissä -työpaja on seikkailu tutustua Pyhtään vanhaan kivikirkkoon apostolien matkojen kautta.
– Sanonta ”kulkea apostolin kyydillä” on monelle tuttu, mutta missä kaikkialle he ovat tosiaan käyneet ja kulkeneet? Kuvien kautta käydään läpi kertomuksia apostolien matkoista, kertoi työpajan on kehittänyt oppimispalvelutuottaja Minna Ahtiainen.
Työpajan opetusmenetelmät ovat toiminnallisia, oivalluttavia ja yhteistyöhön kannustavia.
Osallistujat etsivät rasteja ja esittelevät löytämänsä muille ryhmän jäsenille. Asioita opitaan dialogin avulla, kertomisen sijaan edetään kysymyksillä ja herätellään osallistujien omaa ajattelua ja pohdintaa.
Ahtiainen muutti Pyhtään Hirvikoskelle kolme ja puoli vuotta sitten avioliiton myötä. Idea seikkailuun tuli kerran hänen kuunnellessaan kirkossa Kai Takkulan saarnaa apostolien matkoista ja vihkiristeistä. Seinällä olevat vihkiristit innosti suunnittelemaan pelillisen seikkailun. Sitä ennen apostolien matkat oli hänellekin tuntemattomia.
Ehkei muille olisikaan tullut mieleen pelillinen seikkailu, mutta Ahtiainen on tehnyt niitä työkseen tiedekeskus Heurekassa 20 vuotta.
– Olen käsikirjoittanut siellä työpajoja, jotka ovat toiminnallista oppimista.
Opiskellessaan venäjän kieltä ja kirjallisuutta hän meni aikoinaan vetämään Heurekaan venäjänkielisiä opastuksia. Työnkuva laajeni tiedeteatterin ja lasten laboratorion pitämiseen.
– Aloin tehdä pedagogista suunnittelua. Heurekalla on kaikista näyttelyistä oppimateriaalit, joita olen ollut tekemässä. Aiheina on ollut muun muassa noste, hitausmomentti, veden ominaisuudet ja verkkoteoria.
Samalla lailla Pyhtään vihkiristit innosti suunnittelemaan pelillistä seikkailua kirkkoon.
Kirkon seinillä on kahdentoista vihkiristin lisäksi monia muitakin kuvia. Vihkiristit on maalattu aikanaan, kun kirkko oli katolilainen. Kuvat peitettiin kirkon siirtyessä luterilaiseksi. 1900-luvun alkupuolella on muutama otettu esiin ja vuonna 1951 remontin yhteydessä ne nostettiin kaikki näkyville.
Museovirastossa työskennellyt suomalainen keskiajan taiteen tukija Helena Edgren on kirjoittanut Pyhtään kirkon kuvakokonaisuudesta ”kirkkosalin seinille on maalattu 12 apostolia, joista jokainen on edustanut yhtä osaa uskontunnustuksesta eli credoa”. Sarjan aloittaa Pyhä Pietari, apostolien ruhtinas ja johtaja, myöhempien paavien esikuva.
Credosarjaan kuuluu seinillä olevat Paavali miekkoineen, Johannes kalkki kädessään, Jaakob vanhempi sauvoineen, Simon kädessään pitkä pysty keihäs, Jakob nuorempi kädessään vanutuspuu, Mattias hilpareineen, Bartolomeus nahkoineen, Filipus kaksinkertaisine risteineen, Tuomas keihäineen ja kulmarautoineen, Judas Thaddeus nuijineen ja Andreas vinoristeineen.
Apostolit on sijoitettu niiden vihkiristien yhteyteen, jotka piispa maalasi pyhällä öljyllä seinälle kirkon vihkimisen yhteydessä. Apostolien kuvat korostavat siten entisestään vihkiristien merkitystä.
Apostolien kyydissä -kirkkoseikkailussa osallistujat saavat joukkueina seikkailla kirkossa, etsiä vihkiristejä ja tutustua rasteilta löytyvien papyruskääröjen avulla apostolien matkoihin.
– Tein niihin puhekielisen esittelyn, missä apostoli kertoo matkoistaan. Osallistujat merkitsevät yhteiseen karttaan magneeteilla kohteet. Lopulta kartalla on paljon magneetteja, hahmottuu missä kaikkialla he ovat kiertäneet.
Ahtiaisesta kiinnostavin hahmo oli Simon kiivailija, jonka papyruksessa hän esittäytyy.
”Terve” Minun oikea nimeni on Simon Kananeus, mutta kaikki kutsuvat minua Simon Kiivailijaksi. Kaipa siksi, että kuulun kapinallisiin selootteihin. Meillä on aika raju maine, koska emme kaihda keinoja vastustaessamme juutalaisten alistamista. Taistelemme siis hyvän asian puolesta! Taidan olla melkoinen julkkis, sillä olen päätynyt monen historioitsijan teoksiin. Ne ovat kyllä aika ristiriitaisia: eri kirjoittajien mukaan olen kuollut marttyyrinakin kolmessa eri paikassa – Persiassa, Kaukasuksella ja Britanniassa. Heh, lööppikamaa, vai mitä?”
Apostolien kyydissä on edelleen koulujen käytössä kirkkokäynneillä.
Myös muut ryhmät, aikuiset tai yritykset, voivat pyytää seurakunnalta seikkailullisen opastuksen itselleen.