Pyhtääläismiehelle linnaa yli 40 teon rikossarjasta

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus on tuominnut 37-vuotiaan pyhtääläismiehen törkeästä petoksesta, 28 petoksesta, lievästä petoksesta, kahdesta petoksen yrityksestä, pahoinpitelystä, seitsemästä varkaudesta, kahdesta varkauden yrityksestä ja kahdesta väärennyksestä. Rangaistukseksi mitattiin vuosi ja kaksi kuukautta vankeutta.

Miehen puoliso tuomittiin avunannosta 20 petokseen. Oikeus langetti naiselle 40 päiväsakon tuomion.

Mies syyllistyi törkeään petokseen heinä–lokakuussa 2019. Hän oli erehdyttänyt tuttavaansa ottamaan pikavippejä eri yhtiöistä 16 840 euron edestä. Hän oli väittänyt saavansa huomattavan ennakkoperinnön, huijannut uhria väärillä maksutositteilla ja luvannut Dubain-matkaa. Todellisuudessa mies ei maksanut uhrille mitään takaisin. Kun uhri oli tehnyt rikosilmoituksen ja vaatinut rahojaan takaisin, mies pahoinpiteli häntä tammikuussa 2020 Pyhtäällä.

28 miehen syyksi luettua petosta liittyi internetin markkinapaikoilla tehtyihin kauppoihin, joissa ostaja maksoi tuotteista 40–280 euron suuruisen hinnan, muttei saanut mitään vastineeksi. Muka-myytävänä oli muun muassa Playstation-pelikonsoleja, työkaluja, perämoottori ja legoja. Teot ajoittuivat kevään 2018 ja joulukuun 2020 väliselle ajalle. Näistä 20 tapauksessa mies oli käyttänyt vaimonsa nimeä, pankkitiliä ja sosiaalisen median sovelluksia.

Mies oli koettanut huijata Kelaa. Hän oli väärentänyt Kymsotelta saamansa 41,20 euron poliklinikkamaksun 841,20 euron leikkaushoitomaksuksi ja oheisti sen toimeentulotukihakemuksensa liitteeksi. Hän yritti petosta kahteen eri otteeseen elokuussa ja joulukuussa 2019. Nämä teot luettiin miehen syyksi myös väärennyksinä.

Oikeus pui myös yhdeksää varkautta tai varkauden yritystä, jotka tapahtuivat loka–marraskuussa 2019 Pyhtään ja Loviisan vapaa-ajankiinteistöillä. Mies oli yksin tai kaveriensa kanssa murtautunut mökkeihin ja varastanut sieltä kaikenlaista vähänkin arvokasta tavaraa muumimukeista kalastustarvikkeisiin ja työkaluihin. Osa anastetusta omaisuudesta saatiin takaisin, koska miehet jäivät kiinni itse teosta marraskuussa 2019.

Mies myönsi käräjäoikeudessa syyllistyneensä osaan rikoksista, mutta kiisti tuttavaansa kohdistuneen petoksen törkeyden ja pahoinpitelyn. Hän ei myöskään myöntänyt osaa mökkivarkauksista eikä vuonna 2020 tehdyistä nettipetoksista. Miehen puoliso kiisti syyllistyneensä rikoksiin.

Oikeus kallistui keskeisissä riidanalaisissa kysymyksissä syyttäjän kannalle.

Miehellä oli alla kolme aiempaa tuomiota pääasiassa petoksista ja varkauksista.

Ehdottoman vankeustuomion päälle 37-vuotias sai niskoilleen yli 28 000 euron korvausvelvollisuuden eri asianomistajille ja valtiolle. Lisäksi hän ja hänen puolisonsa joutuvat korvaamaan yhteisvastuullisesti petosten uhreille reilut 2 000 euroa.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Etusivulla nyt

Luetuimmat