Pyhtäänlehti 30 vuotta sitten – Lökören laiturit ja kunnan talous aiheina

Arkisto: Pyhtäänlehdessä kirjoitettiin 1. huhtikuuta 1992 Lökören uusista laitureista, kunnan edellisen vuoden taloudesta, lasten ahdistelijasta Kiviniemessä ja koululaisten omien juttujen alkamisesta. Lisäksi oli aprillipäivän juttu.

Lökören uudet laiturit käytössä kesäkuussa. Pitkäaikaispaikkojen varausaika umpeen kahden viikon kuluttua.

Lököre uudet venelaiturit ovat paikoillaan kesäkuun puolessa välissä. Pitkäaikaisen 20 vuoden paikan on tähän mennessä varannut 30 veneilijää.

– Tuolla määrällä hanke toteutuu. Kysyntä on olosuhteisiin nähden yllättävän vilkasta, sanoo rakennusmestari Jukka Nieminen teknisestä toimesta.

Viime vuosi pakkasen puolelle. Kunnan viime vuoden tilinpäätös jäi 1,3 miljoonaa markkaa alijäämäiseksi.

Talouden taantuminen rassasi odotetusti kunnan taloutta viime vuonna. Verotulojen kertymä jäi 3 miljoonaa markkaa arvioitua pienemmäksi, 42,8 miljoonaan.

Lähes 80 prosenttia kunnan menoista muodostuu palkoista, jotka joustavat taloustilanteen mukaan sangen jäykästi.

Aikojen kireys näkyy myös kunnan kassatilanteessa. Kun maksuvalmius vielä 1990 oli 19 päivää, se putosi viime vuonna 9 päivään.

Koululaisten omat jutut alkavat. Pyhtäänlehdessä alkaa juttusarja, jonka toimittavat paikkakunnan omat koululaiset. Kerran kuussa julkaistavissa juttukokonaisuuksissa kaikki Pyhtään koulut pääsevät vuorollaan näyttämään kyntensä kynänkäyttäjinä – halutessa myös piirtäjinä.

Kun kellot ruokailuhun soi

niin oppilaat ne karkeloi.

Nakit ja muusi

salaatti uusi,

keittäjä kokkaa

maukasta soppaa.

Jos puuropäivä koittaa

nälkä nyrppynenän voittaa.

Lihapullat kaikille maittaa,

keittäjät ne osaa laittaa.

Siltatyöt taas seis. Kirkonkylän siltatyömaalla kuohuu jälleen. Museo- ja ympäristöviranomaiset ovat löytäneet suojelulakien viidakosta uuden pykälän, jonka nojalla sillan rakentaminen niinkin lähelle kirkkoa on yllättäen täysin kiellettyä. Myös vanha, monien arvostama kirkkosilta on havaittu lainsuojattomaksi ja sekin joudutaan purkamaan.

Tieviranomaiset ovat lakikirjan edessä sekä viimevuotisista kokemuksista viisastuneina nostaneet kätensä pystyyn. Ainoaksi mahdollisuudeksi jää pienoislossin hankinta. Historialliseen ympäristöön ei voida kuitenkaan laittaa mitä tahansa Turun saaristoon kelpaavaa rautarumilusta. Tästäkin on yllättäen löytynyt lainkohdassa selvät määräykset.

Sopivia losseja valmistetaan vain Italiassa. Näitä niin kutsuttuja kirkkolosseja käytetään Venetsian alueella mm. hautajaissaatoissa. Pyhtäältä onkin lähtenyt Italiaan kunnan edustajista muodostuva 20-henkinen valtuuskunta tutkimaan, löytyykö valikoimista riittävän arvokkaan näköistä mallia.

Matkalle lähti myös Pyhtään Melojien edustaja, sillä jo tässä vaiheessa on arvioitu, etteivät kunnan varat riitä motorisoituun lossiin, vaan joudutaan tyytymään soudettavaan ns. karvalakki-malliin.

Etusivulla nyt

Luetuimmat