Painotuote elää käyttäjiensä toiveesta

Yritys: Pyhtääläinen Painotalo Westman juhlii 40-vuotista taivalta työn merkeissä.

Perheyritys Painotalo Westman on vuonna 1982 Pirkko ja Lasse Westmanin perustama yritys. Nykyisin yrittäjänä jatkaa poika Niko Westman edelleen alkuperäisissä tiloissa Kotkan Sapokassa.

Painotalo aloitti toimintansa perinteisenä offsetpainona. Tänä päivänä iso osa painotöistä tehdään digipainokoneilla, suurkuvatulostimilla ja jälkikäsittelylaitteilla.

– Lopputuote määrää sen mikä on painoteknisesti kustannustehokkainta, Westman sanoi.

Suurkuvapuolella yrityksen oma konekanta kattaa 160 cm leveän tulostuksen, materiaalista riippuen.

Onko printillä tulevaisuutta?

– Luulen että tietyt jutut säilyy. Ne, mitkä sähköistyy, tippuu pois. Se vaan on niin, että tietyt painotuotteet pitää olla konkreettisesti kädessä. Joskus se kuolee, mutta ei meidän aikanamme.

Kiva, kun asiakkaat käyttävät paikallista.

Niko Westman

Miten paperin saatavuuden heikkeneminen näkyy?

– Näkyyhän se, totta kait. Paperitukuissa vilkkuu eioota ja hinnat nousee.

Tänä vuonna hinnat on nousseet jo kerran ja odotettavissa on toinen nousu. Westman totesi miten toisaalta tasoprinttereillä voidaan tulostaa melkein mille materiaalille tahansa, jos paperi loppuu.

Hinnankorotukset ei ole vielä onneksi vaikuttaneet asiakkaiden käyttäytymiseen. Asiakkaista suurin osa on yrityksiä Loviisa-Pyhtää-Kotka-Hamina väliltä.

– Aina on viestitetty sitä, että on kiva, kun asiakkaat käyttävät paikallista, eikä kansallisia tai ylikansallisia yhtiöitä

Painotalo Westmanin juhlavuosi näkyy heilläkin lähinnä sähköisessä viestinnässä somessa, nettisivujen uudistumisessa ja videoissa.

– Alunperin mietin, että olisi hauska järjestää kekkerit, mutta katsotaan sitten yrityksen 50. juhlavuotena.

Kotona annettiin haastattelupäivänä Westmanin toiselle lapselle nimeksi Selina. Ehkä jatkuvuus perheyrityksessä on taattu.

– Hyvät kesätyöläiset ainakin on tiedossa, Niko Westman naurahti.

Etusivulla nyt

Luetuimmat