Satuklassikko Ihmemaa Oz Kyminsuussa

Teatteri: Karhulan Työväennäyttämön nuorten pitkä matka koki ensi-illan aprillipäivänä.

Pitkä matka ensi-iltaan johtui siitä, että kappale valittiin esitettäväksi jo vuonna 2020, mutta korona lopetti harrastuksen välillä kokonaan. Ensi-iltaan yhtä vailla kaikkien roolien esittäjät ovat vaihtuneet joko kokonaan tai eri rooliin.

Ennakkoesittelyssä Karhulan Työväennäyttämön nuoret kertoivat vievänsä katsojat huimaan Ihmemaa Ozin kanssa seikkailuun Dorothyn, Peltimetsurin, Variksenpelättimen ja Leijonan kanssa. He kohtaavat salaperäinen Oz-velhon, jonka avulla Dorothy haluaisi päästä takaisin kotiin Kansasiin, Leijona haluaisi saada rohkeutta, Variksenpelätin aivot ja Peltimetsuri sydämen, jolla rakastaa munskottityttöään.

Aktiivisia nuoria Karhulan Työväennäyttämön nuorissa oli paljon mukana ohjaaja Lotta Aaltosen aloittaessa harrastuksen vuonna 2014. Ihmemaa Ozissa näyttämöllä on 14 nuorta, ikähaarukka 11-28 vuotta.

– Näytelmän valinta tehtiin 2020. Emme voineet koronan aikana harrastaa välillä ollenkaan. Lopulta ei ollut kannattavaa pitää harjoituksia edes etänä, kun ei tiedetty ketkä voi olla mukana, kun lopulta saataisiin esittää.

Hänen mukaan nuoret ovat yleensä tehneet nuorten näytelmiä, ehkä aika synkkiäkin, mutta nyt haluttiin klassikko ja satu, jotain keveämpää.

Ohjaaja Lotta Aaltonen tekee nyt ensimmäistä ohjaustyötään.

Lähtökohtaisesti tämä on ryhmätyötä.

Lotta Aaltonen

– Meidän nuorten ohjaaja lopetti, sanoin, että minua voisi kiinnostaa. Kaikki on ihan uutta. Olen aloittanut näyttelijänä.

Mikä on ollut ohjaajan haaste?

– Varmaan itseluottamus. Olen epävarma, että osaanko ohjata. Tosi paljon olen kysynyt ryhmältä ja etenkin vanhimmilta näyttelijöiltä.

Hän koki, ettei välttämättä osaa olla riittävän tiukka.

– Lähtökohtaisesti tämä on ryhmätyötä. Heiltä on tullut hyviä ideoita, tämä on meidän kaikkien näköinen produktio.

Mikä on näytelmän suuri opetus, mitä varten he etsivät rohkeutta, aivoja ja sydämen?

– Sehän on se itseluottamus. Henkilöt toteavatkin Dorothylle, nyt kun sinä olet oppinut luottamaan itseesi, sinua voidaan auttaa. Riippuen löytääkö hän sen, riippuu pääseekö hän takaisin kotiin.

Rooleissa Vilma Lammenaho (Dorothy), Vilma Hedin (Variksenpelätti), Roope Halonen (Peltimestari), Jere Lehtinen (Leijona), Siiri Honkonen (Pohjoisen noita), Mariina Puhakka (Lännen noita), Alex Andersson ja Varski Varjola (Varikset), Tuomas Guseff (Oz), Roosa Rytkö (Em-täti), Jere Koivula (Henry-setä) sekä Venla Pykäläinen, Vilma Tammelin ja Maisa Räimänen (Munskotit).

Jäljellä olevat esitykset Kyminsuussa pe 8.4., la 9.4. ja pe 29.4.. Esitysaika perjantaisin klo 19 ja lauantaisin klo 15.

Etusivulla nyt

Luetuimmat