Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Paloittelusurmaaja Markus Pönkä sai tuomion: vuosiksi vankilaan 36 talousrikoksesta – hovioikeus kumosi käräjäoikeuden tuomion kokonaisuudessaan

Helsingin hovioikeus on tuominnut vuonna 1983 syntyneen Markus Pasi Pöngän viideksi vuodeksi ja seitsemäksi kuukaudeksi vankeuteen yhteensä 36 talousrikoksesta. Samalla hovioikeus kumosi Helsingin käräjäoikeuden aiemman tuomion, joka oli hylännyt mainitut syytteet.

Rikoskokonaisuus sisältää muun muassa törkeitä petoksia, väärennyksiä, sekä rekisterimerkintärikoksia. Hovioikeuden mukaan Pönkä muun muassa huijasi luottoyhtiöitä tilaamalla kymmenien ihmisten nimiin Amex-luottokortteja ja pikavippejä ilman että luottoja olisi ollut tarkoitus maksaa takaisin. Hovioikeuden arvion mukaan Pöngän rikoshyöty oli peräti 770 000 euroa, joka hänet tuomittiin menettämään valtiolle.

Yhdessä törkeässä petoksessa Pönkä on erehdyttänyt tai yrittänyt erehdyttää American Express Services Europe Limited'iä myöntämään 40 eri henkilön nimiin Amex-maksukortit, joita näiden henkilöiden ei ollut tarkoituskaan yksinomaan itse käyttää maksuvälineinä vaan niitä on käyttänyt ja niiden on ollut tarkoituskin olla pääosin Markus Pöngän käytössä. 32 maksukortilla on tehty hankintoja ainakin yhteensä 227.984,28 euron arvosta tarkoituksin, ettei mainittuja hankintoja tulla maksamaan.

Henkilöt, joiden nimiin maksukortit on hankittu, ovat ainakin pääosin olleet Suomen ulkopuolella asuvia ja muita kuin Suomen kansalaisia. Pönkä on huolehtinut nämä henkilöt Suomeen sillä ajatuksella, että he ovat itse käyneet poliisilaitoksella tai maistraatissa tekemässä ulkomaalaisen rekisteröinti-ilmoituksen ja saaneet suomalaisen henkilötunnuksen. Todellisuudessa heillä ei ole ollut tarkoituskaan muuttaa pysyvästi Suomeen.

Markus Pöngällä on pitkä rikoshistoria, josta parhaiten muistetaan vuonna 2005 Tallinnassa tehty paloittelusurma. Tuolloin hän surmasi ja paloitteli 21-vuotiaan suomalaisen liikekumppaninsa. Tuomion mukaan teon motiivi oli se, että Pönkä halusi pitää miesten petoksilla hankkimat varat sekä hankkiutua eroon todistajasta, jonka kertomus olisi voinut yhdistää hänet talousrikoksiin.

Vuonna 2011 Pönkä pakeni vankikuljetuksesta. Hänet tavoitettiin 40 minuutin pakomatkan jälkeen. Kaksi vuotta tästä Pönkä pääsi vankilomalle, josta ei palannut takaisin määräaikana. Hän palasi tuolloin takaisin Kylmäkosken vankilaan 12 päivää kestäneen karkumatkan jälkeen.