Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Asukasbudjetoinnin ideointivaihe käynnissä – nyt voi tehdä ehdotuksia omien kotikulmien parantamiseksi

Kunta: Osallistava asukasbudjetointi ottaa ensiaskeleita Pyhtäällä.

Mun Stadi, Stadiluotsit, Meidän Martsari, Tampereen osbu eli osallistuva budjetointi ja Turun Asukasbudjetti ovat esimerkkejä, miten eri kaupungit ovat lisänneet asukkaiden osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksia.

Osallistuva budjetointi on kansainvälisestikin varsin tuore tapa edistää kansalaisaktiivisuutta ja kaupunginosakehitystä.

Puolan Gdansk on käyttänyt yli kahdeksan vuotta vuosittain miljoonia euroja asukkaiden valmistelemiin paikallishankkeisiin. Niissä on rakennettu lähiliikunta- ja leikkipaikkoja, kunnostettu kevyen liikenteen väyliä ja lisätty viihtyvyyttä asukkaiden kohtaamispaikoilla ja paikallispalveluilla.

Ruotsissa on tunnettua Tukholman kaupunginosien kaupunginosavaltuustot, jotka ovat välimuoto asukasvaikuttamisesta ja koko kaupungin valtuustosta.

Suomessa Helsinki on ollut edelläkävijä kannustamaan kaupunkilaisia kehittämään asuinalueitaan. Viime syksynä yli 12-vuotiaat helsinkiläiset saivat ensi kertaa äänestää paikallishankkeista, joita toteutetaan 4,4 miljoonan vuosibudjetilla.

Pienimuotoisempaa suomalaista osallistuvaa budjetointia on kokeiltu muun muassa Oulussa, Vantaalla ja viime syksystä alkaen Turku ja Tampere.

Tämä on kokeilu vielä suoremmasta demokratiasta.

Pyhtäällä asukasbudjetoinnin ideointivaiheessa kukavain kuntalainen pääsee tekemään ehdotuksia tai antamaan ideoita mihin asukasbudjetointiin varattua 20 000 euroa voisi käyttää. Kyseessä voi olla palvelu, investointi, tai kehitysidea.

Raha jaetaan kahdelle alueelle, jolloin kumpikin alue saa 10 000 euroa. Alueina vuonna 2022 toimivat äänestysalueet eli Kirkonseutu sekä Siltakylä-Heinlahti.

Ideointivaihe toteutetaan 9.-27. helmikuuta välisenä aikana. Ehdotuksia voi jättää sähköisellä lomakkeella tai viedä kunnan asiakaspalvelupisteeseen.

Mistä asukasbudjetoinnissa on kyse, vt. kunnanjohtaja Tommi Koskinen?

– Suoraan sanottuna siitä, että asukkaat pääsevät suoraan päättämään, mihin kunnan budjettia käytetään.

Mistä idea syntyi tuoda malli Pyhtäälle?

– Pikkusen otettiin mallia muilta. Asukasbudjetointi on ollut kuntakentällä trendikäskin juttu. Se on hyvä ja kiva juttu, oletusarvoltaan pelkästään positiivinen.

Eikö asukasbudjetointi ole osoitus, ettei demokratia toimi? Valtuutetut eivät kuule asukkaita.

– En sanoisi noin. Aloitteetkin etenee. Lähinnä on kyse, että tämä on kokeilu vielä suoremmasta demokratiasta.

Ideointivaiheen jälkeen ehdotukset etenevät työpajoihin. Niihin on tervetullut jokainen aiheesta kiinnostunut kuntalainen. Ideat käy läpi ennen työpajoja kunnan asiantuntijaryhmä. Sen rooli pidetään Koskisen mukaan mahdollisimman matalana.

Ryhmä laatii ehdotuksista kustannusarvioita ja katsoo lähinnä niitä, jotka ovat mahdottomia toteuttaa annetulla budjettiraamilla.

Myös karsituilla tai lopullisessa äänestyksessä pudonneilla ideoilla on mahdollisuus edetä, sillä kunta voi käyttää niitä tulevien vuosien investointisuunnittelussa.

Kunnan asiantuntijaryhmään työpäällikkö Teemu Turunen, vapaa-aikakoordinaattori Sami Niskanen, viestintäavustaja Jaakko Nordling, hallintoasiantuntija Taija Paju, opinnäytetyötä aiheesta tekevä opiskelija Tea Aho ja vt. kunnanjohtaja Tommi Koskinen.

– Asiantuntijaryhmän rooli pyritään pitämään mahdollisimman pienenä. Kuntalaiset päättävät, mutta ryhmä katsoo, ettei viedä päätökseen mahdottomia esityksiä.

Seuraavaksi kehitetyistä ehdotuksista päästään äänestämään maaliskuun lopulla. Äänestys tapahtuu sähköisenä äänestyksenä.

Äänestyksen jälkeen eniten ääniä saaneet ehdotukset lähtevät toteutukseen. Valitut ehdotukset pyritään toteuttamaan vuoden 2022 aikana, mutta tarvittaessa toteutus voi siirtyä vuoden 2023 puolelle.

Voiko ehdotuksissa mennä läpi, että raha jää asukkaiden käyttöön?

– Hyvä kysymys. Periaatteessa kaikki on mahdollista, mutta äänestys ratkaisee, kuittasi Koskinen.