Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valonnopeudella – valokuitua tarjotaan pyhtääläistalouksiin tämän vuoden aikana

Pyhtään kunta tiedotti tammikuun alussa selvittäneensä kuntalaisten halukkuutta valokuituun perustuvan nettiyhteyden hankkimiseen. 86 prosenttia kyselyyn vastanneista 150 kuntalaisesta oli kiinnostunut parantamaan yhteyksiä.

Kyselyyn liittyen CapMan Infran ja Telian omistama Valokuitunen Oy:n edustajat kävivät puhumassa valtuustolla joulukuussa. Kunta on tyytyväinen, mikäli palvelut paranevat, vaikka se ei itse aio panostaa verkon rakentamiseen.

Valokuitu on ohut, puhdistetusta kvartsilasista valmistettu johdin, jossa voidaan siirtää tietoa laservalolla hyvin nopeasti. Kuidun kapasiteetti on käytännössä rajaton. Tiedonsiirrossa se on periaatteessa ylivertainen verrattuna ilmassa liikkuvaan dataan tai vanhoihin kuparikaapeleihin.

Valokuitukaapelit kaivetaan muovisissa suojaputkissa maahan, ja koko maailman tietoliikenne perustuu valokuitukaapeleista muodostuviin verkkoihin. Langattomatkin yhteydet rakentuvat valokuituverkkojen varaan, koska jokainen tukiasema ja masto on kiinni valokuituverkossa. Valokuitu on myös ympäristöystävällinen sen jälkeen, kun se on kaivettu maan alle.

Pyhtäällä Valokuitusen kasvoiksi on palkattu Katja Korelin Kirkonkylältä. Hänellä on kaupallinen koulutus Venäjän kaupan tradenomina. Sen lisäksi hän on opiskellut markkinointia ja viimeisimpänä hankkinut itselleen matkailun ammattitutkinnon. Oletko nörtti, kun aloit kaupata valokuitua?

– En. Silloin kun tästä alettiin puhua, minulla ei ollut muuta tietoa kuin että se on paras yhteys kaikista mahdollisista yhteyksistä, kun se on konkreettinen asia, millä tieto kulkee. Ja se yhteys on vain sinun yhteys. Käytän tietokonetta, Netflixiä, robotti-imuria ja kaikkia muita, mitkä vaatii nettiä ihan normaalina yhteyksinä.

Täällä on hyvin valveutuneita asukkaita, jotka haluaa hyvät yhteydet.

Katja Korelin

Millainen markkina Pyhtää on?

– Hyvä, täällä on hyvin valveutuneita asukkaita, jotka haluaa hyvät yhteydet.

Kaikkien kiinteistöjen määrää, mihin kuitu voisi tulla, hän ei ole laskenut, mutta eteneminen tapahtuu suuremmista keskuksista Siltakylän, Huutjärven ja Kirkonkylän taajamista. Haaste on kymmenen kilometrin välimatka, missä on vähemmän asutusta. Siinä välissä on tosin lentokenttä, missä kuitua tarvitaan ihan ensimmäisten joukossa, kun uutta tutkimuskeskusta aletaan rakentaa kuluvan vuoden aikana.

– Tietysti maalaisjärjellä aloitetaan siellä, missä on tiiviisti asutusta. Pyhtäälläkin on Telian valmiiksi rakennettu runkoverkko, jonka kautta voidaan Pyhtään koteihin menevä valokuituverkko liittää valtakunnallisiin palveluihin.

Hän korosti, miten tiedonsiirto kasvaa kaiken aikaa, siksi se vaatii kuitua, että lisääntyvälle datalle on tilaa tulevaisuudessakin. Mobiililiittymissä on rajallinen määrä kaistoja, jotka voivat täyttyä aika ajoin. Mobiilia tiedonsiirtoa häiritsee myös sääolosuhteet ja puiden kasvu.

Nyt Korelin panostaa siihen, että ihmiset ilmoittavat halukkuutensa valokuituun joko verkkosivun kautta tai hänelle henkilökohtaisesti. Itse kaivuutyöt alkavat sitten, kun pystytään kaivamaan.

Sitä ennen yritys myös tekee asiakkaiden kanssa pihasuunnittelua, mistä kuitu vedetään tontilla mahdollisimman siististi, ettei ruusupenkit kärsi. Kaikki palautetaan kaivuun jälkeen mahdollisimman entiselleen.

Itse kuitu vedetään rakennuksen ulkoseinään ja siitä johdot edelleen sisälle rakennukseen. Käytännössä valokuidun tilattuaan itse tarvitsee hankkia vain laajakaistalaite päätelaitteeksi kotiin tai vapaa-ajan asunnolle.

– Minulla on tavoite saada Pyhtää kartoitettua heinäkuuhun 2022 mennessä. Ei se sen jälkeenkään lopu kuin seinään.

Hän painotti, vaikka joku ei nyt halua kuitua, kannattaa se silti vetää, koska valokuituyhteys lisää kiinteistön arvoa tulevaisuuteen.

– Kuitulähettiläänä laitan kohta kuitupaidan päälle, että kaikki näkevät, kuka olen.