Jyrki Kasvin Kolme elämää – muistelmateos julkistettiin

Muistelmateos alkaa koskettavalla runolla Kylmä käsi.

Pieni harmaasiepon poikanen nukkui emonsa siiven alla.

Uneksi ensilennosta kauas suureen maailmaan.

Pieni harmaasiepon poikanen nousi siivilleen ensi kerran.

Katso äiti! Katso isä!

Minä lennän!

...

Pieni harmaasiepon poikanen uupui pian sadevesitynnyriin.

Kylmä käsi poimi sen hellästi. Puhalsi pois pelon ja kauhun.

Kuoleman puutarhassa on aina tilaa pienelle harmaasiepon poikaselle.

Runon jälkeen alkaa elämänmittainen takauma Pyhtäällä syntyneen Jyrki J. J. Kasvin muistelmia.

Marraskuussa menehtyneen Kasvin omaelämäkerta Jyrki Kasvin kolme elämää kertoo hänen kolmesta elämästään pelijournalistina, tutkijana ja poliitikkona. Se kertoo arjesta syövän kanssa, luopumisesta, elämänilosta, hyvästä hoidosta ja burleskista. Se kertoo ihmisten hyvyydestä, jonka ansiosta hän ehti kirjoittaa tämän kirjan.

Kasvi kirjoitti tavanneensa jakaa elämänsä kolmeen vaiheeseen. Ensimmäinen elämä oli aika Mikrobitin, C=lehden ja Pelit-lehden avustajana, jolloin hän oppi kirjoittamaan.

Toinen elämä oli tutkijan elämä, minkä aikana hän oppi ajattelemaan. Kolmas oli poliittinen elämä, minkä aikana hän oppi kuuntelemaan. Viimeinen elämä oli myös kaikkien vaikeinta.

Kolmannen elämän hän myös sairasti syöpää.

Sujuva, helppolukuinen elämäkerta tuo Saunatuvasta lukioon –kappaleessa 1960-luvun Pyhtään elävänä lukijan mieleen. Samasta 60-luvun harmaudesta ammentaa koko kirjan tyylikäs taitto. Mustavalkokuvat kantta lukuun ottamatta on hienoa.

Sama kerronnallinen ote lennättää elävästi lähihistorian tapahtumat ja henkilöt lukijalle. 80–90-luvun tietotekniikan marssi arkeen ja Kasvin rooli monissa asioissa eduskunnasta, EU:sta ja Espoon kunnalliselämästä ovat kiinnostavaa luettavaa.

Jyrki Kasvi oli pikkuvanha lukutoukka, jonka ainekirjoitukset vilisivät ufoja ja liikuntatunnit poissaolomerkintöjä. Lukion jälkeen työskentely Suomen ensimmäisessä kotitietokonelehdessä kehitti kirjoitustaitoja, ja opinnot korkeakoulussa lähtivät sujumaan, kun hän löysi työpsykologian.

Korkeakoulun jälkeen kävi kutsu EU:n asiantuntijatehtäviin. Akateeminen ura keskeytyi, kun ovet avautuivat eduskuntaan. Digitalisaatio ei ollut poliitikkoja aiemmin kiinnostanut, mutta Uudellamaalla äänestäjät näkivät, että tietoyhteiskunnassa tarvitaan uutta lainsäädäntöä ja uusia poliitikoita.

Sitten Kasvin virtsassa oli verta. Rakkosyöpä oli osa hänen elämäänsä 19 vuoden ajan. Saattohoitolähetekään ei lannistanut miestä, vaan hän etsi apua uusista kokeellisista hoidoista, joilla saadun lisäajan hän käytti tämän kirjan kirjoittamiseen.

TkT Jyrki J. J. Kasvi (1964–2021) toimi kansanedustajana, tutkijana ja pelijournalistina. Hän julkaisi useita tietotekniikkaa ja tietoyhteiskuntaa käsitteleviä kirjoja sekä novellikokoelman Posliinikissa – ja muita fantastisia tarinoita (2021).

Jyrki J. J. Kasvi: Jyrki Kasvin kolme elämää

(Docendo 2022), sidottu, 288 sivua.

Etusivulla nyt

Luetuimmat