Pyhtää mukaan tulevaisuuden ilmaliikenteen tutkimukseen

Nykyisiä ja tulevaisuuden lentokoneita Pyhtään lentokentällä. Hannu Lehtinen

Pyhtäänlehti

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu XAMK ja Pyhtään kunta ovat käynnistämässä yhteistyötä tulevaisuuden ilmaliikenteen tutkimus- ja kehitystoiminnassa.

Yhteistyösopimuksen mukaan XAMK perustaa uuden tutkimuspäällikön tehtävän, jonka painopisteenä on tulevaisuuden ilmaliikenne.

Tutkimuspäällikön tehtävä sijoittuu XAMK:n North European Logistics Instituten (NELI) tutkimus- ja kehitysyksikköön, jolle XAMK kohdentaa sisäisesti 14 000 euroa TKI-rahaa vuodessa.

– Tehtävä sisältää lentologistiikan, sähköisen lentoliikenteen, droneteknologian, ilmatilahallinnan ja lentokenttien digitalisaation tutkimuksen, kertoo NELI:n johtaja Tomi Oravasaari.

Pyhtään kunta ja Uusitalojen omistama RUN Group sitoutuvat rahoittamaan Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun ilmaliikenteen TKI-toimintaa 50 000 eurolla vuodessa. Pyhtään kunnan osuus rahoituksesta on 30 000 euroa.

Rahoitus kohdennetaan NELI - North European Logistics Institute TKI -yksikölle. Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu kohdentaa sisäisesti NELI-tutkimusyksikölle alan TKI-toiminnan rahoitukseen 14 000 euroa vuodessa.

– Uusitalot ovat mielellään mukana kaikessa Pyhtään kehittämisessä ja lentokenttä jos mikä on tulevaisuuden hanke, perustelee RUN Groupin toimitusjohtaja Aleksi Uusitalo.

Ilmaliikenne vie Pyhtään maailmankartalle. Pyhtään kunnan strategiaan on yhdeksi tavoitteeksi kirjattu tulevaisuuden ilmaliikenteen kehittäminen jopa niin, että ”tulevaisuuden ilmaliikenne vie Pyhtään maailmankartalle”. Helsinki East Aerodromen kehittäminen on puolestaan talousarvioesityksessä nimetty kunnan keskeisimmäksi elinkeinohankkeeksi.

– Yhteistyösopimus linkittyy suoraan kumpaankin tavoitteeseen. Tutkimuspäällikön tehtävä tukee osaltaan myös Kymenlaakson maakunnan tavoitetta lisätä alueellisia TKI-panoksia, joissa maakunta on valtakunnallisessa vertailussa ollut suhteellisen heikko, sanoo Pyhtään kunnanjohtaja Jouni Eho.

Hänen mukaansa sopimus XAMK:in kanssa niveltyy mainiosti yhteen jo aiemmin käynnistyneeseen yhteistyöhön teknologian tutkimuskeskus VTT:n kanssa.

XAMK ja VTT ovat jo nyt hyödyntäneet Pyhtäätä muun muassa droonien tutkimuksessa Suomen Akatemian rahoittamassa FUAVE-hankkeessa.

Kommentoi