Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Keihässalmen asemakaava vahvistettiin – esisopimuksen uusiminen sai oudon käänteen

Keihässalmen saaristolaiskylän valmistelut alkaa olla kunnan osalta loppusuoralla. Kunnanhallitus hyväksyi asemakaavan esitettäväksi valtuustolle.

Vuonna 2020 Itä-Suomen hallinto-oikeuden kumoama asemakaava on käynyt uuden kaavoitusprosessin ja vahvistettiin nyt valtuustossa.

Viimeksi Keihässalmen asemakaavaehdotus oli nähtävillä 13.10.-11.11.2021. Sen aikana jätettiin 11 lausuntoa ja kaksi muistutusta.

Kaava-asiakirjoihin tehtiin muutoksina ja korjauksina tarkistettu kaavarajaus Keihässalmentien ja Purolantien risteysalueen osalta, täsmennettiin määräyksiä tulva-vaara-alueesta, luo-alueista (merenrantaniittyjä), talousvedestä ja pienpuhdistamosta sekä teknisluonteisia korjauksia asemakaavaehdotukseen.

Kunnanhallituksen päätöksen mukaan tehdyt muutokset eivät ole sellaisia, jotka edellyttäisivät kaavan asettamista uudelleen nähtäville.

Myös viime vuosina yleistynyt liito-oravakortti on käännetty Keihässalmessa. Kaavan johdannossa on todettu ”Liito-oravien mahdollisten pesimäalueiden välisten puustoisten määritelmää on täsmennetty KASELY:n ja Kotkan ympäristöpalvelujen lausunnoissaan esittämällä tavalla.”

Sopimuksen jatkon yhteydessä kaupan kohteena olevia alueita vaihdetaan siten, että Keihässalmen satama-alue sisällytetään myytävään maa-alueeseen. Vastaavasti kunnan omistukseen jää myytävän kiinteistön ja naapuruston kiinteistöjen välinen viheralue.

– Kunta vastaa näin kaavoituksen aikana saamaansa palautteeseen. Samalla muutos mahdollistaa myös Keihässalmen satama-alueen kehittämisen parhaalla mahdollisella tavalla, sanoo Pyhtään kunnanjohtaja  Jouni Eho.

Outo käänne esisopimuksen uusimisen yhteydessä oli, kun Keihässalmen tontin osalta kuntaan tuli yllättäen tarjous juuri ennen kunnanhallituksen kokous. Tarjous helsinkiläiseltä Goeconow Finland Oy:ltä oli 50 000 euroa korkeampi kuin Eero Lehden kanssa sovittu kauppahinta.

Tuulikki Aksels esitti asian käsittelyn aikana, että asia palautetaan uudelleen valmisteltavaksi ja selvitetään tarjouksen mahdollisuudet. Ehdotusta ei kannatettu ja se raukesi.

Tarjouksesta ei ole käyty ennen tätä neuvotteluja ja esimerkiksi alueen kaavoittaminen on Eero Lehden kanssa jo toteutuksessa ja kyse on jo hyväksytyn sopimuksen jatkosta. Kunnanhallitus hylkäsi alueesta kokouspäivänä tehdyn tarjouksen.

Näin kunnanhallitus päätti hyväksyä esittelijän päätösehdotuksen esisopimuksen uusimisesta.

Jääviys käsittelyssä tapahtui mitä ilmeisimmin, kun Tuulikki Aksels ei jäävännyt itseään esisopimuksen ja toisen tarjouksen käsittelyn ajaksi. Asemakaavan hyväksymisen ajaksi hän jääväsi itsensä.

Aksels on esisopimusta koskevan tontin naapurikiinteistön omistaja ja Keihässalmen kalastuskunnan edustaja.

Pyhtäänlehti kysyi jääviydestä asiantuntijalta, lakimieheltä, joka on perehtynyt kunta- ja hallintolakeihin. Hänen mukaansa jääviys on ilmeinen.

Hallintolaissa todetaan, ettei edun tai haitan ei välttämättä tarvitse olla luonteeltaan taloudellinen.

Mikäli joku valittaa asiasta, ei itse päätös muutu, mutta huomautus voi tulla Akselsille virheellisestä menettelystä.

Kunnanhallituksen tai valtuuston puheenjohtajakin voi poistaa edustajan kokouksesta jääviyden takia, luottamushenkilön ei tarvitse jäävätä itse itseään.