Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Venäläisestä joulusta saatiin tietoa Pyhtään kirjastolla

Kun Suomi viettää joulua, naapuri Venäjä vain valmistautuu kohtaamaan vuoden tärkeimmän juhlan eli uuden vuoden.

Pyhtään kirjaston harjoittelija Irina Vasilyeva kertoi kirjastossa joulukuun alussa järjestetyssä tilaisuudessa, miksi uusi vuosi Venäjällä on tullut suositummaksi kuin joulu. Lisäksi valotettiin venäläisiä uudenvuoden ja joulun perinteitä.

Neuvostoliitossa joulun viettäminen oli kiellettyä vuodesta 1929 lähtien. Jopa joulukuusi oli kielletty. Ne, jotka toivat salaa kotiin joulukuusen tai edes kuusen oksia, saattoivat kärsiä tästä ankarasti aina leiriin karkottamiseen asti.

Myös uuden vuoden viettäminen kiellettiin ja tammikuun ensimmäinen päivä julistettiin työpäiväksi. Tämä kielto kesti vain kuusi vuotta. Sitten yksi valtiomiehistä teki ehdotuksen juhlavan joulukuusen palauttamisesta lapsille.

Vuonna 1936 annettiin asetus uuden vuoden virallisesta juhlistamisesta. Neuvostoliiton uudenvuoden rituaali kehitettiin hätäisesti. Näin Neuvostoliitosta tuli ainoa maa maailmassa, jossa uudenvuoden juhla on imenyt joulun perinteitä.

Vallankumousta edeltävänä aikana joulua vietettiin Venäjällä laajasti ja uusi vuosi oli vähemmän tärkeä juhla. Mutta Neuvostoaikana 1920-luvulla kaikki uskonnolliset juhlapäivät hävitettiin valtion ateististen näkemysten vuoksi.

Venäjällä uutta vuotta juhlitaan ennen joulua. Ja joulua vietetään tammikuun seitsemäntenä päivänä. Joulua vietetään Venäjällä myöhemmin kuin läntisen kristikunnan maissa, koska Venäjän ortodoksinen kirkko noudattaa juliaanista kalenteria, joka on kolmetoista päivää jäljessä gregoriaanista.

Perinne viettää joulua tammikuun seitsemäntenä päivänä elvytettiin Venäjällä valtiollisella tasolla vuonna 1991.

Joulun merkitys on Venäjällä kuitenkin pieni verrattuna uuden vuoden juhlaan. Tosin viime aikoina monissa perheissä on tullut tavaksi juhlia joulua. Käytännössä joulua vietetään uuden vuoden juhlinnan jatkeena.

Marraskuun lopusta jouluun uskovaiset ihmiset noudattavat paastoa, jonka aikana ei saa syödä lihaa, kananmunia tai maitotuotteita.

Jouluaattoiltana paasto päättyy perinteen mukaan silloin, kun taivaalla näkyy ensimmäinen yötaivaan tähti. Jouluaaton ja joulupäivän välisenä yönä on tapana mennä kirkkoon tai seurata kirkollista toimitusta televisiosta.

Uuden vuoden ja joulun väliset päivät ovat Venäjällä yleensä virallisia vapaapäiviä aina tammikuun kymmenenteen päivään saakka. Uusi vuosi ja joulu muodostavatkin talven pitkän yhtenäisen lomakauden.

Nykyään jotkut venäläiset saattavat viettää kahta joulua ja kahta uutta vuotta. Ensimmäinen joulu on gregoriaanisen kalenterin mukaisesti eli 25. joulukuuta. ja toinen ”vanhan ajanlaskun” eli juliaanisen kalenterin mukaisesti 14. tammikuuta.