Koruja kotikulmilta – geologista tuli korusuunnittelija

Kulttuuri: Joulukuu on korujen aikaa, vielä ehtii teettää lahjakorut.

Juha Reinikaisen tekemä näyttävä kaulariipus. Hannu Lehtinen

Hannu Lehtinen

Jyväskylästä Kotkan kautta Pyhtäälle kotiutunut Juha Reinikainen opiskeli alunperin Helsingin yliopistossa geologiksi. Geologina hän ehti kiertää erilaisia kohteita ja kaivauksia kolmisenkymmentä vuotta.

– Korujen tekemiseen on kivistä lähtenyt kiinnostus. Harrastin aikanaan suomalaisia korukiviä. Alkuun aloin ihan vaan hiomaan kiviä, mutta sitten yksi hopeaseppä opetti jalometallityön alkeet.

Siitä se alkoi. Kolme vuotta sitten hän meni Kouvolaan KSAO:on opiskelemaan koru- ja pienesineiden suunnittelua. Geologista tuli artesaani korusuunnittelija.

Reinikainen perusti toiminimi Idäntien pajan. Vuosien varrella on kertynyt työkaluja, jotka kertaostoksena kustantaisivat kymmeniä tuhansia. Hän tekee ja on tehnyt erilaisia riipuksia, kaulariipuksia ja sormuksia.

– Hopeatyöt ovat kaikkein kiinnostavimpia. Teen mielelläni myös jalokivikoruja ja tarvittaessa myyn jalokiviä. Korukivet hion itse.

Korukiven ja jalokiven erona on harvinaisuus ja hinta. Korukivi on kivilaji ja jalokivi on mineraali. Jalokiveen vaikuttaa sen optiset ominaisuudet, hiottavuus ja kovuus. Sen pitää olla tarpeeksi kovaa, ettei se vuosien varrella kulu.

Korujen tekemiseen on kivistä lähtenyt kiinnostus.

Juha Reinikainen

Korun tekemiseen aikaa kuluu eri lailla, mutta keskimäärin Reinikainen tekee yhtä korua päivän. Juttua tehdessä esillä on hopeakoruja. Sormuksia ja riipuksia, joista nimeltään Naamio on molempina versioina.

– Tällaisessa sormuksessa on kerroksittain 1 mm hopealevyä. Alkuun leikataan osat sahaamalla kuviot ja itse sormus, korusuunnittelija esittelee. – Eri osat juotetaan hopeajuotteella yhteen.

Kulta on materiaalina hänestä kiitollisempaa, kun se ei hapetu tekovaiheessa. Kulta on myös plastisempi, helpompi materiaali käsitellä. Ammattilaisen pitää tietää millaisella juotteella minkäkin korun tekee, juotteita on erilaisia.

– Kulta on nykyisin niin arvokasta, ettei sitä ole varaa ostaa varastoon. Sitä ostan vain tilaustyöhön tarvittavan määrän.

Suomessa kulta on vieläkin kalliimpaa, kun täällä ei ole käytännössä kuin yksi tukkuri, joka sitä myy.

Koru on kantajalleen, tänä päivänä sekä naiselle että miehelle.

Kotona olevat vanhat korut ja hopeaesineet Reinikainen ottaa myös huoltoon. Hän hoitaa niiden puhdistuksia ja tarvittaessa korjauksia.

– Olen kehno laatimaan nettimyyntisivuja itselleni. Tarvitsisin apua saadakseni sivut aikaan.

Idäntien pajan artesaani myy työtään tilauksesta. Markkinointi on toistaiseksi mennyt puskaradion kautta. Pyhtääläiset ovat ostaneet hänen mukaansa aika paljon vuosien varrella.

Kommentoi