Teatteria teatterissa Ruotsinsalmessa – mukana myös pyhtääläisiä

Kulttuuri: Ruotsinsalmi 1790 ensi-illassa keisarinna ja kuningas kunniavieraina.

Pyhtääläiset rooleissa Kotkassa. Kirppusirkuksen johtajana Madame Olga Tarakan eli Hanna Puhakka. Hannu Lehtinen

Hannu Lehtinen

Fanfaarin saattamana saapuivat Keisarina Katariina II Suuri ja Kuningas Kustaa III istumaan heille varatuille kunniapaikoille Ruotsinsalmi 1790 -näytelmän ensi-iltaan, joka kertoi heidän välisestä sodastaan Kotkan edustalla. Näyttämöllä olivat myös keisarinna Katariina ( Leena-Kaisa Kivioja) ja kuningas Kustaa ( Marko Paukkunen).

Kuningas Kustaan vieressä eturivissä istui myös kutsuvieraana Kotkan kaupunginjohtaja Esa Sirviö puolisonsa kanssa. Näytelmä kertoi tuon ajan politiikasta kahden serkuksen ja valtion välillä. Kerroksia oli vaikka muille jakaa.

Keisarinna Katariina II:n ( Anna Vanhala) ja kuningas Kustaa III:n ( Tommy Larvi) oli halunnut kutsua ensi-iltaan ohjaaja ja käsikirjoittaja Reijo Paukku.

Kuninkaalliset vierailivat toisesta näytelmästä Serkkuillallinen, jota näytellään Kotkassa tilauksesta. Serkkuillallinen tapahtui kuusi vuotta aiemmin Haminassa.

Teatteri Kimaran tuottamaa esitystä oli toteuttamassa esiintyjiä lisäksi Pyhtään Harrastajateatterista, Karhulan Työväennäyttämöltä ja Kotkan Nuorisoteatterista.

Suuri ponnistus vedettiin kunniakkaasti läpi. Tekstissä oli historian faktoja ja kirjoittajan fiktiota sopivasti muutamalla humoristisella sutkauksella maustettuna. Neljäntoista hengen esiintyjäryhmää marssitettiin kohtauksesta toiseen Kotkan rannoilla ja Pietarin hovissa. Esiintyjät toteuttivat visuaalisesti yksinkertaista, mutta tehosteiltaan rikasta esitystä rauhallisesti ja jäsennellysti.

Pyhtääläisistä Marko Paukkunen teki hillityn Kustaa III:n roolin. Kertojana, naisena rannalla ja talvipalatsin juhlavieraana Heidi Paukkunen oli selkeä. Naisena rannalla ja kirppusirkuksen taiteilija Madame Olga Tarakanina Hanna Puhakka oli jäsennelty ja tilannetta pelkäämätön. Esityksen aloitti ja lopetti mykkäroolissaan tyttö rannalla vuonna 2021 Sohvi Paju. Hänen kauttaan katsojat vietiin historiaan ja palautettiin tähän päivään.

Ruotsinsalmi 1790 Nelosteatterilla Kotkassa vielä perjantaina 3.12., lauantaina 4.12.. perjantaina 10.12., perjantaina 17.12. ja lauantaina 18.12.

Kommentoi